Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un 54. Kütüphane Haftası açılış konuşması

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un 54. Kütüphane Haftası açılış konuşması

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: “Okumak soyut bir iş değildir, aslında bir eylemdir. Hayatı anlamlandıran, hayatın merkezinde olan en önemli en soylu eylemlerimizden birisidir.” Bakan Numan Kurtulmuş: “Eğer insanlar okumasaydı, okumak üzerinden kendilerini ifade edebilme yeteneklerini geliştiremeseydi hiç kuşkusuz zihinlerinde ve gönüllerinde oluşan tahayyüllerinin insanların hiçbirisine, hatta kendilerine dahi faydası olmazdı.”

Bakan Numan Kurtulmuş: “Kütüphaneleri, daha canlı yaşayan mekanlar haline getirebilmek en kısa süre içerisinde gerçekleştireceğimiz somut bir hedeftir. Şu anda 71 il halk kütüphanemiz aşağı yukarı gece 11’lere kadar açık vaziyette. Her birisinin 24 saat açık hale gelmesi için çalışacağız.”

“Yeni nesil çocuklar, yeni nesil kütüphaneler” temasıyla düzenlenen 54. Kütüphane Haftası etkinlikleri, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katıldığı açılış programıyla başladı.

Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törende konuşan Bakan Numan Kurtulmuş, okumanın soylu bir eylem olduğunu vurguladı.

Bir medeniyetin oluşmasında tahayyül ve tasavvurun çok önemli olduğunu, tahayyül ve tasavvurun gelişmesinin, zenginleşmesinin de okumaktan geçtiğini ifade eden Bakan Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Medeniyet dediğimiz şey tahayyül ve tasavvur dediğimiz iki bitişik dünyanın sonuçları itibariyle önümüze çıkıyor. İnsanlar önce hayal ederler, hayal dünyalarında geliştirdiklerini sonra surete döndürerek bunların üzerinden medeniyetin gelişmesini sağlarlar. Suret, bazen iki kapağın arasına sıkışmış kitap şeklinde karşımıza çıkar, bazen bir resim, bazen bizi alıp başka dünyalara götüren bir musiki eseri olarak karşımıza çıkar, bazen bir saray, bir köprü bir mahalle çeşmesi ya da herhangi bir şekilde hayatımızı kolaylaştıran, hayatın pratiklerine yansıyan bedesten, çarşı gibi fiziki binalarla karşımıza çıkar. İnsanoğlunun tahayyül dünyasının sonucu olarak ortaya çıkan bu suretleri oluşturabilmesi, dünyaya insanların hizmetine sunabilmesi için önce hayal dünyalarının zengin, kuvvetli ve güçlü olması lazım. İşte okumak insanların tahayyül dünyasını zenginleştiren en önemli eylem olduğu için soylu bir eylem olarak kabul edilmek durumundadır. Eğer insanlar okumasaydı, okumak üzerinden kendilerini ifade edebilme yeteneklerini geliştiremeseydi hiç kuşkusuz zihinlerinde ve gönüllerinde oluşan tahayyüllerinin insanların hiçbirisine faydası olmaz, hatta kendilerine dahi faydası olmazdı.”

Okumanın soyut bir iş olmadığını belirten Bakan Numan Kurtulmuş, “Okumak, hayatı anlamlandıran, hayatın merkezinde olan en önemli en soylu eylemlerimizden birisidir. Okumak ve bilmek birbirinin kardeşi, arlarında bir perde olan, birinden diğerine rahatlıkla geçebildiğimiz birbirini destekleyen iki önemli alandır.” şeklinde konuştu.

Ülke genelinde kütüphanelerin 24 saat açık, yaşayan mekanlar haline gelmesi için çalışmalar yürüttüklerini aktaran Bakan Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin her yerinde kitaplara, kütüphanelere özel bir önem veriyoruz. Kütüphanelerimizi yaşayan mekanlar haline dönüştürmek zorundayız. İstiyoruz ki, kütüphaneler gençlerimizin 24 saatini buralarda geçirebilecek durumda olsun. Bunun ilk örneğini Beyazıt Kütüphanesi’nde verdik. Kütüphaneleri, daha canlı yaşayan mekanlar haline getirebilmek en kısa süre içerisinde gerçekleştireceğimiz somut bir hedeftir. Şu anda 71 il halk kütüphanemiz aşağı yukarı gece 11’lere kadar açık vaziyette. Her birisinin 24 saat açık hale gelmesi için çalışacağız.”

Türkiye’de az kitap okunduğu ve basıldığı yönünde yanlış bir kanı olduğunu fakat kitap piyasasında Türkiye’nin basılan kitap sayısı, kitapların tescillenmesi bakımından 11. sırada olduğunu belirten Bakan Numan Kurtulmuş, 2023 hedefleri doğrultusunda sıralamadaki yerini ilk 5’e çıkaracağını aktardı. Bunun için de yayıncılık sektörünü destekleyeceklerinin altını çizdi.

Törenin sonunda ülke genelinde kütüphaneleri kullanan ve farklı hikayeleriyle dikkat çeken “Sıra Dışı Okurlar” da ödüllendirildi. Uşak’ın Banaz ilçesinden Eşe Akduman, Ardahan’dan Memet Oktay, Mardin’den Emine Zehra Sonkaya ve İzmir’den Mehmet Kaçan’a ödüllerini Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş takdim etti.

11 yaşındaki orta okul öğrencisi Emine Zehra Sonkaya, Bakan Numan Kurtulmuş’tan yazdığı mektubu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletmesini istedi. Bakan Numan Kurtulmuş, geçtiğimiz yıl 146 kitap okuyan küçük okuru tebrik etti ve isteğini geri çevirmedi.

Kaynak

1 yorum

comments user
Selvi

İki ayrı kütüphane haftası kutlaması yapılması bile mesleğimizin ne kadar bölündüğünün işareti. Biz daha ne bekleyelim ki..