2.900 kitabın hurdacıya satılmasına inceleme başlatıldı
Rize’de İl Halk Kütüphanesi’nde kaydı düşülen 2 bin 900 kitabın hurdacıya satılması ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldığı öğrenildi.
Rize’de geçtiğimiz hafta İl Halk Kütüphanesi’nde düşümü yapılarak Milli Emlak Müdürlüğü’ne devredilen 2 bin 900 kitabın, ihale yolu ile Milli Emlak Müdürlüğü tarafından satışı gerçekleştirilen hurdacı tarafından kamyona yüklenmesi basına yansımıştı. 2 bin 900 adet kitabın hurdacıya satışının basında yer alması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konuyla ilgili inceleme başlattığı öğrenildi.
STK’LARDAN KINAMA
Kitapların hurdacıya satıldığının duyulması üzerine Rize Ülkü Ocakları ve CHP Rize İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamalar ile olay kınandı yetkililer ise göreve çağrıldı. Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün de konuyla ilgili inceleme başlattığı öğrenildi. Öte yandan geçtiğimiz yıl da İl Halk Kütüphanesi’nde kaydı düşülen 4 ton kitabın İl Milli Emlak Müdürlüğü tarafından ihale yolu ile hurdacılara satıldığı öğrenildi.
ESER Mİ DEMİRBAŞ MI?
Öte yandan Rize’de tepkilere neden olan satış, kanun ve tüzüklere uygun. Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Halk Kütüphaneleri’ndeki kitaplar taşınmaz olarak kabul ediliyor. Her bir kitap demirbaş numarası verilerek ilgili kurumun sorumlularına zimmetleniyor. Her bir kitap 15 yılını doldurunca veya tahrip olarak kullanılmayacak hale geldiğinde, masa, sandalye ve benzeri demirbaşlar gibi Milli Emlak Müdürlüklerine devredilerek düşümü yapılıyor. Milli Emlak Müdürlükleri ise 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 46. maddesine Maliye Bakanlığı’na gelir elde edilmesi amacıyla ihale yapılarak hurdacılara satılıyor.
İl Halk Kütüphanesi’ndeki kitaplar kanunlara göre eser değil de demirbaş kabul edildiği için içeriğine bakılmadan 15 yılını doldurunca veya tahrip olup kullanılmayacak hale geldiğinde masa ve sandalyeler gibi hurdacılara satılıyor.
(İHA)
Yorum gönder