İçimizden biri, kıymetlimiz Faruk Duman @faruknduman | Cem ÖZEL
[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL
Kullanıcı Hizmetleri Yöneticisi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi
Çağdaş edebiyatımızın önemli yazarlarından Faruk Duman’ın kitaplarını okumaya başladıktan sonra, onu daha da yakından tanıma fırsatım oldu. Günümüzün Nurullah Ataç’ı olarak da kabul ettiğim ünlü edebiyat eleştirmeni Semih Gümüş’ün kitaplarında da adı geçiyordu. Önce denemelerini severek okudum, sonra romanları gelmeye başladı peşi sıra. Şimdi ise 2019’da yazdığı ve daha bismillah, senesi dolmadan iki koca ödüle layık görüldüğü “Sus Barbatus!” adlı romanını okuyorum (Kitabın başlığının sonunda neden ünlem işareti olduğunu da merak edenler olabilir. Onu da buraya linkini verdiğim harika söyleşiden öğrenebilirsiniz: https://oggito.com/icerikler/faruk-duman-neyi-biliyorsak-onu-yazabiliriz/63499) İki koca ödül deyip de geçiştirmek istemem. İsimlerini zikretmeliyim. Biri Orhan Kemal Roman Ödülü, diğeri de Cevdet Kudret Roman Ödülü. Sadece bu ödüller mi? Tabii ki hayır! Biraz da geçmişine götüreyim sizi. Sait Faik Hikaye Armağanı, Haldun Taner Öykü Ödülü, Yunus Nadi Roman Ödülü. Almış olduğu ödülleri daha önce kimler almış diye merak edip karıştırdığımda Orhan Kemal’i, Yaşar Kemal’i, Yılmaz Güney’i, Selim İleri’yi, Fakir Baykurt’u, Ayşe Sarısayın’ı, Orhan Pamuk’u ve daha pek çok önemli yazarımızı görmek hiç de şaşırtıcı değildi. Hatta bu ödül başlıklarına aşağıda da göreceğiniz üzere linkler vereyim de “Daha öncesinde kimler hangi eserleriyle hangi ödüllere layık görülmüşler” deyiverip bir yandan da referans hizmeti vermiş olayım.
Sait Faik Hikaye Armağanı (https://www.idefix.com/Odul-Detay/sait-faik-hikaye-armagani/s=5/0)
Orhan Kemal Roman Armağanı (https://www.idefix.com/Odul-Detay/orhan-kemal-roman-armagani/s=11/0)
Haldun Taner Öykü Ödülü (https://www.idefix.com/Odul-Detay/haldun-taner-oyku-odulu/s=16/0)
Yunus Nadi Roman Ödülü (https://www.idefix.com/Odul-Detay/yunus-nadi-odulleri/s=2/0)
Cevdet Kudret Roman Ödülü (https://www.idefix.com/Odul-Detay/cevdet-kudret-odulleri/s=17/0)
Yukarıdaki listelere bakıp kendinize okuma listesi bile yapabilirsiniz.
Neyse biz Faruk Duman’ımıza dönelim. “Faruk Duman’ımız” diyorum; çünkü onu kendimizden biri görmek de bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Kendimize de pay çıkarmamak olmaz. Bizimle aynı sıralarda dirsek çürütmüş, bizimle aynı dersleri görmüş ve bir dönem Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi’nde de çalışmış. Benim için tarihteki ünlü kütüphaneciler arasında Faruk Duman da var artık. Kimdi onlar, tekrar bir hatırlayalım: Borges, Kazanova, eski başkanın karısı yani Bayan Bush… Liste böyle uzar da gider. Hatta son okuduğum kitaplardan birinde rastladım ki, bir dönem Yaşar Kemal de kütüphane görevlisi olarak çalışmış. Ve tabii ki Faruk Duman. Umarım mesleğimizi duyuracak kişiler çoğalır.
Yazarımız Faruk Duman’ın eserleriyle henüz tanışmamış olanlar biraz şanslı. Neden mi? İnsan, sevdiği yazarların bütün kitaplarını okuyunca mutsuzluğa düşüyor da ondan. Neyse ki Faruk Duman’ın henüz okumadığım kitapları var. Bu yüzden kendimi de şanslı hissediyorum. Hemen bitmesin diye de azar azar ve yavaş yavaş okuyorum. Mutlu oluyorum. Tıpkı çocukluğumun kıymetli meyvesi olan ve aynı zamanda mutluluk kaynağı olarak da bilinen, bu yüzden de adını “mutluluk çubuğu” koyduğum o güzelim muzu gıdım gıdım yiyişim gibi. Hoş! Şimdiki çocuklar, muzun yüzüne bile bakmıyorlar ya, neyse.
Sevdiğim yazarların kitaplarını büyük bir iştahla okuyorum. Sanki hiç bitmeyecekmiş gibi. Bitiyor oysa ki. Buradan hareketle iyi yazarları ve onları okuyan sıkı okurları, saatin akrep ve yelkovanına benzetiyorum. Yazarlar, yazma uğraşının doğası gereği, akrep misali yavaş yazadursunlar, sıkı okurlar ise yelkovan misali sevdikleri yazarın kitaplarını bir çırpıda okuyuveriyorlar. İyi yazarların bu konuda yapacak pek bir şeyleri yok, güçleri yettiğince yazıyorlar işte; ama sıkı okurlar saati geriye alarak o çok sevdiği yazarların kitaplarını tekrar okuma şansı elde edebilirler.
Sözü daha fazla dallandırıp budaklandırmadan şunu söyleyebilirim ki, edebiyat dünyamızda içimizden birinin de olması bizim için adeta bir mutluluk kaynağı. Ne kadar övünsek az. Kendisini 12 Aralık’ta Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi’nde BM Edebiyat etkinlikleri kapsamında konuk edeceğiz (Etkinlik Afişi Aşağıda). Yüz yüze tanışma fırsatı bulacağımız için de ayrıca sevinçliyiz. O gün yolu Sabancı Üniversitesi’nden geçenleri de etkinliğimize bekleriz.
Yorum gönder