Türkiye Üniversitelerinin Bilimsel Yayın Performans Raporları Açıklandı
TÜBİTAK ULAKBİM, Cahit Arf Bilgi Merkezi bünyesinde yürütülen bibliyometrik çalışmalar kapsamında hazırlanan,”Türkiye Üniversiteleri’nin Bilimsel Yayın Performansı: 2004-2014” ve “Türkiye Üniversiteleri’nin Konu Kategorilerine Göre Yayın Performansı: 2004-2014” raporları tamamlanarak ULAKBİM tarafından yayınlanmıştır.
Bilimsel yayın ve atıf raporları ulusal ve uluslararası yayın üretim performansları üzerinde gelinen noktayı göstermek amacıyla hazırlanmıştır. Uluslararası atıf indeksleri (SCI-SSCI-A&HCI ve Thomson National Science Indicators, InCites) kullanılmıştır.
Türkiye Üniversiteleri’nin Bilimsel Yayın Performansı: 2004-2014 başlıklı çalışmada Thomson Reuters InCites veri tabanı kullanılmış olup, yapılan lisans anlaşması gereği sadeceilk 50 üniversitenin yayın sayısı açıklanmıştır. Çalışmada incelenen yayın türleri makale (article), inceleme/derleme (review) ve not (note) şeklindedir. Türkiye adresli yayınların yaklaşık %91’ lik kısmının Devlet ve Vakıf Üniversiteleri ile Kara, Deniz, Hava Harp Okulları tarafından üretildiği görülmüştür.
Bu dönemde Türkiye adresli yayın sayısı 228.856 adet olup, bu yayınlara yapılan atıf sayısı 1.517.691’ dir. Üniversite yayın sayısı sıralamasında ilk üç sırayı tıp fakültesi olanİstanbul Üniversitesi (14.069), Hacettepe Üniversitesi (13.457) ve Ankara Üniversitesi (11.485) paylaşırken, etki değerine göre bakıldığında ise, ilk sırada Boğaziçi Üniversitesi (11.72), ikinci sırada İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (10.08) ve üçüncü sırada İTÜ (9.99) yer almaktadır.
Türkiye Üniversiteleri’nin Konu Kategorilerine Göre Yayın Performansı:2004-2014 başlıklı çalışmada Thomson Reuters InCites veri tabanı kullanılmış olup, yapılan lisans anlaşması gereği sadece ilk 50 üniversitenin verileri açıklanmıştır. Çalışmada incelenen yayın türleri makale (article), inceleme/derleme (review) ve not (note) şeklindedir.
Konu kategorileri 250 başlık halinde yer alan “Web of Science All Subject Categories”başlıklarıdır, ancak sonuçların daha anlamlı yorumlanabilmesi için, bu 250 farklı başlık 8 anabilim dalı başlığı altında toplanmıştır. Bu anabilim dalları;
- Temel Bilimler (51 bilim dalı),
- Tıbbi Bilimler (55 bilim dalı),
- Mühendislik Bilimleri (51 bilim dalı),
- Sosyal Bilimler (82 bilim dalı),
- Ziraat Bilimleri (8 bilim dalı),
- Diş Hekimliği,
- Farmakoloji ve Eczacılık,
- Veterinerlik’ tir.
Yorum gönder