Türkiye 3 bin kitapla Frankfurt Kitap Fuarı’nda

Türkiye 3 bin kitapla Frankfurt Kitap Fuarı’nda

Frankfurt Kitap Fuarı Türkiye ulusal standı, düzenlenen törenle açıldı. Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, bakanlık olarak kültüre ve sanata destek verip özel sektör temsilcileriyle de üst düzeyde işbirliği yaptıklarının altını çizerek “Bu işbirliğiyle birlikte Türkiye, dünya kitap piyasası içerisinde 13. sıraya kadar yükselme başarısını gösterdi. 1985 yılından bu yana Frankfurt Kitap Fuarı’na aynı heyecan ve duyguyla katılmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

İspanya’da 2015 yılında düzenlenecek kitap fuarında Türkiye’nin onur konuğu olacağını belirten Müsteşar Yardımcısı Gül, “Frankfurt’ta vatandaşlarımızın varlığını ve kitap fuarını çok önemsiyoruz. Bu kapsamda da Türk edebiyatını en güzel şekilde temsil etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk edebiyatının dünyaya açılmasını sağlayan Çeviri ve Yayın Destek Programı’na (TEDA) özen gösteriyoruz. 2005 yılından bu yana Türk edebiyatının yabancı ülkelerde aktif olarak tanıtılması faaliyetine devam ediliyor. Şu ana kadar bin 600 kitabın çevirisi yapıldı, bin 250 kitap, 60 farklı ülkede, 58 farklı dilde yayınlandı. Türk edebiyatını diğer ülkelere ulaştırmada katkıda bulunmaktayız.”

Kütüphane ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu da önemli bir kitap fuarında Türkiye’nin farklı alanlarda katettiği mesafenin kültürel, sosyal, sanatsal ve edebi alanlarda da karşılığının olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Turşucu, “Türkiye’nin edebiyatını, kitabını ve entelektüel birikimini Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kütüphane ve Yayımlar Genel Müdürlüğü olarak temsil ediyoruz. Biz Türkiye olarak tüm renklerimizle Frankfurt’tayız ve Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etme gayreti içindeyiz” şeklinde konuştu.

Alman toplumunda okuma oranının yüksek olduğuna dikkati çeken Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici de yaptığı konuşmada, “Frankfurt Kitap Fuarı gerçek manada edebiyatımızı ve yazarlarımızı tanıtma adına önemli bir fırsat. Almanya’da yaşayan Türk toplumu da bu okuma alışkanlığı konusunda önemli adımlar atıyor. Dolayısıyla çok okuyan mı çok gezen mi bilir sözü için ‘gezerek okuyan en çoğunu bilir’ demek isterim” dedi.

40 yıldır Frankfurt Kitap Fuarı’na katıldığını ve kendini evsahibi olarak gördüğünü ifade eden gazeteci-yazar Doğan Hızlan da “Türkiye’nin ilk yıllarda kitap fuarına katılımıyla şu anı karşılaştırdığımda çok büyük mesafelerin katedildiğini söylemek beni çok mutlu ediyor ve sevindiriyor” dedi. TEDA programı yönetiminde bir süre çalıştığını hatırlatan Hızlan, “TEDA çok önemli bir girişim, Türk edebiyatı ve sanatının yayılmasında devlete gerçekten çok iş düşüyor. Avrupa’nın gelişmiş ülkeleri hala edebiyat ve kültürlerinin diğer ülkelerde de yayılması için destek sunmaya devam etmekte” diye konuştu.

Fuarın iki işlevi olması gerektiğini söyleyen Hızlan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birincisi, Almanya’da yaşayan yurttaşlarımızın ve Almanların Türk edebiyatını ve kültürünü merak etmeleri ve buradan öğrenmeleri. İkincisi ise Türk yazarların eserlerinin başka dillere çevrilmesi için yer bulmasıdır.”

İlk defa yurt dışında bir fuara katıldığını dile getiren yazar Selahattin Yusuf da “Avrupa’nın en büyük zekası olarak kabul edilen Goethe, 80 yaşında Şirazi ve Hafız’ın şiirleriyle tanışıyor. İran’ın TEDA projesi çok iyi çalışsaydı o dönemlerde, vaktinden önce Goethe’ye Hafız’ın şiirleri ulaşsaydı neler olurdu diye düşünmemek elde değil” dedi.

Edebiyatların karşılaşması ve kucaklaşmasının çok önemli olduğunu anlatan Yusuf, “Ortadoğu’da iki yazarın tanındığını bilmek üzücü. Türkçe edebi eserler önemli iklimlere ulaşmalı. Hasan Ali Yücel ile dünya klasiklerine ulaştık ama Türk edebiyatı için de böylesine anlamlı bir girişim gerekli” ifadelerini kullandı.

Açılış törenine, Konsolos Özkan Durmaz, Frankfurt Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Osman Şahin, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, yazarlar Sinan Yağmur, Selahattin Yusuf ve Engin Akın ve vatandaşlar katıldı.

Türkiye, fuarda 48 metrekaresi çocuk kitapları bölümü olmak üzere 348 metrekarelik alanda yer alıyor. Türkiye standında aralarında Alfa, Boyut, Büyük Doğu, İletişim, İnsan, Kaknüs, Timaş ve Yapı Kredi’nin de bulunduğu 20 yayınevi, çocuk yayınları standında da aralarında Damla, Erdem, Günışığı, Mavi Bulut, Redhouse ve Yumurcak’ın bulunduğu 12 yayınevi kurumsal olarak temsil ediliyor.

Stantta 200 yayınevinin 3 bine yakın kitabı ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Yayınevleri kendilerine ayrılan sergi ve görüşme bölümlerinde eserlerini tanıtıyor ve telif görüşmeleri yapıyor. Türkiye ulusal standında yer alan ebru sanatçısı Sezer Subaşı, uygulamalı olarak sanatını icra ederken, katılımcılara ebru örnekleri hediye ediyor.

Kaynak:http://www.dunya.com/