Küllerden doğan ihtişam
Kütüphaneler 4 bin yılı aşkın bir süredir insanları bilgiyle buluşturuyor. Dünyadaki en etkileyici kütüphanelere gezintiye çıkıyoruz:
Almanya’nın Weimar kentinde üç yüz yılı aşkın bir süre boyunca “Dükalık Kütüphanesi” olarak bilinen yapı, 1991 yılında “Düşes Anna Amalia Kütüphanesi” adını aldı. Resimdeki rokoko tarzı salonuyla ünlü yapı, 2004 yılında çıkan bir yangın sonucu hasar gördü. Üç yıl sonra restore edilerek yeniden açıldı.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Piknik alanı gibi
Hollanda’nın Delft kentindeki Teknik Üniversite, öğrencisi olmasanız da görmeye değer. Yapının en dikkat çekici kısmı, üzeri çim kaplı yamuk zemin üzerinde yükselen üst tarafı. Yaz aylarında öğrenciler öğlen arasında buraya akın ediyor. Yapının ortasından yükselen koni 42 metre yüksekliğinde. İçinde ise dört kata yayılmış kütüphane bulunuyor.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Abanoz siyahı
İngiliz “The Daily Telegraph” gazetesi, 2013 yılında Portekiz’in Coimbra kentindeki “Biblioteca Joanina”yı dünyanın en heyecan verici kütüphanelerinden biri olarak ilan etmişti. Günümüzde bir üniversite kütüphanesi olan Biblioteca Joanina, adını inşaat emrini veren eski kral V. Joao’dan alıyor. Tüm rafların abanoz ve gül odunundan yapıldığı kütüphane bugün Hukuk Fakültesi içinde yer alıyor.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
İskenderiye Kütüphanesi
Dünyanın en ünlü kütüphanelerinden biri olan İskenderiye Kütüphanesi yaklaşık 2 bin yıl önce çıkan yangında tahrip olmuş. Yangın öncesinde kütüphanenin yaklaşık 490 bin papirüs rulo içinde saklı muazzam bir bilgi hazinesine sahip olduğu tahmin ediliyor. Mısır hükümeti tarafından 220 milyon dolar harcanarak yeniden inşa edilen kütüphane 2002 yılında hizmete açıldı.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Mumyalanmış hazine
İsviçre’nin St.Gallen kentinde eski bir manastır kütüphanesi olan kütüphanenin tarihi bölümünde bin 300 yıllık yazılı eserleri görmek mümkün. Avrupa’nın en eski rölövesi olan St.Galler manastırı inşaat planına ve Mısır’dan getirtilen bir mumyaya ev sahipliği yapan kütüphane 1983 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil edildi.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
“Beyin”
Berlin’deki bu kütüphane, insan kafasını andıran şekli nedeniyle “Beyin” olarak adlandırılıyor. Berlin Hür Üniversitesi Felsefe Fakültesi’ne bağlı olan kütüphane kısa sürede sadece öğrenciler değil, mimariye meraklı ziyaretçiler için de çekim alanı oldu. Uluslararası alanda tanınmış mimar Norman Foster tarafından tasarlanan bina 2005 yılında açıldı.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Uzun Oda
İrlanda’nın Dublin kentindeki “Long Room” (Uzun Oda) 64 metre uzunluğunda ve 12 metre genişliğinde iki katlı bir yapı. Dublin Üniversitesi’ne bağlı Trinity College’deki tarihi kütüphanenin bir parçası olan Uzun Oda eskiden daha sade düz bir alçı tavana sahipmiş. 1858 yılında mimarlar düz tavanı kaldırıp yükseltmiş ve meşe ağacından kemerli bir tavan yaparak yapıya bugünkü görünümünü vermiş.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Küresel oyuncu
Çin Ulusal Kütüphanesi, bünyesindeki 30 milyonu aşkın kitap ve materyalle dünyanın en büyük yedi kütüphanesi arasında yer alıyor . 1809 yılında “Başkent Kütüphanesi” olarak inşa edilen yapı, 1928 yılında Pekin Kütüphanesi adını aldı. 1998 yılında adı Çin Ulusal Kütüphanesi olarak değiştirildi.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Tiyatro atmosferi
Arjantin’in Buenos Aires kentindeki “Ateneo”, bir kütüphaneden ziyade kitabevi. 1919 yılında bir tiyatro olarak kullanıma açılan bina, 1920’lerin sonlarında sinemaya çevrilmiş. 2000 yılında da kitabevi buraya taşınmış. Kitabevinin ziyaretçileri eski tiyatro localarındaki sandalyelere oturarak kitaplarını okuyor, eski sahnede ise pastalarını alıp kahvelerini yudumluyor.
1 yorum