Boğaziçi Üniversitesi’nde Bilimmetri ve Enformasyon Birliği Konferansı-29 Haziran-03 Temmuz 2015
Bu yıl 15.’si düzenlenen International Society for Scientometrics and Informetrics – ISSI (Uluslararası Bilimmetri ve Enformasyon Birliği) 2015 Konferansı, Boğaziçi Üniversitesi, TÜBİTAK ULAKBİM, Hacettepe Üniversitesi ve ISSI işbirliği ile 29 Haziran-03 Temmuz tarihleri arasında, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de gerçekleştirilecek. Konferans kapsamında ayrıca 10 yılda hazırlanmış 100 bilim haritasından oluşan Places & Spaces sergisi gezilebilecek.
Bilimsel araştırma ve değerlendirme yöntemlerindeki son eğilimler alanlarında dünyaca saygın isimlerle ISSI 2015 Konferansı’nda tartışmaya açılacak. 45 ülkeden 250 üzerinde katılımcının yer alacağı konferansa Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Asya, Afrika ve Avusturalya’nın yanı sıra Çin’den yüksek bir katılım bekleniyor.
Dünyaca ünlü bilim insanları Boğaziçi’nde
Society for Scientometrics and Informetrics – ISSI (Uluslararası Bilimmetri ve Enformasyon Birliği) 2015 Konferansı’nda bu sene ana tema ‘’Scientometrics’ in Geleceği’’ olarak belirlendi. Akademik ve bilimsel yayınların ölçüm ve değerlendirilmesinde kullanılan araç ve metotların sosyal ve toplumsal boyutlarıyla ele alınacağı konferansın misafir konuşmacıları arasında, Amsterdam Üniversitesi’nde Bilim ve Teknolojide İletişim ve Inovasyon alanında çalışmalar yapan, Thomson Reuters’in hakkında en çok alıntı yapılan bilim insanları listesinde yer alan sosyolog ve sibernetikçi Loet Leydesdorff ve SciTech Strategies Başkanı Kevin W. Boyack yer alıyor.
Webometrics’i bulan Mike Thelwall’a ISSI 2015’te ödül
Konferans kapsamında ISSI 2015 ‘’Derek de Solla Price Ödülü’’, bilimsel gelişmeleri sadece bilim insanlarının kullandığı geleneksel yollarla değil, Internet üzerinden toplanan veriler ile değerlendirme metodu olan Webometrics’i bulan araştırmacı Mike Thelwall’a verilecek. Konferansın Düzenleme Kurulu’nda Yrd. Doç. Dr. Albert Ali Salah (Boğaziçi Üniversitesi), Prof. Dr. Yaşar Tonta (Hacettepe Üniversitesi) ve M. Mirat Satoğlu (TÜBİTAK Ulakbim) bulunuyor.
İki yılda bir gerçekleştirilen ve dünyada bu konuda çalışan bütün önemli araştırmacıları buluşturan ISSI2015’te bu yıl geniş bir konu yelpazesi yer alıyor. Konferansta ele alınacak başlıca konular arasında, Science Citation Index ve Scopus gibi bilimsel endeksler, araştırmacıların ve üniversitelerin bilimsel üretimlerini sayısallaştıran ve sıralayan yaklaşımlar, patent veri tabanları üzerinde yürütülen ve ülkelerin araştırma politikalarına yön veren çalışmalar, intihal ve etik-dışı davranışların sosyal ağ ve metin analiz yöntemleri ile ortaya çıkartılması, bilimsel çalışmaların hangi problemlerde yoğunlaşıp nereleri ihmal ettiğine dair analizler bulunuyor. Konferansta ayrıca bilimsel, yayın endeksleri, bu endekslerin hazırlanması ve güncellenmesinde kullanılan kriterler ve üniversite sıralamaları gibi konular da uzmanlarca ele alınacak.
Türkiye’de bilim ve inovasyona yön veren kurumlar katılıyor
Türkiye’de endeksleme ve sıralama çalışmaları yürüten; bu çerçevede bilim ve inovasyon politikalarının belirlenmesinde önemli rol oynayan TÜBİTAK ULAKBIM, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ve ODTÜ’de kurulmuş olan URAP (University Ranking by Academic Performance) gibi kurumlardan temsilciler de bu konferansta Türkiye’deki bilimsel yayınlara yönelik yürütülen çalışmaları paylaşacaklar.
10 Yılda 100 Bilim Haritası Sergisi; Places&Spaces
Konferans sırasında 10 yıllık bir sürede hazırlanmış 100 bilim haritasından oluşan Places & Spaces: Mapping Science Sergisi 29 Haziran – 3 Temmuz tarihleri arasında Albert Long Hall’da gezilebilecek. Bilim haritaları büyük miktarda verinin görselleştirilmesini sağlayarak verideki grupları, trendleri, beklenmeyen durumları gözlemlemeyi sağlamaları açısından son derece önemli çalışmalar. Places & Spaces: Mapping Science Sergisi bir yandan veri görselleştirme tekniklerini tanıtırken, diğer yandan eğitimde, bilimde ve pratik konularda bilim haritalarının kullanımlarını göstererek bilimsel araştırmaları büyük ölçekte izleme olanağını herkese sağlamayı başarıyor.
İlgilenen herkese açık ve ücretsiz olan serginin küratörlüğünü Indiana Üniversitesi’nden Atlas of Science, Visual Insights ve Atlas of Knowledge kitaplarının yazarı Dr. Katy Börner üstleniyor. Dr. Katy Börner ayrıca 29 Haziran günü 14:30 – 15:30 saatleri arasında Rektörlük Konferans Salonu’nda “Maps of Science: Drawing Actionable Insights from Science and Technology Data” başlıklı, yine dileyen herkesin katılımına açık bir konuşma yapacak.
Kaynak: http://www.techinside.com/
Yorum gönder