7 Ekim 2014’de Siirt İl halk kütüphanesi yakıldığında yapılan saldırıyı kınamış, meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu iletmiş, gereken görüşme ve girişimlerde bulunmuştuk. Geçtiğimiz aylarda Kırşehir’de terör eylemlerini protestosu bahanesiyle Kırşehir’de şehrin tek kitabevi olan Gül Kitabevi yakıldı. Yaşananları da lanetledik. Gül Kitabevi için dayanışma başlattık. Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğinde Gül Kitabevi’nin yeniden açılmasına destek olduk. Desteğimiz sürüyor. Bu hafta Şırnak İl Halk Kütüphanesi benzer bir saldırıya maruz kaldı.
Öğrenciler içerideyken atılan bombalar sonucu çıkan yangında kütüphane yandı, kullanıcılar zarar gördü. Yaşananlar karşısında ne söylesek az. Yaşananları kınıyor, lanetliyoruz. Kütüphaneler içinde, “yaşam boyu eğitim merkezi” “halkın üniversitesi” olarak kabul edilen
“Halk Kütüphaneleri” her yaştan insana cinsiyet, ırk, din ayrımı yapmadan farklılıklara saygı duyarak hizmet sunan toplumların en demokratik kültür-sanat ve paylaşım merkezleridir.
Kütüphane raflarında çok kültürlülük hakimdir, raflarında ayrım yapılmaksızın her kültürün basılı eserleri yer bulur.
Her dilden her düşünceden her dinden kitaplar raflarda yan yana toplumun hizmetine ücretsiz ve eşitçe sunulur.
Halk kütüphaneleri insanları ve toplumları birleştirici özelliğiyle toplumsal barışa hizmet eden kurumlardır.
Kuruldukları yerellerin yerel bilgi ve belge merkezi, hafızasıdır.
Toplumsal barışa hizmet eden kalk kütüphanelerine yapılan saldırılar insalığa karşı işlenen en büyük suçlardan biridir.
Halk Kütüphanelerine, kültür merkezlerine, okullara, hastanelere, ibadethanelere, yapılan saldırıları kınıyor ve lanetliyoruz.
Ülkemizde; özelliklede saldırıların, çatışmaların yoğun yaşandığı illerde hayat normale döndüğünde Şırnak İl Halk Kütüphanesi’nin yeniden hizmete girmesi için ilgili bakanlıklarla eş güdüm içinde, yayıncıların, yazarların kütüphanecilerin imecesi ile elimizden geleni yapacağız. Bölgede uzun zamandır okullar kapalı, okullar saldırı altında, hastaneler saldırı altında, kültürel miras yok ediliyor. Camiler, surlar, sarnıçlar tarihi alanlar çıkan çatışmalarda zarar görüyor. Tarihi mekanlar, kütüphaneler ve kitaplardan daha önemlisi çocuklar, yaşlılar, kadınlar, gençler sivil halkın öldürülmesi. Bombayı, kurşunu kimin attığının önemi yok. Yakılan, bombalanan insanlık. Kütüphaneleri kullanacak insanların kalmadığı, göçe zorlanan yerlerde kütüphanelerinde, kitaplarında gerçek bir önemi kalmıyor. Ölümler ve terör nereden gelirse gelsin lanetliyor, kınıyor ve bir an önce ülkemizdeki çatışmasızlık ve barış sürecinin yeniden başlamasını bir arada ve barış dolu günlerin gelmesini diliyoruz. Ülke gündemi ne olursa olsun, hangi koşullar olursa olsun kütüphanelerimizin, eğitim, kültür ve sağlık kurumlarımızın, ibadethanelerimizin dokunulmazlığı olmalıdır.
Kitabın ve kütüphanenin değeri insanlığın ortak değeri ve kültürel mirasımızdır.
Uygarlık tarihinde, savaşlarda kütüphaneler, arşivler, müzeler yakılıp yıkıldı, yağmalandı. Kaybeden hep insanlık oldu.
Ülkemizde kitaba, kütüphaneye karşı yapılan sansür, baskı, yasaklarda, saldırılarda terör eylemlerinde her zaman kütüphaneciler olarak birlikte ses verdik.
Kütüphaneci meslektaşlarımıza ve ülkemize geçmiş olsun dilekleriyle ülkemizde kitapların, kütüphanelerin yakılmadığı, bombalanmadığı, insanların öldürülmediği, kütüphanelerin saldırılarla değil etkinliklerle anılacağı barış dolu güzel günler diliyoruz.
Kütüphaneler Yanmasın, İnsanlar Ölmesin. İnsanlar yaşarsa kütüphaneler yaşar.
Kaynak: Aydın İleri
Yorum gönder