ANKOS Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Bölge Toplantısı düzenlendi

ANKOS Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Bölge Toplantısı düzenlendi

Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Bölge Toplantısı İnönü Üniversitesi Kalegöl Otel’de yapıldı. Toplantıya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat, ANKOS Başkanı Tuba Akbaytürk Çanak ve Yönetim Kurulu, Kütüphane Daire başkanları, basın mensupları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İnönü Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Neziha Üstüner şunları söyledi:

“Üniversitemizin ikinci kez ANKOS’a ev sahipliği yapmasından onur duyuyoruz. İlk toplantımızı 2009 yılında yapmıştık. Daha büyük bir toplantıydı. 2001 yılında İnönü Üniversitesi’ne geldiğimde üniversitemiz ANKOS üyesiydi. O zaman 3 tane veri tabanımız vardı, bugün 21 tane veri tabanımız var. ANKOS bizim için çok önemli. Okuyucularımıza elektronik bilgi kaynaklarını ANKOS’un sayesinde ulaştırdığımıza inanıyorum. Ben bu toplantılardan çok şey öğrendim. İnönü Üniversitesine geldiğimde interneti kullanmasını bile bilmiyordum ama buraya geldiğimde basılı kaynakların elektronik kaynaklara geçtiğini gördüm ve ben mesleğimde birçok yolu sizlerle kat ettim. İyi ki varsınız. Kuruluşundan bugüne kadar gerek başkanlığını gerekse yönetim kurulu üyeliğini yapan herkese hatta veri tabanı sorumlusu olarak emeği geçen bütün meslektaşlarıma hepinizin önünde teşekkür ediyorum.’’

“ANKOS’un kuruluş amacında birçok şey vardır”

ANKOS Başkanı Tuba Akbaytürk Çanak, ANKOS’un kuruluş amacında birçok şeyin olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

ANKOS’un kuruluş amaçlarından bir tanesi Üniversite ve araştırma kütüphanelerinin en uygun fiyatla, en fazla e-bilgi kaynağına erişimlerini sağlamak, ölçek ekonomisi çerçevesinde bu ürünlere yapılan yatırımı paylaşmak, Türkiye’deki akademisyen ve öğrencilerin küresel bilgi ağına en üst düzeyde erişimlerini gerçekleştirerek, eğitim ve araştırmaya kütüphanelerin desteğini arttırmak için ortak çalışmalar yürütmektir. Çıkış noktalarımızdan bir tanesi buydu. Elektronik kaynaklara ulaşım açısından Malatya’nın İstanbul gibi büyük bir şehirle kafa kafaya gitmesi bizim için çok güzel bir şey. Bunları ülke genelinde eşit şartlarda götürmek gerekmektedir. ANKOS olarak neler yapıyoruz? Abone olunan veya satın alınan e-kitapların veri tabanlarının rasyonel gelişiminin göz önüne alınması ve konsorsiyuma katılan kurumların kullanıcılarının eğitimsel ve araştırmaya yönelik ihtiyaçlarının karşılanması için daha fazla kaynağın alımı gibi konularda üyeler arasında ortak politika birliğinin sağlanması için çalışıyoruz. Personelin sürekli eğitimi için kütüphane işlemlerinin başka kütüphanelerde nasıl yapıldığını paylaşmak adına personel değişim programları düzenliyoruz. Telif hakları, lisans anlaşmaları ve dünyadaki diğer konsorsiyumlar konusunda yurt içi ve yurt dışında uygun enstitü ve organizasyonlarla işbirliği yapıyoruz. Türkiye Akademik Kütüphanelerinin gelişmesinin sağlanması için gerekli girişimler bulunuyoruz. ANKOS ülkemizdeki kütüphaneler ve kütüphaneciler arasında işbirliğinin gelişmesine; genç nesil kütüphanecilerin çağdaş kütüphanecilik alanlarında bilgilerini artırmalarına; e-bilgi kullanımı, sunumu ve değerlendirme konularında deneyim sahibi olmalarına neden olmuştur. ANKOS Web sitesi sürekli güncellenerek paydaşlarının bilgi paylaşım platformu olmuştur. Bugün bu toplantı için bize ev sahipliği yapan kurumunuza, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

Kütüphane’nin çok önemli olduğunu aktaran Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay şunları söyledi:

“Bir üniversite nesiyle övünür, nesiyle gurur duyar? Zenginlikleriyle üniversiteler arasında kendi üniversitesinin yerini belirler. Bu kriterler içerisinde, bir üniversitenin kütüphanesinin kapasitesi ve olanaklarının kullanımı üniversitenin hem zenginliği hem de övünç kaynağıdır. Bizim üniversitemizin de güzel ve sürekli gelişen bir kütüphanesi var. Kütüphane Daire Başkanımız Neziha Hanım’ın iyi bir ekibi var. Fakat yine de bölüm mezunu teknik eleman eksiğimiz var.

Rektör Kızılay konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye’deki üniversitelerde kütüphanelerinde insan kaynağına ihtiyaç var. Amacımız daha ileriye doğru gelişmektir. Tabi basılı kaynaklar çok önemlidir ama elektronik kaynaklar da günümüzde en çok yararlandığımız kaynaklardandır. Artık geleceğe yönelerek koca bir kütüphaneyi cep telefonuna sığdırıyoruz. Yeni bir çağdayız ve bilgiye erişim mekanlarla sınırlı değil. Artık bilgiye her yerden, evimizden, iş yerimizden, yolda giderken elimizdeki cep telefonlarından ulaşabiliyoruz. Yeni gençlik, yeni nesil hatta arkadan gelenler için önümüzdeki vizyonumuz, belki koca bir kütüphaneyi küçük bir çipe sığdırarak cebimize koymak. Ben bir de şöyle düşünüyorum 30- 40 yıl sonra bizim de beynimizi açarak içine çip koyacaklar ve kütüphaneleri artık beynimizde taşıyacağız. Elektronik kaynaklar bu açıdan çok önemli. ANKOS’un çalışmaları bu açıdan çok önemli ve anlamlı.”

“Kütüphanemizi daha iyi bir yere getirmek için çalışacağız”

İnönü Üniversitesi Kütüphanesi hakkında bilgi veren Rektör Kızılay şöyle konuştu:

“Yakın zamanda Türkiye’deki üniversite kütüphanelerimiz ile ilgili yapmış olduğumuz bir çalışmanın verilerine göre; 108 devlet üniversite arasında kütüphaneye ayırdığı bütçe açısından 22’nci sırada yer alan bir üniversiteyiz. Ayrılan bütçe oranı açısından aynı üniversiteler içinde 15’inci sıradayız. Bu sıranın daha üst seviyelere çıkabilmesi için kütüphanemize daha fazla kaynak ayırmaya çalışacağız. Basılı kitap sayısı açısından 84 üniversite arasında 10’uncu, veri tabanı sayısı aşçısından 12’nci, ödünç kitap verme sayısı açısından 7’inci sırada yer alıyoruz. Üniversitemiz merkez ve birim kütüphanelerinde toplam 232 bin basılı kaynağımız bulunmakta. Engelsiz üniversite politikamıza uygun olarak görme engelliler için oluşturulan 4 bin 131 adet kitap koleksiyonumuz da mevcuttur. Ama bu çalışmalar yeterli değil. Kütüphanemizi daha iyi bir yere getirmek için çalışacağız.”

Rektör Kızılay’ın konuşmasının ardından ANKOS Başkanı Tuba Akbaytürk Çanak Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a plaket takdim etti.

Açılış konuşmalarının ardından toplantı, ANKOS Yönetim Kurulu’nun sunumlarıyla devam etti.

Kaynak