OKUYAY PLATFORMU’NUN DESTEKLEDİĞİ “KÜTÜPHANE ŞEHRİ PROJESİ – ANKARA” VE “KÜTÜPHANE ŞEHRİ PROJESİ – KONYA” PROJESİ TAMAMLANDI.
OKUYAY PLATFORMU’NUN DESTEKLEDİĞİ “KÜTÜPHANE ŞEHRİ PROJESİ – ANKARA”
TAMAMLANDI!
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı hibesiyle hayata geçirdiği OKUYAY Platformu kapsamında desteklenen ve Kütüp-Anne Platformu tarafından yürütülen “Kütüphane Şehri Projesi – Ankara” Eylül ayı itibari ile tamamlandı.
Ulusal ölçekte uygulanabilirliği olan yerel bir proje yapma hedefi ile yola çıkan proje ekibi, Ankara’da okuma kültürünün yaygınlaştırılması için odağını kitaptan oyuna çevirdi. Okulların, kütüphanelerin, kitabevlerinin bir açık bir kapalı olduğu bir dönemde çocukları apartman, sokak ve hatta mahalle ölçeğinde KÜTÜPHANE ŞEHRİNİ KUR oyununa davet etti. Diğer bir deyişle, mahalle kültürü ile okuma kültürünün pekiştirilmesi hedeflendi.
Bu amaçlar, başvurular en az apartman ölçeğinde alındı. Ankara’nın 11 farklı ilçesinden 3-10 yaş arası 600 çocuğumuza kitap ve posterden oluşan bir set gönderildi. Uzmanlarca itina ile seçilen kitapların büyük çoğunluğu Ankaralı yazar, çizer ve yayınevleri ile Ankara temalı kitaplardan tercih edildi. Böylece yaşadıkları şehirde onlar için üretenlerin olduğunu bilmeleri ve şehirlerini bir de kitaptan okumaları amaçlandı.
Kütüphane Şehri Oyunu ile 50×70 cm. büyüklüğünde posterin kitap kapağı görselinin olduğu tarafını pencerelerine asan çocuklar “BEN OKUYORUM, APARTMANIM OKUYOR, MAHALLEM OKUYOR, ŞEHRİM OKUYOR.” mesajı verdiler. Posterin diğer tarafında yer alan Benim Kütüphanem ile çocukların okudukları kitapları tanıması, anlaması, anlatması, ileri düşünme egzersizlerini yapması için uzmanlarca oluşturulmuş bir zihin haritası ve kitabı hayatın bir parçası haline getirebilecekleri 21 gün okuma çizelgesi yer almaktadır. Ayrıca her bir kitap için düzenlenen internet sayfaları aracılığı ile proje kitaplarının kısa tanıtımı, etkinlik önerileri, Ankara’da bulunduğu halk kütüphaneleri bilgileri, alternatif kitap önerisi, bağlamında üretilen origami videosu ve Kütüphane Şehri Çocuklarımızın tavsiyelerine de erişilebilmektedir.
http://www.kutupanne.com/2020/07/kutuphane-sehri-projesi-okul-oncesi-kitap-listesi/
http://www.kutupanne.com/2020/07/kutuphane-sehri-projesi-ilkokul-kitap-listesi/
Sosyal medya üzerinden yapılan kampanyalarda dâhil olmak üzere proje kapmasında 32 farklı yayınevinden toplam 820 çocuk kitabı ve 50 adet sesli kitap üyeliği hediye edilmiştir.
Çocukların kitapla buluşma sürecine destek olmak adına çevrimiçi bir platform üzerinden Türkiye’nin her yerinden katılımın sağlandığı Çocuklarda Okuma Kültürü Farkındalık Seminerleri düzenlenmiştir. Seminerler kapsamında Prof. Dr. Sedat Sever, Prof. Dr. Belma Tuğrul, Prof. Dr. Şehnaz Ceylan, Prof. Dr. Figen Turan ve Dr. Gökçe Karaman Benli ile gerçekleştirilen programlara toplam 406 kişi katılmış olup youtube’da yer alan videolar ise Eylül sonu itibari ile 671 kişi tarafından izlenmiştir.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLjAMimeRjFALsknWMh4L687GXk09CFBMR
Ayrıca, ev dışı okuma etkinlikleri için ailelere yaşadıkları şehirde yer alan alternatifleri göstererek farkındalık sağlamak adına Ankara Okuma Kültürü Altyapısı haritalama çalışmalısı yapılmıştır.
94 z-kütüphane, 47 halk kütüphanesi, 13 gençlik merkezi kütüphanesi ve 31 kitabevi olmak üzere Ankara’da yer alan 195 adet okuma kültürü mekânın işaretlendiği haritanın, yapılacak işbirlikleri ile zenginleştirilmesi ve tek bir haritada ailelere çocukları ile zaman geçirebilecekleri ve en yakınlarında olan okuma kültürü mekânlarının sunulması planlanmaktadır.
https://www.kutupanne.com/ankara-okuma-kulturu-altyapisi/
Proje hazırlık döneminde yayınevleri ile yapılan görüşmeler sonucunda proje ekibimize ileten 50 çocuk kitabı ve 30 adet proje posterimiz Ankara’da yer alan bir okul kütüphanesine hediye edilerek çocukların kullanımına sunulmuştur.
Sonuç olarak, 920 çocuk ve 406 yetişkine doğrudan, sosyal medya ve etkileşim ile dolaylı olarak Mayıs-Eylül ayları arasında Kütüphane Şehri Konya projesi ile yaklaşık 40.000 kişiye erişildiği düşünülmektedir.
Projenin uygulanması noktasında Kızılcahamam Kütüphane Gönüllüleri ve Gölbaşı Masal Perileri Kültür ve Eğitim Derneği ile projenin daha geniş kitlelere duyurulması adına BBY Haber, Kitap Bankosu ve Güler Yüzler Derneği ile iş birliği yapılmıştır.
“KÜTÜPHANE ŞEHRİ PROJESİ – KONYA”
TAMAMLANDI!
Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde hayata geçirilen ve ülkemizde okuma kültürüne yönelik bugüne kadar yapılan kapsamlı projelerden biri olan OKUYAY Platformunun destek verdiği pilot projelerden Kütüphane Şehri Projesi, Ankara’dan sonra Konya’da da şehri kütüphaneye dönüştürmek için yola çıktı.
Her yere uygulanabilecek kadar evrensel ve uygulandığı şehrin özelliklerini ön plana çıkaracak kadar yerel bir kurguya sahip olan Kütüphane Şehri Projesi, Kütüp-Anne Platformu ve Konya Okuyan Nesiller Platformu iş birliğinde yürütüldü.
Proje kapsamında 3-10 yaş aralığında olan çocuklar için Konyalı yazarların/çizerlerin kitapları ve Konya temalı kitaplar ile proje kitapları listesi revize edildi. Kütüphane Şehri Ankara Projesinde olduğu gibi Kütüphane Şehri Konya Projesinde de kitap alımları Konya’da yer alan kitabevlerinden gerçekleştirildi.
Kütüphane Şehri Kur oyunu için 8 ilçeden 2237 kitap için 238 adet talep geldi. Gelen talepler incelenerek 45 adrese 657 adet kitap gönderildi. Kitaplar ile birlikte Konya için oluşturulan logo ve renklerle hazırlanmış posterlerimiz de çocuklara iletilmiştir.
https://www.kutupanne.com/2020/10/konya-okul-oncesi-kitap-listesi/
https://www.kutupanne.com/2020/10/konya-ilk-okuma-kitaplari-listesi/
Bunun yanında Cumhuriyet Bayramı, Dünya Çocuk Kitapları Haftası, Sesli Okuma Günü ve Farkındalık Seminerleri vesilesi ile yapmış olduğumuz sosyal medya etkinlikleri aracılığı ile 58 çocuk kitabı 15 farklı şehirdeki çocuklarımız ile buluşturduk.
Çocuklarda Okuma Kültürü Farkındalık Seminerleri, Kütüphane Şehri Konya Projesinde de devam etmiş olup ikinci seride çocuklarda okuma kültürü alanında çalışmalar yürüten ve kitapları proje kitaplarımız arasında da yer alan üç değerli yazar konuk edildi. Özge Lokmanhekim, Özge Selçuk Bozkurt ve Konyalı yazarımız Tülin Kozikoğlu ülkemizin farklı şehirlerinden bu alana ilgi duyan toplam 176 kişi ile buluşmuştur.
https://www.kutupanne.com/farkindalik-programlari-2/
Sesli Okuma Günü kapsamında “Ayşegül Dede ile Duvarın Arkasında Ne Var?” sesli okuma etkinlikleri gerçekleştirildi. Ayrıca proje ekibinden çocuk gelişimci Deniz Toprak ile Kütüphanede Aslan Var kitabı ile sesli okuma etkinliği düzenlenmiş olup bu etkinliklerde toplam 176 çocuğa sesli kitap okunmuştur.
Bilindiği üzere, Ege Denizinde gerçekleşen deprem ile İzmir’de evlerini kaybeden çocuklar olmuştur. Proje kapsamınsa, Kütüphane Şehri Konya Çocukları adına İzmir Depremzede Çocuklarına 100 adet çocuk kitabı hediye edilmiştir. Kitaplar çocuklara ulaştırılmak üzere, Bornova İlçe Halk Kütüphanesi ve Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edilmiştir.
Son olarak, proje kapanışı vesilesi ile Aralık ayında Konya’da 5 farklı ilçede hizmet veren 5 kütüphaneye toplam 30 adet yazarı Özge Lokmanhekim imzalı “Ben Bir Kitap Kurduyum.” kitabı gönderilmiştir. Çocukların kütüphane kullanımının artırılmasının amaçlandığı bu etkinlik ile 30 çocuk, yazarından imzalı kitap ile buluşmuş olup ilerleyen günlerde çevrimiçi sesli okuma etkinliği de yapılacaktır.
Sonuç olarak doğrudan 1021 çocuk ve 176 yetişkine ulaşılmış olup sosyal medya kampanyaları ve etkileşim göz önüne alındığında Ekim-Kasım aylarında yürütülen Kütüphane Şehri Konya Projesi ile 20.000’den fazla kişiye ulaşıldığı düşünülmektedir.
Yorum gönder