Kütüphanecilik teknolojik gelişmelerin olumsuz etkileyeceği bir meslek değildir
İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bir haber sitesinde yayınlanan anket sonuçlarını değerlendirdi ve teknolojik gelişmelerin kütüphaneciliği olumsuz etkileyeceğini belirten bir araştırmaya katılmadığını ifade etmiştir. Facebook sayfası üzerinden alınan bilgiler şöyledir: “Gündelik hayatta çok sık duyarsınız, e-kitap çıktı artık kütüphanelere insanlar gitmez sözlerini. Bizler bu sözleri söyleyenlerin kütüphane kültürüne yeteri kadar sahip olmadığına inanmaktayız. Bu hipotezin doğruluğunu araştırmak başka bir paylaşımın konusu olsa da, İngiltere’de bir firmanın yaptığı araştırmada, kütüphanecilik teknolojik gelişmelerin olumsuz etkileyeceği meslekler arasında gösterilmekte. Bize kalırsa durum tam tersi, teknolojik gelişmeler (kaynakların sayısallaştırılması, fizikî değil sanal mekanlarda hizmet sunulmaya başlanması vb.) kütüphaneciliğe önemli değişiklikler getirecek fakat bu değişiklikler mesleği olumsuz yönde değil olumlu yönde etkileyecek. Nasıl mı?
Kaynakların dijitalleşmesi, formatının değişmesi kütüphanecilik hizmetlerini ortadan kaldırmayacak, bu hizmetler yine devam edecek sadece biçimi değişecektir. Belki, fizikî mekanlar yerini sanal mekanlara bırakacak fakat kaynakların kullanıcıya hazırlanması, terminolojide bilgiye erişim olarak adlandırdığımız olgu aynı şekilde devam edecektir. Basılı bir kitabı kullanıcıya eriştiren de kütüphanecilerdir, elektronik bir kitabı da kullanıcıya eriştiren, ortamı önemli olsun olmasın onu araştırmacılara sunan yine kütüphaneciler olacaktır.
Şu an için günde kaç kişinin bir kütüphaneye geldiği kütüphaneler için bir değerlendirme ölçütü olabilir. Fakat 20-30 yıl sonra değerlendirme ölçütünün bir kütüphanenin Web sitesinin kaç defa tıklandığı, Web sitesindeki kaynaklara kaç defa erişildiğinin olabileceğini ifade etmek mümkündür. Görünürde olmasa da, arka planda kütüphanecilerin yaptığı işlemler devam edecek, teknolojik gelişmelerin neticesinde değerlendirilen kaynaklar ve yapılan işlerin ortamı değişecektir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kurumlarda oluşan verilerin arttığı görülmektedir. Bu verilerin yönetimi noktasında Bilgi ve Belge Yönetimi (BBY) eğitimi almış insanlara önemli görevler düşecektir. Teknolojik gelişmelerin neticesinde veri kütüphanecisi kavramının ortaya çıkması, teknolojik gelişmelerin kütüphaneciliği olumsuz değil olumlu etkilediğinin de bir göstergesi olmaktadır.”
1 yorum