Küçük Kütüphanelerde Halkla İlişkiler
Küçük kütüphanelerin sunduğu hizmetler kamuoyunda yeterince algılanmıyor. Söyleşide Dirk Wissen, kütüphanenin sunduğu hizmetlerin belediyenin eğitim ve kültür faaliyetleri içerisinde nasıl daha etkili bir biçimde tanıtılabileceğini anlattı.
Bay Wissen, halkla ilişkiler neden özellikle de küçük kütüphaneler için önemli?
Büyük kültür kurumları genellikle kendi halkla ilişkiler bölümüne sahipken, küçük kütüphanelerde eksik olan sadece bütçe ve personel değil, halkla ilişkiler çalışmaları için yeterince cesaret ya da özgüven de yok. Oysa projeleri yüksek bütçeler ve ek personel olmadan da basında yankı uyandıracak ve internette paylaşılmalarını sağlayacak şekilde uygulamanın harika yolları var. Halkla ilişkiler denince akla hemen masraflı reklam kampanyaları gelmemeli; insanlar arasında hoş etkileşimlerle ortaya çıkan girişimlerle de çok etkili işler yapmak mümkün. Bu bağlamda işbirliğine odaklanmak çok önemli.
YÜZ GÜN – 100 MUM
Meslek hayatınızdaki başarılı girişimlere ilişkin birkaç örnek verebilir misiniz?
Bir şehir kütüphanesinin yeni müdürü olarak göreve başladığımda, ilk 100 gün boyunca belediye başkanından bina sorumlusuna kadar kentin eğitim ve kültür hayatında rol oynayan 100 kişiyi bir fincan kahve eşliğinde sohbete davet ettim. Bu girişimden çok sayıda işbirliği ve ilişki doğdu. 100. günde halka açık bir resepsiyon verdim. Ondan önce çok sayıda basın mensubunu ağırlamıştım, yani basın bu faaliyetlerden önceden haberdar edilmişti. Böylece, resepsiyon hakkında olumlu haberler yapmaları sağlanmıştı.
Başarılı bir halkla ilişkiler çalışmasının başka bir örneği, bir köy festivalini mumlarla süslemiş olan bir ışık sanatçısıyla yaptığım işbirliğiydi. Sanatçıdan kütüphane binamızın dışını da mumlarla süslemesini rica ettim. Binanın dışındaki bütün pencere eşiklerine küçük mumlar yerleştirdik. Bir grup gönüllü de, devamlı yanan mumlardan ötürü güvenliğin sağlanmasını üstlendi. Etkinliğe foto muhabirlerini de davet edince, halkla ilişkiler açısından son derece etkili, harika fotoğraflar ortaya çıktı. Kütüphanenin bu görüntüsü insanları âdeta mıknatıs gibi çeken bir slogan gibiydi: “Hadi siz de uğrayın, bu akşam ilginç bir şeyle karşılaşabilirsiniz.”
İŞBİRLİĞİ, HALKLA İLİŞKİLERİN ARAÇLARINDAN BİRİDİR
Kütüphanenin kendisi halkla ilişkilere nasıl katkıda bulunabilir?
Başkalarıyla işbirliği yaparak; kütüphane her durumda –bu bir etkinlik, basın duyurusu ya da bir girişim olabilir– kendine bir partner bulmalıdır. Başkalarının becerilerinden ancak o zaman bir şeyler öğrenebilir, yeni bilgiler edinebilir ve sinerjinin tipik etkilerinden faydalanabilirsiniz. Bu sayede kütüphane de kamuoyunda kendini soyutlamış bir kurum izlenimi yaratmaz, işbirliğine açık olduğu sinyalini verir. Sanatçılar ve fotoğrafçılar davet edilince ve gönüllü yardımcılardan oluşan bir ekip kurulunca etkinlik doğru bir çerçeveye oturtulmuş olur.
Sınırlı imkânlara sahip küçük kütüphaneler halkla ilişkiler konusunda başka neler yapabilir?
Halkla ilişkilere ayıracak bütçeniz yoksa ya da çok kısıtlı bir bütçeye sahipseniz, örneğin bir kütüphaneler birliğinin eyalet ya da ülke çapında örgütlediği kampanyaya küçük bir etkinlikle katılabilirsiniz. O zaman kampanya çerçevesinde sizin yerel girişiminizden de söz edilir. Bence burada önemli olan, bir fikir geliştirmek, sonra yaratıcı ve hevesli olmaya cesaret etmek, son kertede de konsepti hayata geçirmek. Doğru partnerleri bulmak için proje ve hedefleri anlaşılır bir biçimde ortaya koymak lazım. Bu partnerler, eğitim ve kültür alanında yetkililer ya da yönetim ve siyaset dünyasından kişiler olabilir. Bu kişilere, bir sonraki dernek toplantısını ya da komisyon toplantısını kütüphanede yapmaları teklif edilebilir. Şahıslar ve okullar, halk eğitim merkezleri, çocuk yuvaları gibi kurumsal partnerlerden oluşan bir karışım her zaman iyidir. Kütüphane temsilcilerinin çok sayıda insanla bir araya gelmek için şehirdeki resepsiyonlara ya da açılışlara sık sık katılmaları da önemli. Bu çok yorucu olabilir ve iletişim için çok çaba harcamanız gerekebilir ama buna değer.
Guatemala’daki Uluslararası Kitap Fuarı’nda düzenleyeceğiniz “Küçük kütüphaneler için halkla ilişkiler atölyesi”nde hangi konuları ele alacaksınız?
Guatemala’daki atölye katılımcılarının fikirlerinden yola çıkarak halkla ilişkiler projeleri için bir konsept geliştirmek istiyorum. Gerekirse önce bir alan araştırması yapılır, oradaki kütüphanelerin olanakları, bütçeleri ve idari yapıları irdelenir. Genelleme yapmadan her bir kütüphanenin özel olarak ele alınması gerekiyor.
Yorum gönder