Milli Kütüphane depo olacak
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı “Kültürel Kalkınma Eylem Planı” kapsamında Ankara’da 1983 yılından beri hizmet veren tarihi “Milli Kütüphane” yeni yapılacak Anadolu Kültür Külliyesi’ne taşınacak. Plan kapsamında Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yeniden düzenlenecek ve Kültür Külliyesi’nin içerisine yeni bir “Milli Kütüphane” inşa edilecek. Ankara’nın merkezinde bulunan, tarihi Milli Kütüphane ise yeni yapılacak AKM Kültür Külliyesi’ne taşınacak.
ALAN DAR GELİYOR
Kültür Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 1946 yılında kuruluş çalışması başlatılan ve taşınması ilk kez gündeme gelen tarihi kütüphane Anadolu Kültür Külliye’sinin içerisine taşındıktan sonra depo ya da yan bir kütüphane olarak kullanılmaya devam edecek. Bakanlık yetkilileri milli kütüpnanenin sık sık restore edildiğini ama alanın dar gelmesi nedeniyle taşınma işleminin gerçekleştirileceğini belirtti. Milli Kütüphane’nin içerisinde okuma ve çalışma salonları, konferans ve etkinlik salonları ile konuşan kitaplık yer alıyor.
YAŞAYAN KÜTÜPHANELER
Yeni yapılacak Milli Kütüphane’de ise cep sineması, kitap kafeler, kitap değiş tokuş noktaları gibi çeşitli sosyal mekanlar yer alacak. Yazar buluşmaları, sanat galerisi, seminer ve eğitim salonu ile teknoloji odasının da bulunacağı Milli Kütüphane yaşayan bir kütüphane haline gelecek.
İLK ADIM 2012’DE ATILMIŞTI
Kültür Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi AKM Alanına Türkiye’nin en büyük müze ve kültür kompleksini yapmak için 2012 Ocak ayında bir protokol imzalamıştı. Cer Modern’de imzalanan protokol kapsamında Türkiye Uygarlıklar Müzesi ve Augustus Tapınağı’nı Koruma Projesi gündeme gelmişti. 4 yıl aranın ardından AKM alanı ile ilgili bu proje tekrar gündeme geldi.
MÜZE, SERGİ, FUAR BİRARADA
Eylem Planı kapsamında Ankara’da Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanı yeniden düzenlenecek ve bir “Kültür Kompleksi” haline getirilecek. Anadolu Kültür Külliyesi’nde Milli Kütüphane’nin yanısıra arkeoloji, Anadolu uygarlıkları, güzel sanatları da içerisinde barındıran müze komplesi, sergi ve fuar alanları yer alacak.
GÜNAY: HATIRLANMASINA SEVİNDİM
Büyükşehir Belediyesi’yle AKM alanına ilişkin yapılan protokole 2012 yılında imza atan dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eylem planını şöyle değerlendirdi:
“Sayın Başbakan tarafından açıklanan ‘Kültür Eylem Planı’nı ana hatlarıyla inceledim. Kültür konularının Başbakan düzeyinde sahiplenilmesi, konunun önemsenmesi açısından olumlu bir gelişme olmakla birlikte, ‘Eylem Planı’nda esas itibariyle yeni bir adım ve atılım yok. Açıklamada sözedilen konular, 2008 yılı başından 2012 sonuna kadar başladığımız ve sürdürdüğümüz bazı girişim ve uygulamaların tekrar hatırlanması ve sahiplenilmesi sayılabilir. Örneğin, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile AKM Alanına Türkiye’nin en büyük müze ve kültür kompleksini yapmak konusunda bir protokolü 0cak 2012 tarihinde imzalamıştık. Bu konunun yeniden gündeme gelmesine sevindim. Umarım proje, Cumhuriyetimizin başkentine yakışır bir kültür ve uygarlık eseri olarak gerçekleşir. Bu girişim, bir anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2013 başından buyana yaşadığı duraklamayı gidermek amacına yönelik görünüyor. Önemli bir yenilik yok, ama bazı konuların gecikmeli de olsa yeniden hatırlanmasına sevindiğimi söyleyebilirim.”
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/
Yorum gönder