Kütüphaneciler İmparatoriçesi Rasime Şeyhoğlu vefat etti

Kütüphaneciler İmparatoriçesi Rasime Şeyhoğlu vefat etti

Muzaffer İzgü’nün ‘Kütüphaneciler İmparatoriçesi’ ilan ettiği Rasime Şeyhoğlu, 21 Ağustos perşembe günü akşam saatlerinde Seferihisar Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere karşın kurtarılamayarak hakka yürüdü. 1 Eylül 1930’da Gördes’te doğan Rasime Şeyhoğlu, çocukluk yıllarını Eski Borlu’da geçirdi. Annesi Gördesli Büke Ailesi’nden Hatice Hanım, babası Eski Borlu eşrafından Şiri Bey’dir. 1947 yılında amcasının oğlu Kazım Şeyhoğlu ile evlendi. Bu evlilikten 4 oğlu oldu.1959’da Köprübaşı ilçesine göçtüler. Sonra çocukların eğitimi için Salihli’ye yerleştiler.

Eşi ve çocuklarıyla Türkiye’nin dört bir köşesini dolaştı. Seyahati, halkoyunlarını, semah dönmeyi, tiyatroyu çok seven Şeyhoğlu çok zengin bir türkü dağarcığına sahipti. Yakınları ona Türkü Ana diyordu. 2002 yılında dilkökü kanserine yakalandı. Ağır ameliyatlar geçirdi. Oğlu Recai Şeyhoğlu’nun,annesinin adını ölümsüzleştirmek adına ürettiği ”köylere kütüphane” projesiyle 2002 yılından bu yana İzmir,Manisa,Balıkesir,Bolu ve Tokat köylerinde bu güne değin 39 kütüphane açtı.Çoğunun açılışında türkü söyledi, deyişler okudu. Kitap ve kütüphane aşkıyla kanseri yendi.2005 yılında Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından ”yılın kütüphanecisi” seçildi.

İzmir’i Sevenler Platformu.Turizm ve Kültür Bakanı Atilla Koç,Bergama ve Karabağlar Belediyeleri, Ege ve Urla Rotary Kulüpleri,İstanbul valisi ,Türk milli Olimpiyat Komitesi ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunca ödüllendirilen Rasime Şeyhoğlu.2007 yılında da Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu tarafından Çankaya Köşkünde kabul gördü.Eğit-Der Genel Başkanlığına ziyarette bulundu.

13.kütüphanenin açıldığı günün akşamı 2006 yılında eşini kaybetti.
Bolu da il Turizm ve Kültür Müdürlüğü bir köşeye adını verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi de 3900 metre uzunluğunda bir sokağa ‘Kütüphaneci Rasime Şeyhoğlu Sokağı ‘ adını verdi. 12 Ağustos 2015 te İzmir Valisi Mustafa Toprak tarafından Bergama’nın Demircidere Mahallesinde ikinci RASİME ŞEYHOĞLU ANI EVİ açıldı. İlk’i Aliağa’nın Hacıömerli köyünde açılmıştı. 22 yıldır İzmir de yaşıyordu. 4 oğlu 4 gelini ve 7 torunu bulunuyor. ‘ Cumhuriyet kızı olarak köylere kütüphane açmayı bir yurttaş sorumluluğu bildim. ‘ diyen Rasime Şeyhoğlu, hafta başında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Bugün taburcu olmuş, Bademler’deki oğlunun yanına gelmişti.

Aniden fenalaşan Türkü Ana, Seferihisar Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı ama yapılan tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı. (Akşam saatlerinde, saat 17.20 )
Kütüphaneciler İmparatoriçesi, uzun süredir kalp yetmezliği, solunum yetersizliği ve akut böbrek yetmezliği sıkıntısı çekiyordu. Cenazesi 22 Ağustos cumartesi günü ikindi vakti Güzelbahçe Cem Evi’nden kaldırılarak Urla’nın Bademler Mahallesi’nde toprağa verilecek.

Kaynak: http://www.haberinioku.com/