Öğrenciler Z-Kütüphanelerde Ders Yapacak
Millî Eğitim Bakanlığı, FATİH Projesi kapsamında, okullara kurulmaya başlanan Z- Kütüphaneleri, etkileşimli tahta ve internet teknolojileriyle donatacak…Millî Eğitim Bakanlığı, FATİH Projesi kapsamında, okullara kurulmaya başlanan zenginleştirilmiş kütüphaneleri (Z-Kütüphane), etkileşimli tahta ve internet teknolojileriyle donatıp dijital dünyayla buluşturacak. Böylece zenginleştirilmiş kütüphanelerde, sınıf ortamında olduğu gibi öğrencilerin gruplar halinde ders işlemeleri, araştırma yapmaları, yerli ve yabancı yayınları takip etmeleri için gerekli ortam sağlanmış olacak.
MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü arasında, Z-Kütüphanelere etkileşimli tahta ve internet altyapısı kurulması konusunda protokol imzalandı. Buna göre, FATİH Projesi kapsamında fiber optik internet kablolama altyapısı tamamlanmış okullarda Z-Kütüphanelere etkileşimli tahta kurulacak. Etkileşimli tahta aynı zamanda bir PC görevi görecek. Bu sayede, öğrenciler, etkileşimli tahtada toplu kitap okuyabilecek. Öğrenciler, ayrıca Z-Kütüphanelerde aynen bir sınıf ortamında olduğu gibi toplu ders işleyip, araştırma yapabilecekler.
Yerli ve yabancı kaynaklara ulaşılacak
Okullar, bu teknolojilerle kütüphanelerinde bulunmayan çok sayıda yerli ve yabancı kaynağa ulaşma imkânına da sahip olacak.
Z-Kütüphane çalışmalarına 2011’de başlayan MEB, bu kütüphanelerle okulların öğrenciler ve yetişkinler için birer hayat boyu öğrenme merkezi ve eğlenme-dinlenme etkinliklerine imkân veren yaşayan güvenli alanlar haline dönüştürülmesini hedefliyor. Öğrencilere bu kütüphanelerde, bilgi edinme, anlama, hayal kurma ve yaratıcılıklarının geliştirilmesi için çeşitli fırsatlar sunuluyor.
Kurulan Z-Kütüphaneler, klasik kütüphane anlayışından farklı özellikler taşıyor. Bu kütüphaneler, fiziki şartları ve teknolojik alt yapıları ile kütüphanecilik anlayışına çağdaş bir seviye kazandırıyor ve kütüphane hizmetlerinin niteliğini arttıracak özelliklerle donatılıyor. Z-Kütüphanelerde rahat oturma grupları, asimetrik kütüphane grupları ve dijital imkânları olan bilgisayar ve yazıcılar bulunuyor.
300 Z-Kütüphane daha geliyor
Altyapı çalışmalarına 2011’de başlanan Z-Kütüphane Projesi ile toplam 49 ilde 269 okul kütüphanesi zenginleştirildi. Erzurum’da 37, Ankara’da 18, İstanbul’da 15 ve Şanlıurfa’da 21 Z-kütüphane bulunuyor. Konya Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokolle ‘Medeniyet Okulları Projesi’ kapsamında 100 okulun daha kütüphanesi zenginleştiriliyor. Millî Eğitim Bakanlığı bu yılın sonuna kadar ülke genelinde 300 Z-Kütüphane daha kurulmasını hedefliyor.
Star
1 yorum