Müze, Arşiv ve Kütüphanelerde Yeni Açılımlar- MAKYA 2017 çalıştayı başladı
Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı ve Kültürel Varlıkları Koruma Komitesi’nin, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri, Milli Eğitim ve Kültür ile Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği “Müze, Arşiv ve Kütüphanelerde Yeni Açılımlar- MAKYA 2017” çalıştayı dünn Girne Vuni Palace Otel’de başladı. Çalıştay, kültürel mirası, sanatsal ve fikirsel üretimi ve devlet hafızasını bir araya getirebilmeyi, teknolojik dönüşümü ve tarafsız bilgiye hızlı bir şekilde erişimi sağlamayı, dünyayla paylaşmayı amaçlıyor.
İki gün sürecek çalıştay; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Toplum Lideri Dr. Fazıl Küçük, eğitimciler ve şehitler anısına saygı duruşu ve İstikal Marşı ile başladı. Bunu, tanıtım filminin ardından açılış konuşmaları izledi. Konuşmaları; Kültürel Varlıkları Koruma Komitesi Başkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova gerçekleştirdi.
Çalıştaya daha sonra sunumlarla devam edildi.
Sunumları; Anadalu Ajansı Arşiv Müdürü Hüseyin Ünal, Vehbi Koç Ankara Araştırma Merkezi (VEKAM) Müdürü Prof. Filiz Yenişehirlioğlu, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi (BBY) Bölüm Başkanı Prof. Bülent Yılmaz ve araştırmacı yazar İsmail Bozkurt gerçekleştirdi.
Çalıştay, daha sonra 5 farklı konu başlığında uzmanlardan kurulu çalışma masalarının 20’şerli gruplar halinde konu ile ilgili fikir üretip çözüm önerileri getireceği grup çalışmalarıyla sürdü.
Çalıştaya yarın 09:30’da çalışma masalarının yapacağı durum tespiti ve çözüm önerileri ve sunumlarla devam edilecek.
“Müze, Arşiv ve Kütüphanelerde Yeni Açılımlar- MAKYA 2017”, çalışma masalarının hazırlayacağı sonuç bildirgesini katılımcılarla paylaşması ile sona erecek.
Çalıştayın sonuç bildirgesi 9 Haziran Uluslararası Arşiv Günü’nde Cumhuriyet Meclisi’nde açıklanacak.
Çalıştaya, Cumhuriyet Meclisi Başkanı, Kültürel Varlıkları Koruma Komitesi Başkanı Sibel Siber, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Ombudsman Emine Dizdarlı,CTP Milletvekili Mehmet Çağlar, ilgili bakanlıkların daire müdürleri, araştırmacı yazar ve uzmanlar, kurum kuruluş, sivil toplum örgütleri ile özel müzelerin temsilcileri katıldı.
Berova: Kültürel mirası koruma ve yeni nesillere aktarma bir devlet ve toplumun devamı açısından çok önemli
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova yaptığı konuşmada, kültürel mirası koruma ve yeni nesillere aktarmanın bir devlet ve toplumun devamı açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.
“Kültürünü kaybetmiş ülke ve toplumların yaşam şansı yok”
“Kültürünü kaybetmiş toplumların bir ülke olarak yaşamına devam etme şansı yoktur. Kültürel mirası korumak, yeni nesillere aktarmak esas konu ise kültürel mirası korumaktan ne anlamalıyız sorusu gündeme gelir.
Kültürel miras içerisindeki eser ve değerleri kasalarda saklamak ve saklanan bu eserlere erişimi engellemek ve böylelikle kullanımını önlemek ise bu koruma anlamına gelmez” diyen Berova, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın bu nedenlerle çalıştaya büyük önem verdiğini vurguladı.
Değişen, çağdaşlaşan, bilgi teknolojileri artan dünyada iyi konseptler geliştirmenin zaruri olduğunu ifade eden Berova, KKTC genelinde bakanlığa bağlı 8 halk kütüphanesi bulunduğunu söyledi.
“KÜTÜPHANELERDEN FAYDALANMA ORANI ÇOK DÜŞÜK”
İstatistiklere bakıldığında bu kütüphanelerden faydalanan kişi sayısının yıllık 70 bin civarında olduğunu ifade eden Berova, bu oranının ülke nüfusuna göre çok az olduğu ve kütüphanelerden yararlanma oranını artırmak gerektiğine işaret etti.
“Sağlıklı bilgiye sağlıklı yerlerden ulaşma”
Bugünün dünyasında bilgisayarların cep telefonlarına girdiğini ve bilgiye ulaşma yöntemlerinin çok geliştiğini belirten Berova, burada önemli olan noktanın sağlıklı bilgiye, sağlıklı yerlerden ulaşabilmenin önünü açmak olduğunu vurguladı.
Çalıştayı bu nedenle çok önemsediklerini ifade eden Berova, çalıştaydan çıkacak sonuçlardan; müze, arşiv ve kütüphanelerin yeni dönemde nasıl organize olacağı yanında halk ile ülkeyi gezmeye gelen turistlerin bunlardan nasıl yararlanabileceğinin büyük önem taşıdığını kaydetti.
Siber Dünü bugüne, bugünü geleceğe taşıyacak olmanın ortak ruh ve heyecanını yaşıyoruz
Cumhuriyet Meclisi Başkanı, Kültürel Varlıkları Koruma Komitesi Başkanı Sibel Siber ise çalıştaya katılan herkesin; dünü bugüne, bugünü geleceğe taşımanın ortak ruh ve heyecanını taşıdığını söyledi.
“Büyük bir tarihi kültürel zenginliğimiz var”
Küçük bir coğrafyada yaşayan ve az bir nüfusa sahip Kıbrıs Türk toplumunun çok büyük bir tarihi kültürel zenginliği bulunduğunu ifade eden Siber, bunun farkında olup bu bilgileri uygun bilgilendirme tekniklerine göre arşivlendirme ve bilgiye ulaşımı kolaylaştırma ve paylaşımı sağlayabilmenin ülke ve dünya için büyük önem taşıdığını vurguladı.
Kurumlarla temas…
Siber,bu konuda harekete geçen Meclis Bakanlığı ve Kültürel Varlıkları Koruma Komitesi’nin ilgili kurumlarla yaptıkları temaslarda kurumların bundan heyecan duyduğu ve ortak çalışma yapma isteği gösterdiğini kaydetti.
Durum tespiti
“Bir durum tespiti yaptık. Biz nerdeyiz acaba? Maalesef durum tespiti morallerimizi yüksek tutacak bir durumda değil. Kurumlarımız veya sivil toplum örgütlerimiz kişisel bilgileri topluyorlar ama bu bilgilerin toplanması, sınıflandırılması veya paylaşılması konusunda çok büyük eksikliklerimiz var. Devlet kurumlarında da öyle. Kurumların ayrı ayrı bilgi topladığını görüyoruz. Bu hem emek hem maddi kayba yol açan bir olay.
Halbuki kurumlararası iletişim ve bilginin organize, çağdaş bir şekilde toplanması ve paylaşımı ve bilgiye ulaşılması çok daha etkin olacaktır” diyen Siber, yaşanılan bilgi çağında doğru bilgiye ulaşabilmenin güçlüklerine dikkat çekti.
“Doğru ve gerçek bilgiyi arşivleyip gelecek nesillerle paylaşma önemli”
Özellikle bilgi üreten ve paylaşan kurumların bunun güçlüklerini iyi bildiğini de belirten Siber, kirli bilginin yayılmaması, kayıt altına alınmaması; doğru ve gerçek bilginin iyi şekilde toplanıp, arşivlenip gelecek nesiller ile paylaşılmasının önemine vurgu yaptı.
Toplumsal bellek…
Toplumsal belleğin bu olduğunu da ifade eden Siber, toplumsal belleği bulunmayan toplumların ilelebet yok olmaya mahkum olduğunu kaydetti.
Siber, bir toplumun gücünün, geçmişi ve tarihsel kültürel zenginliğinin ne derece canlı tutulduğu, korunduğu ve gelecek nesillere taşındığına bağlı olduğunu söyledi.
Çalıştayı bu duygu, düşüncelerle; kurum,kuruluş, sivil toplum örgütü üniversite ve uzman kişilerin işbirliğinde düzenlediklerini ifade eden Siber, sonuçlarının ülke yanında dünya için de yararlı olacağını vurguladı.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı, Kültürel Varlıkları Koruma Komitesi Başkanı Sibel Siber, kendilerine bundan sonra düşecek olan görevin çalıştayda çıkacak sonuçları uygulamak olduğunu söyledi.
Siber konuşmasının sonunda çalıştayın gerçekleştirilmesine katkı koyan herkese teşekkürlerini sundu.
Yorum gönder