Biride Demiyor Ki Kütüphanelerin Bağış Kitap Alma Politikası Var!
Merhabalar,
Kütüphane koleksiyonlarını zenginleştiren kullanıcılarıdır.
Kütüphanenin ve kitabın önemini bilen ve destek olan bütün dostlara sonsuz saygılarımı sunarım.
Kütüphanelerin sınırsız olanakları yoktur, bütçe, bina ve insan kaynakları olanaklarına göre planlamalarını yapmakta ve koleksiyonu hakkında stratejik planlar oluşturmaktadır.
Kitap Bağışı Yapanların Profili
Bağışçı zanneder ki dünyanın eşi benzeri olmayan kitapları kendinde var ve sizin kütüphanenizi seçtiği için ona minnet duymanız gerekir.
Bizler biraz mütevazı insanlar olduğumuz için bağışçıya şunu demekte zorlanırız: Aslında sizin kitapların çoğu bizim kütüphanede var isterseniz başka yere bağışlayın… Bu acı fakat gerçek durumun bağışçıyı incitmesini istemeyiz. Farklı söylemler geliştiririz. Kitaplarınız çok değerli fakat bizde olduğu için başka kurumların çok işine yarayabilir deriz.
Bağışçı zanneder ki kitapları bağışlayınca ismi sonsuza kadar kitapların üzerinde yaşayacak.
Böyle biri durum yoktur aslında kitabın üzerine yazılan bağışçı ismi kitabın ömrü kadar yaşar. Birde şunu anlamam bağışçılar neden isimlerini kitapların üzerine yazdırırlar. Madem bir hayır yaptınız kimselerin bilmemesi daha iyi olmaz mı?
Bağışçı açısından kitapları çok değerli olduğu için ayrı yerde sergilenmesini ister…
Çok değerli dediği kitaplar aslında ya emekli olduğu için evinde uygun ortamı yoktur ya da taşınacaktır uğraşmak istemediği için bağışlamaya karar verdiği kitaplardır. Birde üstüne ayrı raf ister rafın üzerine de isminin yazılmasını ister… Ya sabır diyorum….
Bağışçılar Çok Şey İster Kütüphaneciler Ne Söyler
- Kütüphanelerin koleksiyon geliştirme politikaları vardır her gelen bağışı kabul etmek zorunda değildir.
- Bağış yayın ihtiyacı olan kuruma verilmelidir. İhtiyacı olmayan kuruma bağış yapılması israftır.
- Nadir eser değilse bağış kitaplar için ayrı odalar veya salonlar oluşturulması kaynak israfıdır. Kullanım oranlarına bakmak gerekir.
- Kitaplar ödünç veriliyorsa, kullanıcıya açık mekânda bulunuyorsa ve özel koruma yöntemleri yoksa kaybolur bu olabilir… Bağışçının bu durumu bilmesi gerekir
Kütüphanecilere önerim bağışçının özel istekleri var ise, ayrı salon, ödünç verme kuralı vb. bu konuda Üniversiteler için yönetim kurulundan karar çıkartmakta fayda var.
Ya da özel bir anlaşma yapılmalı. Ayrıca bu karar veya anlaşmalarda bağışçının özel isteklerinin bir süresi olması gerekir. Bu sürelerin bitiminde bağış kitaplar hakkında tasarruf Kütüphanelere ait olmalı..
Amacım kimseyi üzmek değil fakat Kütüphanelerde çalışan ve yöneten insanlar var.
Biraz saygı lütfen…
Yorum gönder