Bilgi Yönetimi (BY) bölümünden Bilgi ve Belge Yönetimi (BBY) bölümüne DGS ile geçiş

Bilgi Yönetimi (BY) bölümünden Bilgi ve Belge Yönetimi (BBY) bölümüne DGS ile geçiş

Bilgi Yönetimi bölümünden Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nde lisans tamamlamak isteyen öğrenciler, her sene temmuz ayında yapılan DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’ye girmeleri gerekmektedir.  DGS bu sene yenilenen düzenlemesiyle birlikte 160 (80 türkçe – 80 matematik) olan soru sayısını 120 (60 türkçe – 60 matematik)’ye indirdi. Sınav süresini ise 200 dakikadan 140 dakikaya çekerek DGS’yi düzenlemişti. Bilgi ve Belge Yönetimine DGS ile sadece Bilgi Yönetiminden geçilmektedir. Bu ne demektir; sınavda yarışacağınız öğrenciler yalnızca Bilgi Yönetimi Bölümü’nden mezun olanlardır. Dikey geçiş sınavı çok zor olmayıp, asıl zorluğu kontenjan sayılarının azlığıdır.

İki yıllık Bilgi Yönetimi’nden mezun olan öğrenciler, DGS’ye girdikten sonra üniversitelerin koşullarına göre 1.-2.-3. sınıftan başlamak üzere farklılıklar gösterebilir, hatta zorunlu İngilizce hazırlık sınıfından bile başlatmak isteyebilirler. Bilgi ve Belge Yönetimi için Hacettepe Üniversitesi dışındakiler, derslere bakıp 2. veya 3. sınıftan başlatmaktadır. Hacettepe ise zorunlu İngilizce eğitimi verdikten sonra 1.sınıftan başlatmaktadır. Ösym tercih kılavuzunda koşullar kısmında bunlar detaylı bir şekilde verilmektedir.  İnceleyelim:

Bilgi ve belge yönetimi bölümü DGS 2014 kontenjanları

Üniversite Bölüm Kontenjan Koşullar
Ankara Üniversitesi Bilgi ve belge yönetimi    4 Bk.46
Atatürk üniversitesi Bilgi ve belge yönetimi    4
Atatürk üniversitesi Bilgi ve belge yönetimi    4 Bk.2
Hacettepe üniversitesi Bilgi ve belge yönetimi    3 Bk.17 – Bk.21 – Bk.86
İstanbul üniversitesi Bilgi ve belge yönetimi    4
İstanbul üniversitesi Bilgi ve belge yönetimi    4 Bk.2
Marmara üniversitesi Bilgi ve belge yönetimi    4 Bk.46
Yakın doğu üniversitesi(%50 burs) Bilgi ve belge yönetimi   24 Bk.3 – Bk.73 – Bk.97

BBY için gerekli olan koşullar:

Bk. 2. 2013-2014 öğretim yılında ikinci öğretim öğrencilerinin ödedikleri öğrenim ücretleri 31 Ağustos 2013 tarihli ve 28751 sayılı Resmi Gazete’de yer almaktadır.

Bk. 3. Zorunlu hazırlık sınıfı dahil olmak üzere verilecek olan burslarda, Tam Burslu: öğrenim ücretinin tamamını; %75 Burslu: öğrenim ücretinin dörtte üçünü; %50 Burslu: öğrenim ücretinin yarısını ve %25 Burslu: öğrenim ücretinin dörtte birini kapsamakta olup, öğrenciler öğrenim ücretinin geri kalan bölümünü ödeyecektir (İsteğe bağlı hazırlık sınıfları hariç.).

Bk. 17. Bu programın hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler, aynı adı taşıyan ve öğretim dili Türkçe olan programlara Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun belirlediği kurallara göre ÖSYM’ce yerleştirilebilirler.

Bk. 21. Bir yıl süreli zorunlu İngilizce Hazırlık Programı uygulanır, programın sonunda İngilizce yeterlik sınavını başaranların doğrudan birinci sınıfa kayıtları yapılır. İngilizce Hazırlık Sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir. Üniversitece kabul edilen;
a) Ulusal ve/veya Uluslararası yabancı dil sınavlarının birinden yine üniversitece belirlenen düzeyde başarılı olduğunu belgeleyen,
b) Üniversitece öğretim yılı başında yapılacak İngilizce yeterlik sınavında başarılı olanlar doğrudan birinci sınıfa alınırlar. Öğrencilere, “Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Bk. 46. İsteyen öğrencilere kontenjan dahilinde bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık programı süresi, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir.

Bk. 73. Yakın Doğu Üniversitesi’nde eğitim-öğretim ücrete tabidir. 2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğretim ücreti, 2014-DGS başvuruları ve tercih işlemlerisüresince, Üniversitenin internet sayfasında ilan edilecektir. Tercihler tamamlanmadan önce; programlara ilişkin ücretler, burslar, burs devam koşulları, indirim, yurt vb. konularda üniversiteden ayrıntılı bilgi edinilmelidir.

Bk. 86. Bu programdaki öğretim dili en az %30 İngilizce’dir.

Bk. 97. KKTC üniversitelerinde öğrenim görecek olan TC uyruklu öğrenciler, Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun desteklerinden yararlanabilmektedir. KKTC’de 3 aydan fazla ikamet edecek olan TC Vatandaşlarının ülkeye pasaportla giriş yapmaları gerekmektedir. Bu nedenle öğrencilerin KKTC’ye girmeden önce Türkiye’de pasaportlarını almaları gerekmektedir. KKTC mevzuatına göre TC uyruklu öğrencilerin ilk kayıt işlemlerinde sağlık raporlarını ibraz etmeleri istenmektedir. TC Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü ihtisas veya üniversite hastanelerinden alınan ve tüberküloz için akciğer skopisi veya akciğer grafisi ile HIV tetkiklerini içerir sağlık raporları KKTC makamları tarafından kabul edilmektedir. KKTC üniversitelerinde öğrenim gören TC uyruklu öğrencilerin KKTC’deki sağlık hizmetlerinden yararlanmak üzere KKTC Sağlık Bakanlığının zorunlu sağlık sigortasını almaları gerekmektedir. Zorunlu sağlık sigorta ücreti asgari ücretin %10’u kadardır. 2012 yılında 130 TL olan bu miktar, 2014 yılı için bilahare belirlenecektir. KKTC’de geçerli özel sağlık sigortasına sahip olduğunu belgeleyenler ve/veya Türkiye Cumhuriyeti tarafından KKTC’de görevlendirilen kamu görevlilerinin çocukları bu uygulamadan muaftırlar.

Yararlanılan kaynaklar: ÖSYM

İçeriği Hazırlayan
Mehmet Said DEMİR (BY’den BBY’ye DGS ile geçiş)
İstanbul Üniversitesi BBY 3.Sınıf

5 comments

comments user
kutuphaneci

kesınlıkle tercih etmeyın. sınıf ögretmenliği bundan iidir. işletme iktisat okuyun daha çok iş bulma sansı var. nacızane tavsiyem.

comments user
bb2011

@katipsizlik gelin fakat kolay atanırız, atamalar bol gibi düşüncelere kapılmayın zira 2 senedir falan doğru düzgün alım yok. Özel şirketlerde de para ve daha önemlisi iş garantisi yok. Gidebilirseniz daha çok iş imkanı olan bölümlere gidiniz. Bizim ülkemizde bilgiye, arşive, kütüphaneye değer verilmediği için açıkta kalma ihtimali yüksek bir bölüm.

comments user
metehan

gidin 2 senelik sağlık okuyun yıllarınızı çöpe atmayın bu bölüm bitti .

comments user
bi siz eksiktiniz

gelin sizde gelin

comments user
katipsizlik

mehmet sait hocam ellerine sağlık Allah razı olsun bende bilgi yönetimi okuyorum şu an ve bilgi yönetimine geçmeyi düşünüyorum. istanbul üniversitesi nasıldır yani kaçıncı sınıftan başlatıyor okuması nasıl dersler zorluyor mu ayrıca mezun olduktan sonra kpss ile alımlar biraz daha eğer cevabı maile atarsan daha çok sevinirim
ersin–keskin@hotmail.com