Yerel Yönetimler ve Kütüphane Hizmetleri: İstanbul’da Belediye Kütüphaneleri

Yerel Yönetimler ve Kütüphane Hizmetleri: İstanbul’da Belediye Kütüphaneleri

Yerel Yönetimler ve Kütüphane Hizmetleri: İstanbul’da Belediye Kütüphaneleri/Yazar: Ümit Konya

Kitap, belediye kütüphaneleri kavramı, amaçları ve işlevlerini incelemek amacını gütmektedir. Yan amaçları ise; ülkemizin en büyük metropolü olan İstanbul’da belediye kütüphanelerinin verdikleri hizmetleri araştırmak niteliksel ve niceliksel olarak durumları hakkında bilgi vermektir. Ülkelerin kültür ve sosyal yaşamlarının gelişmesi ve sürdürülebilir olmasında önemli bir yere sahip olan, her türden bilgi taşıyıcısının kullanıcı ile buluştuğu en önemli merkezlerden biri kütüphanelerdir. Bilgi teknolojilerinin hızla format değiştirmesi kütüphaneleri ve kütüphanecileri bu değişime ayak uydurma konusunda geçmişe göre günümüzde daha dinamik hale getirmiştir. Gerek fiziksel ortam – depolama, koruma, yararlandırma ortamı – gerekse kütüphane hizmetlerinde –yararlandırma, ILL, danışma- ortaya çıkan yeni bilgi gereksinimleri kütüphaneciler için sürdürülebilir bir gelişme ortamı meydana getirmiştir. Günümüzde kullanıcı gereksinimleri tahmin edilmesi zor bir düzeye ulaşmıştır. Kütüphanelerin var olma nedenleri arasında yer alan kullanıcı – pazar – önceden belirlenemeyen yeni taleplerle ortaya çıkmaktadır.

Bu talepleri karşılamak merkezi çalışan kütüphaneler için her zaman olanaklı değildir. Bu nedenle yerel yönetimler halkın bilgi gereksinimini karşılamak amacıyla bölgelerinde kütüphaneler, bilgi merkezleri, araştırma merkezleri, öğrenme akademileri, vb. adlarla birimler açmaya başlamışlardır. Çok uzun bir geçmişe sahip olmayan bu kurumlar henüz halkın bilgi gereksinimlerini karşılamaktan uzaktır.

Ancak sürekli geliştirildikleri için gelecek açısından ümit ışığıdırlar. Belediyelerin verdikleri kütüphane hizmetleri birbirlerini özendirmeleri açısından da önemlidir. Çalışmamızın inceleme alanı olan İstanbul bölgesinde yer alan belediyeler bazında farklı sayılarda kütüphanelerin kurulmuş olması bunun açık bir kanıtı niteliğindedir. İstanbul’da 1990’ların başların başlayan kütüphane kurma çalışmaları 2000’li yılların ortalarında hızlanmış ve bugün itibariyle 126’ya ulaşmıştır.

Elbette ki 20 milyona yaklaşan nüfusu ile İstanbul için yeterli değildir. Ancak belediyelerin kütüphane kurma konusundaki çabaları bu konudaki farkındalığı her geçen gün artmaktadır. Kitap, kütüphane hizmetlerine ilgi duyan her gruptan araştırmacının ilgisini çekecek niteliktedir. Bu nedenle hem araştırmacılar hem de öğrenciler konu ile ilgili gereksinim duydukları bilgileri kitapta kolaylıkla bulabileceklerdir.

ISBN : 9786052015636
Yayınevi : İstanbul
Editor : Hatice Bahtiyar
Konu : Bilgi ve Belge Yönetimi
Basım Tarihi : Ekim 2017
Sayfa Sayısı : 102
Liste Fiyatı : 15 TL