“Bilimi Özgür Bırak” semineri gerçekleştirildi-İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) açık bilim konusunda ülkemizde yapılacak çalışmalara katkı sağlamak amacıyla “Açık Bilim Yolunda: Bilimi Özgür Bırak” semineri düzenlendi. OpenAIRE Advance projesi desteğiyle İYTE Gösteri Merkezinde 11 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirilen seminere Türkiye’deki 45 üniversiteden kütüphaneciler ve konuyla ilgili uzmanlar katıldı.
Açık bilim, araştırma verisi, veri yönetim planı, açık lisanslar ve Avrupa Birliği projelerinin ele alındığı seminerde veri yönetimi konusunda bir çalışma grubu oluşturulması fikri görüşüldü. Oluşturulacak grubun, YÖK Başkanlığı altında kurulan Açık Bilim Komitesi’nin alt çalışma grubu olarak resmileştirilmesinin planlanması nedeniyle seminere bu grupta yer alabilecek kütüphane yöneticileri davet edildi.
Üniversitelerde, ilgili konularda yapılacak çalışma ve organizasyonlara önemli ölçüde ışık tutacağı beklenen seminerin açılış konuşmasını İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran yaptı. Baran, konuşmasında bilimsel yayınlara erişimde sorun yaşayan, özellikle teknoloji ve eğitimde dünya standartlarının gerisinde kalmış ülkelerdeki bilim insanlarının yaşadığı sıkıntıya dikkat çekti. Kendi tanıklıklarından yola çıkarak örnekler veren Baran, Bangladeşli bir bilim insanının bireysel çabalarıyla edindiği bilimsel yayınları ülkesindeki meslektaşlarıyla paylaşarak, üretilen makale sayısını 10 yılda 5 kat artmasını sağladığını anlattı.
Seminerin açılış konuşmasın yapan İYTE Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal, İYTE’nin bilimsel performansı ve açık bilim konusunda yaptığı çalışmaların anlattı. İYTE senatosundan açık bilim politikasıyla ilgili kararın geçirildiğini vurgulayan Gürdal, açık bilimin bir yöntem ya da iş modeli olmadığını, bilimsel gelişmelerin hızlanması için bilimin paylaşılması gerektiği anlamına geldiğini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gamze Tanoğlu yönetimindeki panel bölümüne geçilen etkinlikte ilk olarak Van der Velden Veri Yöneticisi Yasemin Türkyılmaz “Araştırma Verisi Yönetimi ve Delft Teknik Üniversitesi Örneği” başlıklı sunum yaptı. Soru – cevap bölümünün ardından panel Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Pınar Sezgin’in “Mimarlık Verileri ve Arşivleme” konulu sunumu ile devam etti.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Kale yönetiminde gerçekleşen ikinci bölüm panelde ise Confederation of Open Access Repositories’tan (COAR) Danışman İlkay Holt “Araştırma Verilerine Açık Erişim ve FAIR İlkeleri” konulu sunum yaptı.
Soru – cevap bölümünün ardından yapılan kokteyl ve toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik sona erdi.
Yorum gönder