Ulusal tehdit

Ulusal tehdit

MUHAMMET ERDOĞAN / ANKARA- Türkiye’de 1121 halk kütüphanesi var, çalışan sayısı 360. Kütüphanelerin çoğu ilgisizlikten kapalı. Almanya’da 11332, Fransa’da 4008, İngiltere’de 4937 ve İspanya’da 5209 halk kütüphanesi bulunuyor. Almanya’daki halk kütüphanelerinde 8337, Fransa’da 7088, İngiltere’de 6978 kütüphaneci çalışıyor. Japonya’nın yüzde 14’ü, Almanya ve İngiltere’nin 11’i düzenli okuyor. Türkiye’de ise bu rakam yüzde 0,01. 

Ülke insanımızın kitap okuma konusundaki aşırı ilgisizliği kütüphane sayımıza da yansıyor. Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı ve halen TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığı’nda kütüphaneci olarak görev yapan Ali Fuat Kartal, kitap okuma alışkanlığına doğru orantılı olarak kütüphane sayısında da dünya ülkelerine göre çok gerilerde kaldığımızı belirterek dehşete düşüren rakamları Vahdet’e açıkladı.

AB’NİN ÇOK GERİSİNDEYİZ

Türkiye’nin çok kalabalık yerleşim yerlerinde dahi bir tane kütüphane olmadığını vurgulayan Kartal, “Ülkemizdeki halk kütüphanesi sayısı çocuk kütüphaneleri de dahil olmakla birlikte bin 121’dir. Türkiye ile yakın nüfusa sahip AB üyesi ülkelere baktığımızda; Almanya’da 11 bin 332, Fransa’da 4 bin 008, İngiltere’de 4 bin 937 ve İspanya’da 5 bin 209 halk kütüphanesi bulunmaktadır” dedi.

‘GELECEĞİMİZ TEHDİT ALTINDA’

Bu endişe verici rakamların nedenini ve önerilerini açıklayan Kartal, “Okuma kültürü, batı dünyasının aksine bize çok geç geldi. Buna bir de okullarımızda öğrencilere kitap okumayı teşvik eden yöntemler yerine, ezberci eğitim sistemimizi eklediğimizde ne zaman farkına varırız bilmiyorum; ama bugün ulusal bir sorunla karşı karşıyayız. İşin tuhafı bu durumu eğitim politikalarını belirleyenler de dahil herkes biliyor; ama bir türlü uygulamaya geçemiyoruz. Halen Türkiye’nin okuma alışkanlığı sorunu sahipsiz bırakılmış durumdadır.  Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı başta olmak üzere sivil toplum örgütleriyle birlikte ilgili kurumlar bir an önce bu sorunu milli bir sorun olarak kabul etmelidir. Aksi taktirde geleceği tehdit altında olan bir ülke konumunda olacağız” ifadelerini kullandı.

ON BİNDE BİR KİŞİ DÜZENLİ OKUYOR

Kütüphane sayısı ile doğru orantılı olan kitap okuma alışkanlığında ise Afrika ülkelerinden bile geri kalmış durumdayız. Japonya’nın yüzde 14’ü, ABD’nin yüzde 12’si, Almanya’nın yüzde 11’i ve İngiltere’nin yüzde 11’i düzenli şekilde sürekli kitap okurken Türkiye’de bu rakam sadece yüzde 0,01 olduğu araştırmalarla ortaya kondu. Bununla beraber maalesef Türkiye’de ihtiyaç malzemeleri sıralamasında kitapların 235. sırada yer aldığı belirtiliyor.

KÜTÜPHANELERİMİZ KAPALI 

77 milyon ülke insanına karşı sadece bin 121 kütüphane bulunduğunu ancak durumun daha da vahim olduğunu dile getiren Kartal, “Bu kütüphanelerimizin birçoğu ilgisizlikten dolayı kapalı halde duruyor. Bin 121 kütüphanemiz olmasına rağmen kütüphanelerde çalışan sayısının 360 olması bu durumu doğruluyor.  Diğer ülkelere baktığımızda, Almanya’daki halk kütüphanelerinde çalışan kütüphaneci sayısı 8 bin 337, Fransa’da 7 bin 088, İngiltere’de 6 bin 978, İspanya’da 3 bin 794 iken, Türkiye’de yalnızca 360 civarındadır” diye konuştu.

Kaynak: http://www.gazetevahdet.com/

1 yorum

comments user
Vahdet Niye

Röportaj olumlu ama yanlış gazete seçimi yapılmış. Bence sabah da röportaj olmalıydı, cemaat gazetesi tehlikeli mesleğimiz için.