Dünyanın En Muhteşem Kütüphaneleri

Dünyanın En Muhteşem Kütüphaneleri

Bu dünyada hiçbir kitap kurdu yoktur ki kütüphaneleri sevmesin. Kimi zaman kitapçılarda bulamadığımız bir kitabı aramak, kimi zaman o sessiz ve sakin ortamda rahat bir biçimde çalışmak, kimi zamansa sadece rafları dolduran yüzlerce kitapla vakit geçirmek için gittiğimiz yerlerdir kütüphaneler. Fakat dünyada öyle kütüphaneler var ki bir kitap kurdunun onların varlığını duymamaları büyük kayıp olur diye düşündük ve dünyanın bu en muhteşem kütüphanelerinden birkaçını derledik:

 Biblioteca Joanina, Coimbra/Portekiz

 Portekiz kralı 5. John, Coimbra Üniversitesi rektörüne mütevazi kütüphanelerini ihya etmek istediğini söylediğinde, kimse bu kadarını tahmin edemezdi! Kral kütüphanenin neredeyse tamamını Brezilya’dan getirilen altınlarla kaplatınca ortaya işte bu görüntü çıktı.

 Liyuan Kütüphanesi, Jiaojiehe/ Çin

Pekin’in kuzeyinde iki saatlik bir mesafede yer alan Liyuan Kütüphanesi dış cephesini kaplayan paslanmaya yüz tutmuş metal konstrüksiyonların arasına yerleştirilmiş dallar sayesinde epey iyi kamufle olmuş durumda. İçerideyse yer döşemeleri, merdivenler, masalar ve sandalyeler bile kitap raflarından oluşuyor. Bu haliyle Liyuan Kütüphanesi şehrin yoğun temposundan kaçıp kitapların arasına saklanmak için ideal görünüyor.

Glasgow Sanat Okulu Kütüphanesi, Glasgow/ İskoçya

Glasgow Sanat Okulu Kütüphanesi en küçük ayrıntısına kadar Charles Rennie Mackintosh tarafından tasarlanmış. Charles Rennie Mackintosh ayrıca 1883 yılında Glasgow Sanat Okulu’nda mimari dersleri de vermiş. Kütüphane bugün de orijinal tasarımını koruyor.

Marfa Palace Kütüphanesi, Portekiz

 1771 yılında kurulduğundan beri Marfa Palace Kütüphanesi sadece bir kütüphane değil, o aynı zamanda minik yarasalardan oluşan bir sürüye de ev sahipliği yapıyor. Minik yarasalar kış aylarında kuytu yerlere tünüyor, yaz aylarındaysa kütüphanenin dışındaki meyve bahçesinde bulunan, kitaplara zarar veren böcekleri avlıyorlar. Tabii bunu minik yarasaların, ev arkadaşları diyebileceğimiz kitaplara yaptığı küçük bir iyilik olarak görmek de mümkün.

 The Tripitaka Koreana, Haeinsa Tapınağı/ Güney Kore

 Bu küçük Budist manastırının içinde bu denli büyük bir kütüphane sakladığına inanmak çok güç. Görünürde basit bir tasarıma sahip olsa da Tripitaka Koreana içinde bir hazine barındırıyor, desek yeridir. Bu sade kütüphane Budizm felsefesi üzerine en kapsamlı külliyata ev sahipliği yapıyor. Öyle ki kütüphanede 1251 yılına ait bir eser bile var!

 Admont Abbey Kütüphanesi, Avusturya

Admont Abbey Kütüphanesi’nin orijinal koleksiyonundaki bütün kitapların kapakları muazzam bir harcamayla beyaza dönüştürüldü. Bu büyük çabanın tek bir gerekçesi vardı: Kitapların renginin kütüphanenin genel tasarımıyla uyum içinde olmasını sağlamak. Öte yandan kütüphaneyi tasarlayan mimarların aynı hassasiyeti heykeller için gösterdiğini söylemek güç. Dışarıdan bakıldığında bronz olduğu düşünülen heykeller aslında ahşaptan, dış yüzeyleri bronzla kaplanarak böyle görünmeleri sağlanmış.

 Kaynak: http://www.sabitfikir.com/dosyalar/dunyanin-en-muhtesem-kutuphaneleri

1 yorum

comments user
bir okur

Muhteşem kütüphaneler denmiş ama, rafları altın kaplamalı kütüphane, paslanmaya yüz tutmuş metal aksamlı dış cephesiyle saklı kütüphane, içinde yarasalar yaşayan kütüphane ve tüm kitaplarının ciltleri beyaz olan kütüphane gibi akla ziyan kütüphaneler nasıl muhteşem sayılmış ben anlayamadım.