“Manifestoları ile Dergiler” sergisi gerçekleştirildi
Öztürk, ziyaretçilerin 80 dergi manifestosunu görülebileceğine işaret ederek, dergilerin başlıkları ile çıkış sebeplerini anlatan dergi kapakları ve iç sayfaların sergilendiğini vurguladı. Kütüphaneci olarak 20 yıldır süreli yayınlar üzerine arşiv çalışması yaptığını dile getiren Öztürk, şu bilgileri verdi:
“Süreli yayın kütüphanecisi olarak çalışıyorum. Yayınlarım da var. O yayınlar için, dergileri kullanmak üzere toplamaya başladım. Kütüphaneci olarak geleceğe iz bırakan bu yayınları topluyorum. Tamamını toplamak demek, Milli Kütüphanenin yerini almak demek. 1928’deki harf inkılabından bugüne kadar Türkiye’de üretilmiş tüm süreli yayınların kataloğunu hazırlıyorum. O maksatla da birinci sayıları topluyorum. Bu dergileri kültür hayatımıza kazandıranların da literatürümüze girmesini istiyorum.”
Selahattin Öztürk, sergide özellikle 1940’lı yıllardan 1990’lı yıllara kadar dergilerin bulunduğunu belirterek, “İlk sayısını topladığım dergiler 2 bin 500’e çıktı. Bu fuarda da 38 tane yeni birinci sayı aldım. Bu bir zenginlik. Dergilerde tür ayrımı da yok. Gazete, dergi, bülten, fanzin, çizgi romanlar da olmak üzere aralarında hiçbir ayrım yapmadan ulaşabildiğim tüm birinci sayıları toplamaya çalışıyorum.” diye konuştu.
Yorum gönder