Gazze’ye bir diğer ambargo: Kitap

Gazze’ye bir diğer ambargo: Kitap

Gazze’nin İlk İngiliz Kütüphanesini kuran Mosab Abu Toha: “Kitaplar kuşatılmış topraklardaki Filistinlileri dünyanın geri kalanına bağlamaya yardımcı olabilir” diyor.
Bir İngiliz edebiyat mezunu olan Toha, yeni İngilizce kitaplarının bulunmasının zor olduğu Gazze’de kitap susuzluğunun söndürmenin zor olduğunu söylüyor. Gazze’de sık sık, uzun süreli elektrik kesintileri geçirdiğinden, PDF dosyaları iyi bir alternatif değildir.
Gazze’nin İngilizce kitaplar için güvenli bir yuvaya ve insanların kafelerde takılıp TV izlemeye çalışmak yerine okumak ve sosyalleşmek için gelebileceği bir alan olduğunun farkına varan Ebu Toha, Gazze’de ilk İngilizce kitaplar halk kütüphanesi açma görevine başladı.
Geçen baharda dünya çapında insanlara kitap bağışını talep eden bir Facebook sayfası kurdu. Şu ana kadar, Chomsky’nin kendisinin imzaladığı bir kaç imzalı kitap da dahil olmak üzere, 100’den fazla topladı. Ayrıca, uluslararası konuklar tarafından konferanslara ev sahipliği yapmak istediği kütüphane için bir alan kiralamak için bağış topluyor.
Chomsky El Cezire’ye e-posta aracılığıyla “Bu harika bir fikir” dedi. “Birkaç kitap gönderdim. Şimdi başkalarını topluyorum.”
İsrail posta servisi, Haziran’dan Aralık ayına kadar Gazze’ye hizmetini askıya aldı ancak şimdi tekrar hizmete girdi. Her ne kadar bir süre alsa da, kitaplar sonunda Beyt Lahya’da hedeflerine ulaşıyor.
Gazze’de bulunan 41 kütüphaneden oluşan Filistin Müzesi tarafından yapılan 2016 araştırmasına göre, yıllar boyunca 21’i kapalı, 2014’teki İsrail saldırısında ise yedisi tamamen imha edildi. Savaş sırasında Shujayea Kulüp Kütüphanesi 6.000 kitabının tamamını kaybederken, Beit Hanoun’un Gazze kuzeyindeki kitaplığında 10,000 kitap imha edildi.
Üniversite kütüphaneleri ayrıca öğrencileri için güncellenmiş kitaplar sunmak için mücadele etmektedir. Gazze İslam Üniversitesi, 2013’te Mısır askeri darbesinden bu yana Arapça yeni kitaplar alamadı.
Üniversitenin kütüphane müdürü, Mamdouh Firwana.”10 yıldır kitap satın almak için Kahire’ye gideceğiz, ancak son 5 yıldır güvenlik durumu yüzünden ve Hamas ile Mısır rejimi arasındaki kötü ilişkiler nedeniyle gidemiyoruz” dedi.
Firwana, Arapça kitapların Amazon’un Arap eşdeğeri olan Nil ve Fırat web sitesinde online olarak sipariş edildiğinde kitapların hiçbirinin gelmediğini söyledi. Amazon’da satın alınan İngilizce kitaplar sonunda gelir, ancak maddi sıkıntılar nedeniyle satın alabilecekleri sayı sınırlıdır.
Ebu Toha, kitapları dışarıda tutmaya ve dış dünyaya hayati bir hayat çizgisi olarak hizmet ettiklerini ve başkalarıyla bağlantı kurmanın bir yolunu bulmaya kararlı olduğunu belirtiyor.
Ebu Toha, “Kitaplar çok önemlidir, diğer insanlar hakkında düşünmek, onlarla nasıl iletişim kurabileceğimizi, onları nasıl anlayabileceğimizi öğrenebiliriz” diyor.
“Dil bize hepimizi insan yapan şey, hepimizin dilleri var, ağızlarımızı aklımızla iletişim kurmak için kullanıyoruz, bu yüzden aramızda ortak bir şey var, kitaplar” diyor.

Haberi ulaştıran (Adnan Gözeller)

Kaynak