Ankara’nın en küçük “Halk Kütüphanesi”
Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi (eski adıyla SSK Hastanesi)’nin nizamiyesini geçince hemen solda iki kulübe var. 3’er metrekarelik bu kulübelerin ilki Bedri Bademci’nin Halk Kütüphanesi, diğeri ise Simitçi Büfesi. 1947’de doğuştan engelli dünyaya gelen Bedri Bademci, Topraklık Ateşderesi’nde otururken 5 yaşında okuyup yazmaya başlamış. Mithatpaşa İlkokulu’ndan sonra gittiği Kurtuluş İlkokulu’nu içinden eksilmeyen kitap merakı ile terk etmiş. Ağabeyinden “cam tezyinatı” öğrenmiş, uzun yıllar “alaydan yetişme dekoratörlük” yapmış. Çeşitli işyerlerinde, bazen de kendinin patronu olarak çeşitli işleri denedikten sonra, 2001’de bu hastanenin bahçesinde “Telekom kartı” satışyeri çalıştırmış. Cep telefonlarından ötürü, kart işinin sonuna gelindiği 2006 yılından başlayarak da simitçi büfesine geçmiş. 23 Mart 2008’de bu büfenin yanına “Halk Kütüphanesi”ni eklemiş.
Kendisini Halk Kütüphanecisi Bedri Bademci olarak tanıtıyor. Kitaplık kurmasındaki amaçlarını, “hastane bahçesinde bekleyen hastalara ve yakınlarına kitap okutmak ve kitap okuma alışkanlığı edindirmek, okumak isteyip de okuma olanağı bulamayan insanlara kitap ulaştırmak, kitaplığın camında da belirttiği üzere engelli arkadaşların evlerine kitap servisi yapmak, 900 km. uzunluğunda kitap rafı oluşturmak(haydi, bunu nasıl başarmayı düşündüğünü ben yazmayım, siz gidin kendiniz öğrenin)” olarak sıralıyor.
Bademci, büfesinde günde 250-300 kadar her zaman sıcak simitin yanı sıra ayran, meyve suyu, su ve peynir satarak hem geçimini sağlamaya, hem de kitap edinmeye çalışıyor. Kendisine bağış olarak getirilen kitaplara “Halk Kütüphanesi”nin kaşesini basarak raflarına yerleştiriyor. Ödünç kitap almak ücretsiz. Herhangi bir kimlik ya da depozito bırakılması sözkonusu değil. Kitap alan, geri getirdiğinde yeni bir kitap alabiliyor, aynı anda iki kitap alamıyor (Ancak, ödünç verdiği kitapların %90’ının geri getirilmediğini üzülerek ve onlar adına utanarak vurguluyor). Kitaplıkta şu an için 700 civarında kitap var. 6 yılda 20.000’e yakın kitap dağıttığını bildiğine göre, demek ki 19.000’i aşkın kitap geri dönmemiş. Bir arkadaşı bir aralık kitapların kataloğunu da yazmış sitelerine, ancak kitaplar eksilmeye başlayınca, yanıltıcı bilgi vermemek için bu uygulamadan vazgeçmişler.
Bademci’nin şu sıralar hastane yönetimi ile başı dertte. 2013’e kadar metrekare başına yıllık 131 TL. kira öderken, geçtiğimiz yıl bu miktarı 900 TL. olmak üzere toplam 2700 TL.’na çıkarması ve biriken borcunu 15 gün içinde ödemesi tebliğ edilmiş. O da, hastane içindeki diğer işyerlerinde bu miktarın sadece 30 TL. olduğunu bildiğinden isyan ederek mahkemeye başvurmuş. Şimdi, davanın karara bağlanacağı 17 ARALIK 2014 gününü merakla bekliyor.
Telefonları 0545.3315010 ve 3472721 olan ve www.facebook.com/kutuphane adresinde olan Bedri Bademci’yi numaralarını benden aldığınızı (SAVAŞ SÖNMEZ) belirterek ARAYIN, ya da GİDİN – TANIŞIN – KONUŞUN – KİTAP BAĞIŞLAYIN – SAHİP ÇIKIN ki Ankara bu EN KÜÇÜK HALK KÜTÜPHANESİ’nden yoksun kalmasın.
Yorum gönder