‘Sesli Kütüphane’ Görme Engellilere Işık Oluyor
Türkiye’de yaşayan binlerce görme engellinin yaşamına ışık tutmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından altı yıl önce kurulan Sesli Kütüphane, çok sayıda görme engelliye hizmet veriyor. Kütüphanede bulunan romanlardan ders kitaplarına her türlü kitap, yüzlerce gönüllü tarafından engelli üyelerin ihtiyaçlarına göre seslendiriliyor.
İnternet üzerinden tüm Türkiye’ye ulaşıyor
Hizmetten sadece İstanbul’da yaşayan engelliler değil diğer şehirlerdeki görme engelliler de yararlanabiliyor. Gönüllülerin okudukları kitaplar, İBB aracılığıyla sesli kütüphane mobil uygulamasına ve internet sitesine yükleniyor, oradan da görme engellilere ulaştırılıyor. Ayrıca ihtiyaç sahiplerinin isteğine göre sesli kitap CD’ye kopyalanarak da adreslere gönderilebiliyor.
Sesli Kütüphane’nin altı yıldır sorumluluğunu yürüten Esra Korkmaz, merkezle ilgili şu bilgileri verdi:
“Gönüllü olarak okuma yapan kişiler haftada bir gün, en az iki saat süreyle merkezimize gelip kitap okuyorlar. Biz de seslendirilen kitapları sisteme yüklüyoruz. Daha sonra görme engelli vatandaşlarımız, mobil uygulamamızdan ve internet sayfamızdan online olarak kitapları indirip dinleyebiliyorlar.”
Gönüllü üniversitelilerden ders
Merkezde, görme engelli gençlere ihtiyaçlarına göre gönüllü üniversite öğrencileri tarafından bire bir ders verildiğinden de bahseden Korkmaz, öğrenciler haftaiçi okulda oldukları için özel ders hizmetinin sadece cumartesi günleri verildiğini söyledi.
Yaptıkları mobil uygulama sayesinde Türkiye’nin birçok şehrinde bulunan engelli vatandaşların kendilerine kolay bir şekilde ulaşabildiğini söyleyen Korkmaz, “Herhangi bir şehirden ihtiyaç sahibi, bize dinlemek istediği kitabı bildiriyor. Kütüphaneci arkadaşlarımız da uygun olan kitapları gönüllülere okutuyor ve kişinin talebini bu şekilde yerine getirmiş oluyoruz” diye konuştu.
Okuma gönüllüleri de şevkle çalışıyor
Okumaya gelen gönüllülerin çok mutlu olduğunu gözlemlediğini belirten Korkmaz, “5-6 yıldır mesaiye gelir gibi randevusuna gelen okuyucularımız var. Yıl içerisinde 10-20 arası kitap bitiriyorlar. Okuyucuların böyle mutlu şekilde işlerini yapması bizi de görme engellileri de çok mutlu ediyor’ dedi.
Sesli Kütüphane’de 8 aydır gönüllü olarak kitap okuyan Nermin Emanetoğlu, projeyi bir arkadaşı vasıtasıyla öğrendiğini ve hemen katılmaya karar verdiğini söyledi. Diksiyonunu daha iyi hale getirmek için diksiyon dersleri aldığını ifade eden Emanetoğlu, “Okurken vurgularımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Başladığımız gibi bitirmek yerine tiyatral bir şeyler katmalıyız. Çünkü görmeyen arkadaşlarımız dinlerken o hissiyatı almalı” diye konuştu.
Görme engeliler için seslendirdiği kitapların kendisinde manevi bir tatmin yarattığını da belirten Emanetoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Biz bu kitapları görmeyen dostlarımız için okuyoruz. Sonra seslendirdiğimiz bu kitapları görme engelli dostlarımız dinleyerek okuyorlar.”
Görme engelli öğrenci: “ödevlerime yardımcı oluyor”
11. sınıfa giden görme engelli Abdulsamet Mercan, kütüphanede hem sesli kitap hizmetinden yararlandığını hem de geri kaldığı dersleri için destek aldığını söyledi.
Mercan, “Bu hizmet çok güzel. İstediğimiz kitap seslendiriliyor. Buraya geldiğim için çok mutluyum çünkü ihtiyaç duyduğum dersleri çalışma şansım da oluyor. Okuldaki ödevlerimi yapmam konusunda bana yardımcı oluyorlar” dedi.
Yorum gönder