Namık Kemal Üniversitesi Merkez Kütüphanesi inşaatı başladı

Namık Kemal Üniversitesi Merkez Kütüphanesi inşaatı başladı

Her geçen yıl büyüyüp gelişen Namık Kemal Üniversitesi; geleceğin üniversitesini inşa ederek, yarınlarımızın teminatı gençlerimize modern şartlarda eğitim imkânı sağlamayı amaçladığından, mevcut Merkez Kütüphanesinin yetersiz kalması sebebiyle üniversitemize ve şehrimize daha modern bir kütüphane kazandırmayı planlamaktadır. Dünyada kütüphaneler sadece kitapların muhafaza edildikleri binalar olarak değil, dijital gelişmelerle entegrasyonu sağlanmış, tüm kullanıcılarının sosyalleşme mekânları olarak değerlendirilmekte ve buna göre inşa edilmektedir.

Namık Kemal Üniversitesi de Bölgenin en gelişmiş üniversitesi olma yolunda hızla ilerlerken dünyamızdaki gelişmeleri de izleyerek öğrencisinden, araştırmacısına modern şartlarda bilgi ve kaynağa erişebilmelerini sağlamak ve onlara daha iyi bir çalışma ortamı oluşturabilmek maksadıyla Değirmenaltı Yerleşkesi içerisinde 11.000 metrekare alan üzerine Merkez Kütüphane Binası’nın inşaat çalışmalarına başlamıştır.

Çamlık alanına bitişik bir noktada 11.000 m2 alana sahip olacak olan kütüphane binasının kullanım şekli “Karma Kütüphane” şeklindedir. Projede açık tipte raflama sisteminden oluşan okuma salonu ve okuma terasları, engelli okuma salonu, süreli yayınlar okuma salonu, kitap satış ofisi, dinlenme alanları, kitap deposu, kitap onarım ve cilt merkezi, ödünç alma,katalog tarama, grup çalışma ve bireysel çalışma mekânları, fuaye, sınıflar, idari ve teknik ofisler, mutfak, sığınak ve otopark ile birlikte 281 kişilik bir konferans salonu yer almaktadır.

Binanın 45 derece açı ile arazi üzerinde konumlanmış olması insanın ruhunu dinlendirecek bir manzaraya kavuşmasını sağlamaktadır. Okuma salonları arazinin eğimini takip edecek şekilde teraslandırılmış olup, denize ve ormana doğru yönlendirilmiştir. Arazi eğimiyle birlikte giden iç terasların okuma salonları olarak manzaraya doğru açılması amaçlanmıştır. Bir üst kat ise ters yönde bir teraslama ile giriş katın tavanının manzaraya doğru konik açılımını sağlarken periyodik okuma salonlarını da içerir. Bu kat aynı zamanda oluşturulan galerilerle giriş katı ile görsel ilişki de kurar. Yaratılan açık teraslar deniz manzaralı açık okuma alanlarıdır. Total iç mekân anlayışı döşemelerdeki boşluklar ve galerilerle zenginleştirilmiştir.Tekirdağ’a yakışan ve modern mimarinin bir örneği olacak bu çok amaçlı kütüphaneyi üniversitemize kazandırmak adına yapılacak inşaatta doğal zemin dokusu için de çatılar yeşil yapılacaktır. Böylece doğa ile uyumlu bir görünüm elde edilmesi planlanmaktadır. Malzeme, enerji, suyun kullanımı ve iç hava kalitesi gibi ekolojik inşaatın gereksinimleri de inşaat süresince bina kullanımına kazandırılacaktır.

Kullanıcılarına 24 saat hizmet verecek kütüphane binası; onların en rahat şekilde çalışmalarına imkan sağlamak ve sosyal zaman geçirebilecekleri bir alan olabilmek için bina ile çevreyi entegre de edecektir. Bu amaçla kütüphanenin hemen yanı başında yer alan öğrenci sosyal merkezi ile bağlantısı planlanmaktadır.

Bünyesinde yer alan akademik birimlerin öğretim ve araştırmacı kadrosu ile öğrencilerine, üniversite dışı araştırmacılara ve halka; bilimsel çalışma ve araştırmalarında yardımcı olmak, bilgi edinmeleri, ilgi alanlarına göre kendilerini yetiştirmeleri ve zamanlarını değerlendirmeleri için bilgi kaynaklarının temini ve teknolojik araçlarla hizmete sunulması amacıyla inşasına başlanan Namık Kemal Üniversitesi Merkez Kütüphane Binası, modern ve estetik yapısıyla, kullanıcı odaklı ve sosyal yönü ile Tekirdağ’ın ve üniversitemizdeki birimlerin özdeşleşme ve buluşma noktası olacaktır. Namık Kemal Üniversitesi öğrencilerine ve şehre modern bir kütüphaneyi kazandırmanın heyecan ve gururunu yaşamaktadır.

Kaynak