Atanma sorunu ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Kütüphanesinde Yaşananlar
Dün yayınladığımız “10 Kütüphanecinin İşine Son Verildi” haberi ve atama sorunlarına dair TKD Genel Başkanı Ali Fuat Kartal bir açıklama yayınladı; detaylar şu şekilde “Sevgili meslektaşlarım, son yıllarda yaşadığımız görevden alma sorunlarına bir yenisi daha eklendi. Kütüphanecilerin kamu kurumlarına atanma konusu, önemli bir sorun olmaya başladı. Tabi bunun birçok nedeni var. Ülkemizde, taşeronlaşma tüm kamu kurumlarında aldı başını gidiyor. Türkiye’nin bir an önce çözülmesi gereken en büyük sorunlarından birisi.
Bunun en acı örneklerinden birisini bugün Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde yaşamaktayız. Taşeron firma aracılığıyla Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Kütüphanesinde çalışan 10 arkadaşımız işten çıkartıldı.
Bilmem hatırlarmısınız, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Kütüphanesine taşeron firma aracılığı ile elaman alımı sürecinde, kutup-l üzerinden bir tartışma yaşanmıştı. Taşeron firmada çalışan arkadaşlar neredeyse bu sistemi savunarak, aldıkları 1500Tl ücreti de iyi bir ücret olarak nitelemişlerdi.
Ben, insanların yaşamak için çalışmak zorunda olduğunu, bu zorunluluğunda sistem tarafından olumsuz yönde kullanıldığını, ancak asıl sorunun bu şekilde çalışan arkadaşların, adeta taşeron sistemini savunmalarını, anlamadığımı söylemiştim. Geldiğimiz nokta ortada.
Maalesef aynı sistem/anlayış şimdi de devam ediyor. Kamuya az kadro verip, insanları taşeron sistemine mahkum etmek.
Kütüphanecilerin kadro sorunu hakkında ilgililerle geçen sene başlayan görüşmelerimiz devam etmektedir. Ancak şu anda bu konuda herhangi bir muhatap bulmak zor.
Hükümet kurulacak mı? Ne zaman kurulacak? Bu belirsizlik ortamında bir şey yapmak zor.
TKD olarak bu konuda Milli Eğitim Bakanlığını zorlayarak okul kütüphanelerine kütüphaneci kadrosunun açılması yönünde çalışmalar yaptık, yapmaya devam edeceğiz.
Okul kütüphanelerine kütüphaneci istihdamı, hem okul kütüphaneciliğimiz hem de bizim açımızdan son derece önemli.
Takdir edersiniz ki mesleğimiz açısında yaşadığımız bu sorunları, ülke gerçekliliğinden bağımsız düşünmek de imkansız.
Pıtrak gibi açılan bölümler, gereğinden fazla öğrenci kontenjanları ve yetersiz kadrolar ile piyasaya güya yetişmiş, meslek sahibi elaman yetiştirdiğimizi sanıyoruz. En acısı da ya bunun farkına varacak bilgi düzeyimiz yok ya da sadece kendi çıkarımız için görmezden geliyoruz.
Tabii ki kaybeden ülkemiz oluyor.
Yaşadığımız ve görmezden geldiğimiz bu gerçekliliği Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar’ın Türkiye CEO’su Kenan Yavuz dün yaptığı açıklama ile adeta suratımıza çarptı.
“YÖK denilen kurum aileleri ve çocuklarımızı kandırmaktan vazgeçmelidir. Üniversite! bitirip ortalığa dökülen milyonlarca genç var.” “YÖK eğer talep ederse, çöpe attığım Üniversite mezunlarının CV’lerini kendilerine hediye edebilirim. Çöp kutum dolu zira.”
Sayın Yavuz daha ne desin.
Güzel günler yaşamak dileğiyle, saygılarımı sunuyorum.”
Ali Fuat Kartal
TKD Genel Başkanı
11 comments