Bilgi ve Belge Yönetimi Mezunları üniversitelerde uzmanlık kadrolarına nasıl atanırlar?

Bilgi ve Belge Yönetimi Mezunları üniversitelerde uzmanlık kadrolarına nasıl atanırlar?

bby-uzmanlikÜNİVERSİTELERDE UZMAN OLMAK

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 33/b maddesinde “UZMANLAR”, öğretimle doğrudan doğruya veya dolaylı olarak ilgili olan, özel bilgi veya uzmanlığa ihtiyaç gösteren bir işle laboratuvarlarda, kitaplıklarda, atölyelerde ve diğer uygulama alanlarında görevlendirilen öğretim yardımcıları olarak tanımlanmıştır. Uzman kadrosu Bakanlıklarda ve diğer kamu kurumlarında görev yapılan kariyer uzmanlıkları ile karıştırılmamalıdır. Üniversitelerde uzmanlar akademik kadro içerisinde yer almakta olup, özel bilgi ve uzmanlığa ihtiyaç duyulan alanlarda görevlendirilmek üzere istihdam edilirler. Üniversiteler en çok aşağıdaki alanlarda uzman kadrosu ilan etmektedirler:

1-Laboratuvarlar (Gıda, Biyoloji, Fizik, Kimya vb. alanlarda uzman alınmaktadır.)

2-Tıp Fakülteleri

3-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlıkları (Yazılımcı ihtiyacını karşılamak amacıyla Bilgisayar Mühendisliği, BÖTE mezunu kişiler uzman olarak alınmaktadır.)

4-Basın Yayın Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü (Rektörlüğün basın yayın biriminde çalıştırılmak üzere, Halkla İlişkiler, Gazetecilik mezunu kişiler uzman olarak alınmaktadır.)

5-Uluslarararası İlişkiler ve Erasmus Birimleri (Dış ilişkilerle ilgili konularda genellikle yabancı dili iyi düzeyde olan İngilizce Öğretmeni, İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu kişiler uzman olarak alınmaktadır.)

6-Kütüphane (Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığına bağlı olarak “Bilgi ve Belge Yönetimi” mezunu kişiler uzman olarak alınmaktadır.)

7-Proje Koordinatörlükleri (Rektörlüğe bağlı proje birimlerinde proje alanında deneyimli kişiler uzman olarak alınmaktadır.)

8-Uygulama ve Araştırma Merkezleri (Son zamanlarda birçok üniversitede kurulan uygulama ve araştırma merkezlerinde farklı lisans mezunları uzman olarak alınmaktadır.)

AKADEMİK UZMAN OLMAK İÇİN ASGARİ ŞARTLAR NELERDİR ?

-ALES’ten en az 70 puan sahibi olmak,

-Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az 50 puan veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan sahibi olmak.(Meslek Yüksekokullarında ilan edilen Uzman kadrolarında yabancı dil şartı yoktur)

-Belgelendirmek kaydıyla ilanda aranılan alanda en az 2 yıl deneyimli olmak

AKADEMİK UZMAN KADROLARINA NASIL BAŞVURURUM ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi tüm üniversiteler uzman kadrolarını ihtiyaçlarına göre değişik tarihlerde ilan edebilirler. Tüm uzman alımları Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının web sayfasından yer alan Akademik Kadro İlanları menüsünde ve sayfamızda ilan edilmektedir.

Burada üniversitelerin ilan ettikleri uzman kadrolarını inceleyerek “İlanda Aranan Özel Şartlar” kısmında belirtilen kriterleri sağlamanız halinde, başvurunuzu ilan metninde belirtilen adreslere istenilen belgelerle birlikte yapabilirsiniz.

BAŞVURDUKTAN SONRA DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIR ?

Başvuru yapıldıktan sonra üniversiteler tarafından belgeleriniz ilanda aranan şartları taşıyıp taşımadığınıza yönelik kontrol edilir. Eğer ki başvurunuz uygun görülürse, jüri tarafından ön değerlendirme listesine dahil edilirsiniz. Söz konusu yönetmelik gereği, ön değerlendirme ALES puanının %60’ı ve yabancı dil puanının %40’ı alınarak belirlenir.

(Meslek Yüksekokullarında ALES puanının %70’i ve lisans mezuniyet notunun %30’u alınarak belirlenir)

ALES ve Yabancı Dil puanınıza göre belirlenen ön değerlendirme sonucuna göre ilk ona girerseniz (eğer ki ilan edilen kadro sayısı 1’se 10 kişi çağırılır) yazılı sınava davet edilirsiniz.

Ön değerlendirme sonuçları üniversitenin kurumsal web sayfasında ilan edilir. Sınava girecek adaylarda ayrıca bir yazılı tebligat yapılmaz. Kurumların yaptığı duyurular tebligat niteliğindedir.

Akademik uzman alımlarında sözlü mülakat yoktur. Jüri sizi giriş sınavında yazılı olarak sorulan sorulara verdiğiniz cevaba göre değerlendirecektir.

Yazılı sınav sonucu değerlendirme ise aşağıdaki şekilde yapılmaktadır :

ALES (%30) + Lisans Mezuniyet Notu (%30)+Giriş Sınavı Notu (%30) + Yabancı Dil Puanı (%10)

ALES (%35) + Lisans Mezuniyet Notu (%30)+Giriş Sınavı Notu (%35) (Meslek Yüksekokullarındaki Değerlendirme)

Yukarıda belirtilen oranlara göre yapılacak hesaplamalar sonucunda eğer ki en yüksek puana sahip aday sizseniz uzman olarak ilgili kadroya atanmaya hak kazanırsınız.

ATANDIKTAN SONRA ÖZLÜK HAKLARI VE MAAŞ NE KADAR ?

Uzman maaşları son dönemde yapılan iyileştirmeler sonucunda önemli seviyede artmıştır. Uzman maaşları ülkemizde geliştirme ödeneğinden ötürü bölge bölge farklılıklar göstermekle birlikte ortalama 4000-5000 TL aralığında değişmektedir.

UZMANLIK HEDEFLEYENLERE TAVSİYELER

Yukarıda açıkladığımız gibi “Akademik Uzman” kadroları için mutlaka sağlanması gereken 3 şarta (ALES 70, Dil 50 ve 2 yıl asgari deneyim) ilave olarak üniversiteler tarafından ilanlara koşullar eklenebilmektedir.

Genellikle üniversiteler en çok özel şartı “Uzman” kadrolarında yazabilmektedir. Bunun nedeni, belirli bir alanda uzman ihtiyacı olduğu için bu doğaldır. Bu çerçevede, üniversiteler genellikle uzman kadrolarında serfitika ve özel deneyim gibi şartlar istemektedirler.

Bu doğrultuda uzmanlık kadrosuna başvurmayı düşünen kişilerin;

1- Özel sektör deneyimi elde ederken sigortalı olarak çalışmaları,

2- Meslek açısından önemli sertifika kurslarına giderek belge alınması,

3- Yüksek Lisans asgari 2 yıllık deneyim yerine sayıldığı için özel sektörde çalışmak istemeyenlerin yüksek lisans yapmaları,

Bu kadrolara başvurularında kendilerine kolaylık sağlayacaktır.

Kaynak

8 comments

comments user
Ali

Yüksek Lisans mezunuyuz, 10 yıllık kütüphaneciyiz, ales ve yds doğal olarak var. Ama kadro yokki, alalım. Hikaye üniversitede uzman olabilmek, nereye oluyorsun. Dekanın akrabası, hoca yalakası ve sevgilisi v.s. varken sana kadro madro kimse açmaz. Otur oturduğun yerde, 3000 bin tl neyine yetmiyor 🙂

    comments user
    kutuphaneci

    kutuphaneciler 3000 tl mi alıyor hocam? 2500 diye biliodm ben. haklısınız aslında, yuksek mevkılerde referans olması lazım uzman olabilmek için.. ama yine de 4000 süper para dııl mı hocam?:)

    comments user
    hakan

    derecesine mesaisine göre değişiyor maaş,ali bey 10 yıllık personel dikkat ettiysen

    comments user
    kutuphaneci

    10 yıllık personel 3000 tl alıyorsa ıı yıne. bız daha 2 3 yıldır taseron calısıyoruz aldıgımız para 1500 1600 tl yazık valla… uzmanlık olsa keske hem karizmatık hem 4000 kagıt maas artı osym aof gorevleri…

    comments user
    hakan

    taşeron kütüphanecilik mi olur abi git başka iş yap bak zabıt katipi alındı gardiyean alındı,polis olmayı da deneyebilirdin 1500 lirayla nereye kadar çalışacaksın 2-3 yıl çok fazla bir süre atanamadıysan başka alanlara yönelseydin

    comments user
    kutuphaneci

    valla napalım hocam ekmek parası. bu lanet olası bolumu keske okumasaydım. bana bu bolumu yazdıran rehber ogremenden nefret edıorum. hayatımı kaydırdı. keske ısletme okusaydım..bankaya gırerdım.. lanet olası bolum… ne akademık kadro acılır ne memur kadrosu… lanet olsun…gecınıuoruz buna da sukur..napalım hocam… uzunutuluyuz..

    comments user
    hakan

    kesinlikle öyle bende yazarken araştırdım ettim de zamanında düşük puanlar ile rahatlıkla atama oluyordu 2011 yılında girdim bölüme,4-5 sene içinde ipini koparan okul bby bölümünü açtı bu bölümler açılırken meslek büyükleri falan ne yapıyordu acaba merak ediyorum,mezunlar çoğaldı işsizler çoğaldı atamalar azaldı.dediğin gibi doğru düzgün akademik kadro da yok var mı gören duyan en son ne zaman araştırma görevlisi alınmış,alınan varsa da el altından sessiz sedasız gerçekleşmiştir.öyp vardı onu da kaldırdılar.Tapuya arşivci ataması da yok yıllardır bu mesleği taşeronluğa düşürenler utansın sen haklısın hocam sana bişey demiyorum ama çalıştığınız kurumda hiç yok mu bölüm mezunu,nasıl müsade ediliyor 1500 liraya işçi çalıştırılmasına nerede mesleki etik,geçen bir arşiv şirketinde görüşmeye gittim 1200 lira teklif ettiler,sordum benimle ilgilenen kişilere ne mezunusun siz nerede okudunuz cevap bile veremediler ee dedim benden daha az tahsilli olup bana nasıl şeflik ediyorsunuz adamlar arşivci değil ayakçı arıyor ama iş ilanı verirken tercihen bilgi belge yönetimi yazıyor utanmadan bu bölüm benliğini yitirmiştir bir kaç okulda devam edip diğerleri kapatılmalı hiç bir işe yaramıyor kütüphanecilik mi kaldı ortada zaten başka kurumlardan geçen personele yaptırılıyor işler bir halk kütüphanesine gidin 2 kütüphaneci varsa 5 alakasız eleman var

comments user
kutuphaneci

yani torpil kadrosu demek. tıpkı okutman, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi gibi… keşke uzman olabilisek..forsu da olur. 4000 tl alıyorlarmıs..