Aynen öyle! | Cem ÖZEL

Aynen öyle! | Cem ÖZEL

[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL

Kullanıcı Hizmetleri Yöneticisi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Aynen öyle!

Uzun bir süredir herkesin dilinde. Ne zamandan beridir sıklıkla kullanılıyor? Milattan Önce de var mıydı acaba?

Kime bir şey anlatsanız hemen yapıştırıveriyorlar bu pespaye iki kelimeyi: aynen öyle. Kolaya kaçmak mıdır, okuma alışkanlığımızı yitirdiğimizden midir bilemiyorum. Hoş, okuryazarların da dilinden düşmüyor ya, o da ayrı bir mesele (Aynen öyle dediğinizi duyar gibiyim). “Bu iki kelimeyi kullanma, çok sık kullanıyorsun” dediğimizde bile, durumun farkında olan kişi cevaben yine aynı iki kelimeyi yapıştırmıyor mu: aynen öyle. Bak yahu, yine söylüyorsun diye ikinci kez uyardığımızda yine aynı iki kelime: aynen öyle!

Yoksa bu iki kelime Twitter’dan mı pelesenk oldu arı sokası dilimize. Twitter’da da bir şey okuyup beğendiğimizde bu iki kelimeyi söylermişçesine retweet etmiyor muyuz?

Otomatiğe bağlamışçasına karşımızdaki ne söylerse söylesin işin kolayına kaçıp hemen söylüyoruz: aynen öyle! Aslında genelleme yapmak doğru değil. Eminim hiç kullanmayanlarımız da vardır aramızda. Onların da hakkını yemeden şapka çıkaralım.

Kimilerimiz bu iki kelimenin ne kadar çok kullanıldığını ve belli bir farkındalık yaşadıklarını biliyorum. Konuşurken çok dikkat ediyorlar. Ya bu iki kelimeyi kullanmıyorlar ya da yerine alternatif olarak “Doğru söylüyorsun”, “Katılıyorum”, “Kesinlikle”, “Şüphesiz” gibi kelimeler kullanıyorlar.

Belki bundan sonra farkında olmayanlar da alternatif kelimeler bulabilirler. Yoksa yakında sözlüklerde yan yana gelmiş bu iki kelimeden başka bir şey olmayacak.

İnanışa göre cinleri çağırmamak adına cin kelimesi yerine nasıl ki “üç harfli” diyoruz, “aynen öyle” kelimesini de çağırmamak adına, bu iki kelimenin arasındaki boşluğu da hesaba katıp yerine “on harfli” mi desek?

Cevap veriyorum: aynen öyle!