BBY Bölümlerimizin Akademik Başarısı

BBY Bölümlerimizin Akademik Başarısı

[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL

Kullanıcı Hizmetleri Müdürü/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Ben bizim bölümü 1996 yılında kazanmıştım. O zamanlar sadece dört üniversitemizde vardı BBY Bölümü: İstanbul, Hacettepe, Ankara ve Marmara Üniversiteleri. Bu dört üniversiteye daha sonradan Atatürk Üniversitesi de eklendi. Şu anda ise epey bir üniversitede BBY bölümü bulunmaktadır.

Geçenlerde SciVal’da bir tarama yaparken, en köklü BBY Bölümlerimiz olan İstanbul, Marmara, Hacettepe ve Ankara Üniversitelerini inceledim. Bu kökleşmeye en yakın olan Atatürk Üniversitesi’ni de bu gruba dahil ettim. İyi ki de dahil etmişim; çünkü başarı grafiğine bakıldığında köklü üniversitelerin tam ortasına bir mızrak gibi saplandığını gördüm.

Listeye aldığımız 5 üniversitenin 2010’dan günümüze kadar olan yıllarda, yapmış olduğu yayınlar aşağıdaki tabloda tüm çıplaklığıyla görülüyor.

Tablonun bana göre en dikkat çekici yanı, Atatürk Üniversitesi’nin yayın üretkenliği olarak İstanbul ve Marmara Üniversitesi’ni sollamış olmasıdır. Bunun yanı sıra çok net bir şekilde görülüyor ki Hacettepe Üniversitesi’nin bu tablodaki başarısına şapka çıkarmak gerek. Grafiklerinin bu kadar yüksek olması sebebiyle katkı veren bütün araştırmacıları da tebrik etmek gerekir. Üretilen yayınların hepsinin BBY Bölümlerinden çıktığını da iddia edemeyiz. Bizim alanımız, disiplinlerarası olduğu için başka bölümlerden de ilgi görmektedir (Bu nedenle mesleki indeksimiz olan Lisa’nın ya da Lista’nın sadece dergileri değil bizim alanımıza giren bütün makaleleri indekslemesi ile ilgili bir yazı da yazmıştım: Mesleki İndeksimiz: LISA mı Lista mı? Ya da Daha Ötesi). Özellikle bibliyometrik analiz konusunda bizim bölüm araştırmacıları dışında, daha pek çok araştırmacı da yayın yapmış olabilir; ama BBY bölüm araştırmacılarının yayınlarının ağırlıkta olduğunu söyleyebiliriz.

Üretilen yayınların aldığı atıflara bakacak olursak aşağıdaki tablonun bir öncekiyle paralellik gösterdiğini söyleyebiliriz. Beş noktada özetlenen bir tablo olmuş. Hacettepe, yine almış başını gitmiş. Marmara ise az yayın yapmasına rağmen, aldığı atıflar bakımından ikinci sıraya yükselmiş.

Aşağıdaki tabloda ise üretilen yayınların uluslararası işbirliği ile yapılmış hali görülüyor. Maalesef bir üniversitemiz bu tabloya girememiş.

BBY Bölümlerimizi üç tabloda özetlediğimizde akademik başarılarını kaba bir şekilde görmek mümkün. Alt kırılımlarına inecek olsak kim bilir daha neler çıkar ortaya; ama kısaca şunu söyleyebilirim ki ben üniversiteye hazırlanırken, BBY Bölümünü yazacak olsam bu üç tabloyu çok dikkatli inceler, seçim kriterlerimden birini de bu şekilde belirlemiş olurdum.