İskenderiye Kütüphanesi, bilime ışık tutmayı sürdürüyor

İskenderiye Kütüphanesi, bilime ışık tutmayı sürdürüyor

Uzun yıllar Antikçağ biliminin kalbi olan İskenderiye Kütüphanesi, kadim kütüphanenin varolduğu alana yapılan yeni mimarisiyle, tüm siyasi karışıklıklara ve istikrarsızlıklara rağmen bilime ışık tutmayı sürdürüyor.Kütüphane Basın Sorumlusu Nurhan el-Berdini, kütüphanede 2 milyondan fazla kitap olduğunu, ilim ve kültür yeri olduğu için siyasi durumlardan uzak durduğunu ve siyasetten etkilenmediğini belirtti. Berdini, “Kütüphane, Cumhurbaşkanıyla, rejimle, yapılan değişikliklerle alakalı değil. Yönetim de değişse, liderler de değişse kütüphane bilime hizmet etmeye devam edecek” dedi.

Kütüphane hakkında konuşan Berdini, şunları söyledi:

“Tarihi İskenderiye Kütüphanesi, tarih boyunca bazı saldırılara maruz kaldı. Daha önce yıkılan tarihi kütüphane yerine, bazı Avrupa ülkeleri ve UNESCO’nun desteğiyle 2002 yılında yenisi yapıldı. Yeni bina tarihi kütüphanenin kurulu olduğu yerin yaklaşık 200 metre uzağına inşa edildi. Her gün birçok öğrenci gelip araştırma yapıyor. Kütüphanede şu an 2 milyondan fazla kitap, 120 bin doktora tezi, 150 bin elektronik kitap bulunuyor.”

“Kütüphane belli bir kesimin tekelinde değil, herkese açık, kitaplara herkes ulaşabilir” diyen Berdini, “Şahsen ben kütüphaneden çok faydalanıyorum, gelen öğrenciler ve araştırmacılar da çok istifa ediyor” ifadelerini kullandı.

Berdini, “Kütüphane yalnızca kitapları sunmakla kalmıyor. Mısır’da, matbaa tarihini anlatan bir sergi de bulunuyor. Matbaa’nın geçirdiği zamanlar, eskiden kullanılan aletler gözler önüne seriliyor. Ayrıca, tarihi eserler müzesi de var. Firavunlar dönemi başta olmak üzere, Yunan, Roma ve İslami dönemlere ait eserler bulunuyor” dedi.

Kütüphanedeki müze bölümü müdürü Samiye Said Reşvan ise müzeyi günde 6 bin kişinin ziyaret ettiğini belirterek “Devrimden sonra müzeye ziyaretçi gelmemesinden, müzenin ve kütüphanenin siyasi durumlardan olumsuz etkilenmesinden endişe ediyorduk. Ancak böyle bir şey olmadı. Yerli ve yabancı ilime ve bilime önem veren insanlar, buraları boş bırakmadı” diye konuştu.

TRT Haber