Kitap Tanıtımı -> Üniversite Kütüphanelerinde Toplam Kalite Yönetimi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphanesi Örneği
Şeşen, Yasin (2018). Üniversite Kütüphanelerinde Toplam Kalite Yönetimi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphanesi Örneği. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2018, 105 s. [ISBN:9789750251412]
Dünya genelinde ve ülkemizde tüm sektörlerde her geçen gün değişimler, dönüşümler ve gelişmeler yaşanmaktadır. Bu değişimlerden her meslek alanı gibi, kütüphaneler de etkilenmektedir. Hizmet üreten işletmeler olan kütüphanelerin de sağladıkları hizmetlerin kalitesinin belirlenmesi ve iyileştirilebilmesi için, somut ve kalıcı değerlerle hizmet kalitelerinin ölçülmesi gerekmektedir. Kütüphanelerin kullanıcı odaklı olarak hizmetlerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi, kaliteye dayalı performanslarının değerlendirilmesinde de gereklidir. Öğrencilerine, idari personeline, akademik personeline, kurum içi ve/veya kurum dışı araştırmacılara, farklı kurumlardan gelen araştırmacılara vb. geniş bir kullanıcı grubuna hizmet veren üniversite kütüphaneleri de dünyanın içinde bulunduğu değişime ayak uydurmak zorundadırlar.
Çalışmamızda, biri vakıf üniversitesi, diğeri devlet üniversitesi kütüphanesinde uygulanmakta olan toplam kalite yönetimi örneklerine değinilmiş ve örnek uygulamalardan elde edilen veriler göz önüne alınarak, üniversite kütüphanelerinde toplam kalite yönetiminin geleceği üzerinde tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Bilgi ve Belge Yönetimi, Kütüphanecilik bilimi, Üniversite kütüphaneleri, Toplam kalite yönetimi, Performans yönetimi, Hizmet kalitesi, Kullanıcı odaklı hizmet kalitesi, Kalite standartları, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphanesi.
Book Review
Changes, transformations and developments are taking place in all sectors in the world and in our country. Such changes are affected by libraries as well as any occupational area. In order to determine and improve the quality of the services provided by the libraries that produce the services, it is necessary to measure the service quality with concrete and permanent values. Measuring and evaluating the user-oriented services of libraries is also necessary to evaluate their quality-based performance. Students, administrative staff, academic staff, in-house and / or external researchers, researchers from different institutions, etc. The university libraries that serve a wide range of users have to keep up with the change in the world.
In our study, total quality management examples which are applied in one of the foundation university and the other in the state university library were mentioned and considering the data obtained from the sample applications, the future of total quality management in university libraries was discussed.
1 yorum