Kalbimize gösterdiğimiz özeni kütüphanelere ve kütüphanecilere göstermeliyiz
Nüfusu 2 milyonu aşan Gaziantep’te Kültür Bakanlığı’na bağlı en az 13 kütüphane olması gerekirken sadece üç kütüphane bulunuyor. Yapılan anket çalışmaları ve kütüphanelerden faydalanan üye sayısı baz alınarak çıkarılan okuma oranı istatistiğine göre Eskişehir ve Konya’nın yüzde 80’le ilk sırada yer aldığı listede Gaziantep’ yüzde 5 ile son sıralara demir atmış durumda. Son yıllarda sınavlarda aldığı sonuçlarla dibe vuran Gaziantep’teki okuma oranı ve kütüphane sayısı Gaziantep’in başarısızlığının sebeplerini de ortaya koyuyor. Nüfusu 2 milyonu aşan kentte, oranlama yapıldığında en az 13 kütüphane bulunması gerekiyor. Ancak Gaziantep’te Kültür Bakanlığı’na bağlı 3 kütüphane bulunuyor. Gaziantep’te üç kütüphaneye kayıtlı üye sayısı da kent nüfusunu oranlandığında ülke ortalamasının çok gerisinde kalıyor. Gaziantep İl Halk Kütüphanesi’nde 25 bin, Şehitkamil 5 bin ve Şahinbey Kütüphanesi’nde ise kayıtlı 2 bin üye bulunuyor. Suriyelilerle birlikte nüfusu 2.5 milyona ulaşan kentte toplam kütüphane üye sayısı da 32 bin. Türk Kütüphaneciler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Yüksel Polat, Gaziantep’in yüzde 5’lik okuma oranı ile ülke genelindeki en düşük oranlardan birisine sahip olduğunu açıkladı.
Eskişehir ve Konya illerinin yüzde 80’lere ulaştığı sıralamada kentin yüzde 5 ile dibe vurmasının eğitimde de hüsran yaşanmasına sebep olduğunu açıkladı. Polat, “Gaziantep metropol bir kent. Suriyeliler hariç nüfusu 2 milyona dayanmış durumda. Ancak Kültür Bakanlığına bağlı sadece 3 kütüphane bulunuyor. Yani neredeyse 700 bin kişiye bir kütüphane düşüyor. Her 100 bin kişiye bir kütüphane düşmeli. Ancak biz iyimser davranarak her 150 bin kişiyi baz alarak 13 kütüphane olmalı diyoruz. Ne yazık ki okumayı sevmiyoruz. Okumak istesek de kütüphane sayımız çok yetersiz” diye konuştu.
“Bir toplumu var eden, onu ayakta tutan şey şüphesiz ki kültürdür” diye sözlerine devam eden Polat, “Kültür düşünce faaliyetine, güzellik ve insani hislerle kapıyı açık tutabilmektir. Kültürün temel direği; bilmek, öğrenmek arzusu ve merakı değil; bu yolda sarf edilen büyük gayretlerdir. Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefe, mutluluğa eriştirmek için iki olguya ihtiyaç vardır. Kültürlü bir kafa, bilgi kaynaklarına açık ve tahammül edilebilir bir derecede de yeteneklerini kullanabilmesini öğrenmiş bir kafadır. Türk kütüphaneciler derneği olarak bu konuda, kentimizin okuma alışkanlığının geliştirilmesi, ileriye taşınması için tüm bireylerle işbirliğine giderek kütüphaneleri geçmişle gelecek arasında bir köprü haline gelebilmesi ve kullanımının artmasıdır. Kütüphaneler o kentin kalbidir. Kalbimize gösterdiğimiz özeni kütüphanelere ve kütüphanecilere göstermeliyiz” dedi.
Kaynak: http://telgraf.net/
1 yorum