Bağdat Kütüphanesi’nden, muhtemel saldırılara karşı dijital önlem

Bağdat Kütüphanesi’nden, muhtemel saldırılara karşı dijital önlem

Bağdat Kütüphanesi'nden, muhtemel saldırılara karşı dijital önlem

Bağdat Ulusal Kütüphanesi’nde bu günlerde hummalı bir çalışma var. Tarihî kitaplar teker teker yenilenip dijital kopyaları alınıyor. Mikrofilm departmanı başkanı Mazin İbrahim İsmail, bu şekilde herhangi bir tehdide karşı eserlerin korunabileceğini söyledi. Nereden, nasıl geldiği bilinmez ama kısa bir süre içinde hayatımızın bir parçası oldu IŞİD. Yüzlerce yıl önce yaşanmış Moğol istilasının çağdaş versiyonu IŞİD hareketinin nasıl ve ne zaman durdurulacağı ise meçhul. Irak, Suriye hatta Türkiye’de yaptığı saldırılarla binlerce kişinin ölümüne sebep olan terörist yapılanma, yaptığı ‘kültürel katliamlarla’ da sık sık gündeme geliyor. Daha önce bölgede, Musul Müzesi, Hatra, Ninova, Nimrud, Hz. Yunus Türbesi ve İmam Dur Türbesi gibi tarihi mirasları yerle bir eden IŞİD’in bu yıkımlara devam etmesi ise kuvvetle muhtemel.

Bu tehlikenin farkında olan Bağdat Ulusal Kütüphanesi, muhtemel bir saldırıya karşı önlemini erkenden alma kararı verdi. Tarihte nam salmış sultanların, kralların eski ve sararmış hikâyelerini içinde barındıran kütüphane, bu aralar hummalı bir çalışmanın içinde. Zira kütüphane görevlileri, binanın karanlık odalarında özel bir ışık sistemiyle paha biçilemez elyazmalarını fotoğraflıyor. Irak’ın son krallığından kalma yazmalarla süreci test ettiklerini belirten kütüphanenin mikrofilm departmanı başkanı Mazin İbrahim İsmail, “200-250 yıl öncesinden kalma Osmanlı belgeleri ile ilgili restorasyon tamamlandı. Bunları yakında mikrofilme çekmek için fotoğraflayacağız.” dedi. Dijital kopyaların halka açılmasının zaman alacağını da ifade eden İsmail, bu şekilde herhangi bir tehdide karşı eserlerin korunabileceğini söyledi.

Irak, daha önceki dönemlerde de benzer bir kültürel yok olmayla karşılaşmıştı. Verilen bilgilere göre Amerika’nın ülkeyi işgal ettiği dönemlerde binlerce belge kayboldu, geriye kalanlar zarar gördü. Kütüphanede şu anda bulunan eserlerden çoğu, ya yanmış, ya lekelenmiş ya da bakımsızlıktan çürüme noktasına gelmiş. Bu kitapların restore edilmesi en güç kitaplar olduğunu söyleyen restorasyon bölümü başkanı Fatma Khudair, “Buharla çalışan özel bir araçla sayfaları birbirinden ayırıyoruz.” diyor. Khudair, bazı kitapların ise ne yazık ki onarılamaz seviyeye geldiğini söylüyor. Zengin kütüphanede Osmanlı döneminden kalma eserler dahil yüz binlerce belge ve kitap bulunuyor.

Kaynak: http://www.zaman.com.tr