300TB’lık veriler açık erişime açıldı
Dünyanın fizik konusundaki en büyük çalışmalarının yapıldığı yer olan CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısına ait 300TB’lık veriler erişime açıldı. Yıllardan beri İsviçre’deki CERN’de yapılan bilimsel çalışmalar sürekli gündemi meşgul etmekte. Tanrı Parçacığı ve Anti Madde olarak bilinen Higgs Bozonu’nu bulmak amacıyla yapılan çalışmalarda 2008 yılında devreye giren Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ön plana çıkıyor.
Yerin 100m altında, çevresi 27 km uzunluğunda olan LEP tünelinde kurulmuş olan Hadron Çarpıştırıcısı mikro boyutlardaki kara delik ve solucan deliği oluşturmayı, bilimsel açıdan evrenin başlangıcı olarak kabul edilen Big Bang’i taklit ederek büyük fiziksel tartışmaların cevaplarını aramakta.. Şimdi ise hala faaliyette olan BHÇ ve CERN çalışmalarına ait veriler artık açık erişim olarak sunuldu. .
Yani Büyük Hadron Çarpıştırıcısına ait tüm verileri artık buradaki bağlantıdan detaylı olarak inceleyebilir, indirebilirsiniz.
Tüm verilerin toplamda 300TB gibi devasa bir yer tuttuğunu da belirtelim. Yani en ince detayından en basit ayrıntılara kadar herşey erişime açılmış oldu.. CMS olarak bilinen Compact Muon Selenoid , yani Tıkız Müon Selenoidi olarak çevrilen önemli deney verilerine de rahatlıkla erişebileceğiniz bu açık erişim sayesinde fiziğe meraklı olanlar ya da sadece “Neler oluyor orada?” şeklindeki soruların cevaplarını rahatlıkla öğrenebileceksiniz..
Ancak bunları öğrenebilmek için Scientific Linux 6 işletim sistemine sahip bir bilgisayarınız olması gerekli. Bunun yanı sıra bilgisayarınıza buradaki bağlantıdan CMSSW, yani CMS yazılımını indirmeniz gerekli. Ardından hem verilere hem de sanal makineye sahip olacak ve oturduğunuz yerde yüzlerde ünlü bilim adamının CMS çalışmalarına bakabileceksiniz.
Dilerseniz tüm Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’na ait verilere buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: http://netinternethaber.com/
Yorum gönder