Netflix Tarzı Kitap Tanıtma Yöntemleri
[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL
Kullanıcı Hizmetleri Yöneticisi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi
Netflix’e abone olanlar bilir, bir sürü kategori başlığı altında, film önerileri yapıyorlar. Bu kategoriler komedi, gerilim, korku gibi klasik başlıkların yanı sıra bu işe el atmış Netflix çalışanlarının farklı ve zengin içerikli kategoriler belirlemesiyle aynı filmleri farklı tatlarla izleyicinin beğenisine sunup dikkat çekmek istiyorlar. Bunda da başarılı oluyorlar kuşkusuz. İşte size klasik olmayan Netflix kategorileri. Şu ilginç başlıklara bir göz atalım:
Türkiye’de bugünün top 10 listesi
Gündemdekiler
Netflixte popüler
Yerli filmler
Çocuk ve aile filmleri
Ödüllü filmler
Doğu Asya Yapımı diziler
Netflix orijinal içerikleri
Yeniden izle
Hoş vakit geçirmelik dizi ve filmler
Gerçek hayattan uyarlanan dramalar
Yeni çıkanlar
Hollywood yapımı aile filmleri
Babam adlı yapıtı izleyenlere öneriler
Oscar ödüllü filmler
Büyük ilgi gören yazarlar
Gişe rekortmeni filmler
Tanıdık filmler
Heyecanlı filmler
Bu başlıklar heyecan verici. Hazırlanması da çok kolay. Bu filmleri izlemeniz ve belli bir kategori altında listelemeniz yeterli. Bizim de elimizde bir sürü kaynak var. Başta kitap olmak üzere; ama bizim işimiz Netflix çalışanları kadar kolay olmayabilir. Onlar filmleri izleyip bu zahmetin altından kalkabilirken bizim şöyle bir zorluğumuz var. Tanıtacağımız kitapları, öncesinde okumamız gerekiyor. Bu bir film izlemek kadar kolay olmasa gerek. Bu nedenle bilgi uzmanları olarak eğer bu işe soyunacaksak çok fazla kitap okumamız gerekiyor. Okuduğumuz kitapları, belirlemiş olduğumuz sıradışı kategoriler altında listelemek ve okura sunmak büyük bir emek istiyor; ama buna değer. Rafta duran kitapları kaderine terketmek mesleki vicdanımıza sığmamalı. Kitapları Leyla, okurları Mecnun olarak ya da kitapları Mecnun, okurları Leyla olarak kavuşturmak bizim elimizde.
Bizim camiamızda da var bu tür tanıtımlar; ama çok genel. Bir şeye yetişme telaşı içindeymiş hissi uyandırıyor. Mesela “Ölmeden önce okumanız gereken 100 kitap” ya da “30 yaşına gelmeden önce okumanız gereken 20 kitap” gibi örnekler insanı bir telaşa düşürüyor. Kitap, keyifle okunmalı, bir film izler gibi. İşte tam da bu noktada Netflix tarzı pazarlama yöntemlerinden faydalanmakta fayda olduğunun faydasını mutlaka göreceğiz (“Fayda” kelimesine daha başka nasıl vurgu yapardım, bilmiyorum). Daha önceki bazı yazılarımda nasıl ki filmlerin fragmanı varsa, bunları kitaplar için de uyarlayabiliriz, demiştik. Kitapların en can alıcı kısımlarından derleyip fragman tadında tanıtımını yaptığımızda kitabın hem albenisi artıyor hem de alıcısı.
Eminim birçok kütüphane, bu tür tanıtımlar yapıyordur. Bünyesinde çalıştığım Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezinde de bu tür tanıtımlar var. Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Bölümündeki arkadaşlar, Yeni Yayınlar rafında klasik kategoriler yapmaktansa ilgi çekici başlıklar buluyorlar. Aşağıdaki görsellerde de bu başlıkları görebilirsiniz:
Başlıkların Yeni Yayınlar rafında görünüşü de aşağıdaki görselde yer almaktadır.
Hatta sadece basılı kitapların değil elektronik kitapların da, QR kod sayesinde tanıtımlarını yapıyorlar.
Birçok kütüphanenin oldukça iyi koleksiyonu var. Artık bunları okuma ve okutma zamanı. Bu köprü vazifesini görmek de biz bilgi uzmanlarına düşüyor. Çok okuyan bir toplum yaratmak biraz da bizim elimizde. Unutmayın önce biz okuyalım ki, okutması olay olsun.
Yükümüz ağır
Sorumluluğumuz yüksek
Zamanımız dar
Ama gençliğimiz var.
Yorum gönder