Milli Kütüphane Başkanlığı’ndan yurt dışına kitap desteği

Milli Kütüphane Başkanlığı’ndan yurt dışına kitap desteği

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Kütüphane Başkanlığının geçen yıl 41 ülkeye 32 bin 414 eser ulaştırdığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2014’te yurtdışındaki kültür müşavirlikleri, elçilikler, Türkoloji enstitüleri, milli kütüphaneler ve hatta akademisyenlerin talepleri doğrultusunda gönderilen eser ve ülke sayısı 3 kat arttı. Yurtdışı tanıtım fırsatı olarak gördüğü mübadele ve bağış faaliyetlerini kesintisiz bir biçimde sürdüren Milli Kütüphane Başkanlığı, 41 ülkeye 32 bin 414 eser gönderdi.

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verilen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, çalışmalar sonucunda yeniden arşive kazandırılan kitapların, bir yandan milli değerlerin ve halk kültürünün dünyaya açılmasını sağladığını öte yandan Türkiye’nin tanıtımında önemli rol üstlendiğini belirtti.Milli Kütüphane Başkanlığının, kültürel zenginliklerin araştırılarak ortaya çıkarılması ve korumaya alınmasına yönelik sorumluluğu hassasiyetle taşıdığını belirten Çelik, şunları kaydetti:

“Başkanlık talepler doğrultusunda mübadele ve bağış yöntemleriyle yurtdışına eserler gönderiyor. Bu talepler kimi zaman kültür müşavirliklerimizden, elçiliklerimizden kimi zaman Türkoloji enstitüleri, milli kütüphanelerden ya da akademisyenlerden geliyor. Gönderilecek eserler satın alma ve elimizdeki fazla eserlerden seçilmesi sonucunda bir liste oluşturularak gerçekleştiriliyor. Mübadele listelerinin işbirliği halindeki paydaşlarımıza gönderilmesi sonucu gelen taleplerin karşılanması sağlanıyor. Bağış faaliyetleri ise daha geniş kapsamlı ve daha fazla sayıda yapılıyor. Ayrıca araştırmacılardan, bilim insanlarından gelen talepler neticesinde listelerimizde bulunmayan eserlerin temini yoluna gidiliyor. Bu kapsamda 2013’te 16 farklı ülkeye 9 bin 281 eser yollandı. Bu sayı kaynak gönderilen ülke ve eser olarak 2014’te büyük bir ivme kazandı. Ülke bazında 41’e, eser bazında 32 bin 414 rakamına ulaşıldı.”

-Kütüphanecilikte uluslararası işbirliği

Bakan Çelik, Milli Kütüphane Başkanlığının bu tür etkinlikleri daha geniş kapsamda sürdürebilmek için kütüphanecilik çalışmaları, bilgi paylaşımı, personel değişimi gibi alanlarda uluslararası düzeyde işbirliğini geliştirmeye yönelik yabancı kamu kurum ve kuruluşlarıyla mutabakat zabıtları da imzaladığını bildirdi. Bu bağlamda 2014’te ikili işbirliği ve ortaklık protokolü adıyla 11 anlaşma imzalandığını açıklayan Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu: “Milli Kütüphane Başkanlığı ayrıca daha etkin hizmet verebilmek için yurtdışında etkin bir yapılanması olan TİKA ile tarihi, coğrafi, sosyal ve kültürel bağlarımızın bulunduğu ülkelerle ortak işbirliği yapmak, bu ülkelerdeki taşınır kültür varlıklarımızın envanterini çıkarmak, kataloglarını yayınlamak, dijital kopyalarını almak, karşılıklı kütüphanecilik faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere bir işbirliği protokolü imzaladı.”

Çelik, bu protokolle Milli Kütüphanenin yurtdışına gönderilecek eserlerin seçimini ve teminini, TİKA’nın ise söz konusu eserlerin yurtdışındaki adreslerine ulaştırılmasını sağlayacağını ifade etti. Türkiye’nin Almanya Frankfurt Kültür ve Turizm Müşavirliğinden gelen talep neticesinde 14 farklı şehirdeki dernek, vakıf, hapishane, kütüphane gibi birimlere dağıtılmak amacıyla 14 bin 395 kitabın seçimi, tasnifi ve kutulanması işlemlerinin Başkanlık tarafından tamamlandığını kaydeden Çelik, TİKA’nın da bu eserlerin yurtdışına naklini gerçekleştireceğini belirtti. Çelik, konu tarihi ve kültürel zenginliklerin güvence altına alınması, insanlık mirasına kazandırılması olunca çok yönlü düşünüp, çok yönlü hareket ettiklerinin ve engel tanımadan gece, gündüz çalıştıklarının altını çizdi.

Kaynak:http://www.haber3.com/m