KÜTÜPHANEDE UMUT VAR! @MslmYrtsvn

KÜTÜPHANEDE UMUT VAR! @MslmYrtsvn

İskenderun Teknik Üniversitesi‘nde görevli meslektaşımız Müslüm YURTSEVEN‘in 59.Kütüphane Haftası temasına dair önerisini belirten yazısını aşağıda okuyabilirsiniz. Öneri teması gerçekten önemli bir konu ve tüm meslektaşlarımızın da bu konuda duyarlı olması elzemdir!

59. Kütüphane Haftası için geri sayım başladı. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Türk Kütüphaneciler Derneği, Kütüphaneler, Kütüphaneciler… hummalı; bir haftalık sahnenin, mutfağı kalabalık. Sahne, alın ve akıl terinin sunumu ne de olsa! 

*

1964’ten bu yana Kütüphane Haftası 58 defa kutlandı. Bu süreçte “toplumsal farkındalık yaratmak” amacıyla pek çok etkinlikler yapıldı. Hafta etkinlikleri kapsamında her yıl amacın sabitliğine karşın, amacı gerçekleyecek tema devingendi. Bu yönüyle Kütüphane Haftası teması, motto işlevi görüyordu. Aşağıdaki tabloda 2007-2022 Yıllarında Kütüphane Haftası Temaları’nı inceleyebilirsiniz.

Tablo 1: 2007-2022 Yıllarında Kütüphane Haftası Temaları

Geçmiş yıllardaki Kütüphane Haftası teması ve içeriğinin, belirlenen amaç doğrultusunda toplumda ne kadar etki yarattığı bilinmez; ama kütüphanecilik camiası içinde hep tartışıla gelmiştir. Bu kapsamda Erol Yılmaz’ın Kütüphane Haftası’nı Yeniden Düşünme”  başlıklı yazısını okumanızı öneririm.

*

İbreyi, iyimserliğin ve umudun sağına alarak devam edelim.

*

İşbu yazı ne geçmiş yıllardaki Kütüphane Haftalarını irdelemek ne de eleştirmek amacıyla yazılmadı!

Bu yazı, lösemili çocuklara umut olmak adına, 59. Kütüphane Haftası’na yönelik tema önerisi sunmak için yazılmıştır!

*

KÜTÜPHANEDE UMUT VAR!

*

Çocukluk çağı kanseri olarak bilinen LÖSEMİ, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Ancak tedavi uzun ve meşakkatli bir süreci kapsamaktadır.  Türkiye’de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir. Bunlara yetişkinler de eklenince LÖSEMİ ile mücadele eden hasta sayısı epey artmaktadır.

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi Türkiye’de LÖSEMİ tedavisinde kabul edilen uluslararası protokoller uygulanmaktadır. Protokollerin uygun gördüğü birincil yöntem kemoterapi yöntemidir. Hastalara 6-8 ay kemoterapi tedavisi verilir. Sonrasında da hasta takip edilmeye başlanır.

Ancak hastalığın başlangıcında yapılan tetkikler sonucu, LÖSEMİ alt türü ve risk düzeyine bağlı olarak,  kemoterapinin yanı sıra mutlaka ilik nakli olması gereken hastalar da mevcuttur.  İlik nakli için önce hastanın yakınlarından kan örnekleri alınır. Akabinde de hasta yakınlarında ilik uyuşmazlığı olursa, Türkiye’de ve dünyada hasta için ilik arayışları başlar.  Hastaya uygun ilik bulunmaması durumunda da hasta ne yazık ki yaşamını kaybeder.

Türkiye’de İlik (kök hücre) bağışları Kızılay aracılığıyla yapılmakta olup, süreç şu şekildedir:

1) Donörün 18-50 yaş aralığında olması gerekmektedir.

2) Donör, KIZILAY Merkezlerine giderek kayıt formu doldurur ve 3 tüp kan örneği verir.

3) Donörün verdiği kan örneklerinin doku analizi yapılarak Sağlık Bakanlığı veri tabanlarında saklanır.

4) Herhangi bir Lösemi hastası ile eşleşme olursa donörden tekrar kan örneği istenir.

5) İleri eşleşme sağlanırsa ilik nakli için hazırlıklar başlar. Donörden ya kan verir gibi (%90) ya da ufak bir operasyon ile kalça kemiğinden (%10) kök hücereler toplanır.

6) Toplanan kök hücreler hastaya nakil yoluyla verilir. Böylelikle de HAYAT KURTARMIŞ OLURSUNUZ.

Türkiye’de kök hücre bağışı için yeterli bilinç düzeyinin oluşmadığı söylenebilir. Oysaki kök hücre bağış işleminin kendisi son derece basittir. 

*

KYGM-TKD-KIZILAY işbirliği ile halk kütüphaneleri başta olmak üzere, hafta boyunca tüm kütüphanelerde; Lösemi, Donör, Kök hücre bağışı, Organ bağışı, Sağlıklı yaşam, Sağlık okuryazarlığı, Bibliyoterapi… etrafında kurgulanmış “Umut” temalı etkinliklerin toplumsal farkındalığı yaratma, ulusal ve uluslararası basında yer alma konusunda çokça etki sağlayacağı kanısındayım.

Bunun yanı sıra özellikle de geçmiş yıllarda Türkiye’de eş zamanlı olarak düzenlediğimiz “81 ilde Kitap Okuyoruz” etkinliği gibi, eş zamanlı olarak “81 ilde Donör Ol, Çocuklara Umut Ol” etkinliği çokça yararlı olacaktır.

*

Yukarıdakiler bağlamında 59. Kütüphane Haftası’na “KÜTÜPHANEDE UMUT VAR” teması ne de yakışacaktır! Umut… Ne de güzel bir sözcük!

*

İlik nakli bekleyen o kadar çok hasta çocuğumuz var ki… 

Ve gerçekten de yarın hangimizin hasta olacağını bilemiyoruz!

*

Temmuz 2021’in sonlarından itibaren, LÖSEMİ çocuğu olan bir baba olarak yukarıda arz ettiğim konuyla ilgilenilmesini ve farkındalık çalışmalarının yapılmasını UMUT ederim. Çok şükür ki şuan benim kızım için ilik nakli söz konusu değildir. Ancak ileride ilik nakline ihtiyaç duymayacağı anlamına da gelmez. (Umarım ki hiç mi hiç gerek kalmaz)

*

Yazımı Türk edebiyatının iki değerli usta kalemin şiiri ile bitirmek isterim:

YALNIZLIK

Kuş uçmaz, kervan geçmez bir yerdesin.

Su olsan kimse içmez,

Yol olsan kimse geçmez,

Elin adamı ne anlar senden?

Çıkarsın bir dağ başına,

Bir ağaç bulursun

Tellersin pullarsın

Gelin eylersin.

Bir de bulutları görürsün,

Bir de bulutları görürsün,

Bir de bulutları görürsün

Köpürmüş gelen bulutları

Başka ne gelir elden?

Çın çın ötüyor yüreğimin kökünde şu dünyanın ıssızlığı

Tanrı kimsenin başına vermesin böyle bir yalnızlığı!

Yaşar KEMAL

*

UMUT

Umut binbir ayaklı,

Umut güneşte saklı,

Umut edenler haklı,

Umut insanın hakkı.

Nâzım HİKMET

Lösemili çocukların kalabalıklar içindeki yalnızlığına umut olmak elimizde! Saygılarımla,