“Book”tan işler! | Cem ÖZEL
[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL
Kullanıcı Hizmetleri Yöneticisi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi
Dünyanın en güzel uğraşıdır içinde kitap olan uğraşlar. Kendimizi çok şanslı hissediyorum böyle bir meslekte çalıştığımız için. Bal tutan parmağını yalar sözünü kendimize yorumlayacak olursak “Mürekkep tutan parmağını yalar” denilebilir.
Ali Sabancı bir röportajında, “Avrupa’ya gittiğinizde kimse sizin paranızla ilgilenmiyor, en son hangi kitabı okudunuz diyor” tarzında bir bilgi vermişti. Gel de bu sözün üstüne yatma.
Büyük bir zenginliktir kitap okumak. Gelin bırakın diğer tiryakilik işlerini de kitap müptelası olun. Elinizin altında böyle bir zenginlik varken önce siz okuyun, sonra da okutun.
Neler okuyabilirsiniz mesela. Her çiçekten bal alır gibi konudan konuya, yazardan yazara, türden türe atlayın. Canınız istediğinde günlerce şiir okuyun. Öykü okuyun, uzun soluklu okumaların sizi yoracağı yerde. Yeri gelince dört ciltlik bir romana başlayın. O ay sadece o kitabı okuyun. Sonra biraz tarih okuyun. Yakın tarih mesela, hani okullarda pek okutulmayan yakın tarihimizi. Mitoloji okuyun belli dönemlerde. Modaya uyup Yunan mitolojisiyle başlayabilirsiniz; ama Türk mitolojisini de elden bırakmayın. Göreceksiniz ki bizimkiler daha çok çekecek sizi. Kan bağımız var çünkü Türk mitolojisiyle. Yaşayışlardan, adetlerden, gelenek ve göreneklerden birçok parça bulacaksınız kendinizde olan.
Bol bol siyaset kokan arkadaş sohbetlerini aza indirip siyasetin tarihini, siyasal rejimleri okuyun. Neden bir yerde başbakan bir adım öndeyken neden ötekinde cumhurbaşkanının daha ön planda olduğunu öğrenin.
Zaman zaman zor metinler okumayı deneyin. Bırakın zorlasın sizi. Önce anlamayın; ama yılmayın. Ders kitabını nasıl defalarca hatmediyorsak o şekilde defalarca okuyun.
Kişisel gelişim kitaplarını da yabana atmayın. Unutmayın ki kişisel gelişim kitaplarının hakkı verilirse toplumsal gelişmeye kadar çıtayı yükseltir.
Söyleşi kitabı okuyun mesela. Sevdiğiniz yazarla sohbet edilirken, sohbetin içinde bir parçaymış gibi hissedeceksiniz kendinizi. Emin olun çok keyif alacaksınız.
Anı kitapları da keza o şekilde. Sıkılmadan uslu uslu dinler gibi dinleyin kitaplardan o tadına doyum olmaz bilgi ve düşünceleri.
Yaşadığınız kentle ilgili kitaplar da okumak iyidir. Uzaktan gelen eşiniz dostunuz size kentinizle ilgili bir şeyler sorduğunda üç beş kelimeniz olsun cebinizde.
Deneme de okuyun. İyi bir deneme kitabının vereceği hazzı hiçbir yerde bulamayabilirsiniz. Kült olmuş Montaigne’in Denemeler’ini katbekat geçen kitaplara da şans tanıyın.
Beynimizin sırlarını da yabana atmayın. Bir kafatasının içinde insanlığı yücelten fikirlerin nasıl oluşabildiğine tanıklık edin.
Size yukarıda bahsettiğim tarzdaki kitaplardan bazılarını tavsiye edersem kızmazsınız umarım. Bu kitaplar öyle kitaplardır ki, beğenmezseniz iade edin tarzında en güvenilir parçalarınızdır. Çok heyecanlıyım. Başlıyorum en sevdiklerimden bazılarını gönlümden geçtiğince sevdiklerimle paylaşmaya:
- Martin Eden / Jack London
- Arkadaş: Mihail / Panait Istrati
- Kinyas ve Kayra / Hakan Günday
- Büyük olayların kısa tarihi / Tufan Gündüz
- Bir başkadır benim mesleğim/ Mete Akyol
- Peri gazozu / Ercan Kesal
- Babalar ve oğullar / Turgenyev
- Outliers: çizginin dışındakiler: bazı insanlar neden daha başarılı olur?/ Malcolm Gladwell
- Romantika / Turgut Özakman
- Yakınlık / Osho
- 189 sayfa / Murathan Mungan
- Denemeler / Bacon
- Kırmızı pazartesi / Marquez
- Eski İstanbul’un (yaşayan) tadı/ Jak Deleon
- Uyumsuz Defne Kaman’ın maceraları: Su / Buket Uzuner
- Uyumsuz Defne Kaman’ın maceraları: Toprak / Buket Uzuner
- Erken kaybedenler / Emrah Serbes
- Kırmızı küpeler / Orhan Kemal
- Katip Bartleby / Herman Melville
- Barış çöreği / Fakir Baykurt
- Bir dinozorun anıları / Mina Urgan
- Tesirsiz parçalar / Ali Lidar
- Çavdar tarlasında çocuklar / J.D. Salinger
- Drina köprüsü / Ivo Andric
- Bir kayıp denizci / Marquez
- Oblomov / Gonçarov
- Prens / Machiavelli
- Sanat uzun hayat kısa / Zülfü Livaneli
- Madam Bovary / Flaubert
- Kürk mantolu Madonna / Sabahattin Ali
- Satranç / Stephen Zweig
- Ana / Maksim Gorki
- Hiç için metinler / Samuel Beckett
- Kelebek/ Henri Charrière
- Avare yıllar / Orhan Kemal
- Geyikli park / Sunay Akın
- Makiler / Sunay Akın
- İlber Ortaylı kitabı: zaman kaybolmaz
- Talat Halman kitabı: aklın yolu bindir
- Siyasal sistemler: siyasal çatışma ve uzlaşma / Ahmet Taner Kışlalı
- Zaman bahçesinden portreler yaşantı / Güneş Karabuda
- 1984 / George Orwell
Burada kesiyorum. Arzulanırsa sonraki yazılarımda devam ederim; ama şu yukarıda yazdığım kitapların hiçbiri ele alındıktan sonra bırakılacak kitaplar değil. Haddim değil; ama garanti veriyorum. Çok beğeneceksiniz, hem de çok.
Yorum gönder