Her 10 okuldan 6’sında kütüphane yok
Milli Eğitim Bakanlığı, 2015-2019 yıllarını kapsayan stratejik planı açıkladı. Plana göre okullardaki kütüphane oranının yüzde 39.2’den yüzde 50’ye yükseltilmesi hedefleniyor. Demek oluyor ki, Türkiye’deki okuların yaklaşık yüzde 60’ında kütüphane bulunmuyor. Konu hakkında bilgi aldığımız Okul Kütüphanecileri Derneği Başkanı Aydın İleri, son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul kütüphaneleriyle ilgili olumlu çalışmalarının olduğunu, ancak bunların yetersiz kaldığını aktardı.
İleri, planda açıklanan yüzde 39 rakamının da gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Okullarda güncel, bilimsel, çağdaş eğitim müfredatıyla desteklenen yayınlar yok. Yeterince kitap yok. Bu nedenle olanlara kütüphane değil, kitap odası demek gerekiyor” dedi. Çoğu okulda kütüphane bulunmamasının eğitimde eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan İleri, “Kütüphane ile eğitim gören öğrenciler, mutlaka diğerlerinden birkaç adım önde olacaktır. Bu da çocukları haksız rekabete sürüklemek demektir. Her çocuk eşit eğitim alma hakkına sahip olmalı, bakanlık bunun imkânlarını sağlamalı. Ancak görünen o ki, 2019 yılına kadar böyle bir hedefleri yok” dedi.
Aydın İleri, okullarda var olan kütüphanelerin de, en temel unsurundan, yani kütüphaneciden yoksun olduğunun altını çizdi. İleri, MEB’in kütüphaneci istihdamı yapmak için kadro açması gerektiğini belirtti. Öte yandan 4+4+4 eğitim sisteminin hayata geçmesiyle birlikte, okullardaki kütüphanelerin bir bölümü sınıf açılması için boşaltılmış, bazıları da mescide dönüştürülmüştü.
Kaynak: http://kulturservisi.com/
Yorum gönder