Kıraathane gündemine dair-Prof. Dr. Bülent Yılmaz
[avatar user=”bulentyilmaz” /]
Prof.Dr.Bülent YILMAZ
Hacettepe Üniversitesi BBY Bölümü Öğretim Üyesi
Aslında, futbol deyimiyle söylemek gerekirse, “topa girmenin” tam zamanı. Çünkü kütüphanecilere müthiş bir pas verildi. Türkiye’de bugüne kadar hiçbir seçim öncesinde kütüphane konusu “kıraathane” kavramı üstünden de olsa bu kadar güçlü biçimde gündeme gelmemiş, tartışılmamıştı. Keşke, sivil toplum kuruluşlarımız bu tartışma konusunda siyasal bir parti ya da kişi tercihine girmeden, taraf olmadan Türkiye’nin geleceği için kısa ve çağdaş bir kütüphane politikası açıklaması yapabilse. Yaşanan tartışmayı bir fırsat olarak görüp konuyu kıraathane meslesinden alarak kütüphaneye getirebilse. Bu konuda partilere ve liderlerine bilimsel yaklaşımı sunsa, bu arada kütüphanelerle ilgili sorunlarımızı ve beklentilerimizi dile getirse. Bu fırsat bir daha kolay kolay ele geçmez!
Hem de konuyu daha sağlıklı bir tartışma zeminine çekmiş oluruz.
Böyle bir açıklama her seçim öncesi sivil toplum kuruluşlarımız tarafından zaten yapılması gereken bir açıklamadır. Ancak şimdi bunun için hem güzel bir fırsat sunulmuş hem de durum bir zorunluluk halini almıştır.
Ayrıca konuyu meslektaşlar olarak aramızda günlük siyasi yaklaşımların dışında tartışmalıyız; çünkü kafalar karışmaya başladı.Özellikle genç arkadaşlar “Kıraathanelerde BBY mezunları çalıştırılacak mı?” türü iyi niyetli ama ilginç sorular soruyorlar.
Kuruluşlar belirli tarihsel ve toplumsal koşulların ürünüdür; o koşullar yok olunca kurumlar da yok olur ve yerlerine yeni koşulların gerektirdiği yeni kuruluşlar ortaya çıkar. Günümüz toplumlarında bilim, eğitim, araştırma, okuma, bilgilenme süreçlerine ilişkin modern kuruluşlar kütüphanelerdir (bu alan için arşiv ve müzeleri de saymak gerek tabi.). Kanımca kütüphanecilerin bakış açısı da böyle olmalıdır.
1 yorum