Kültür Bakanlığı TÜSAK Kanun Tasarısı Taslağı

Kültür Bakanlığı TÜSAK Kanun Tasarısı Taslağı

Sanat kurumlarını özelleştirmeyi ve hükümete bağlamayı amaçlayan TÜSAK Kanun Tasarısı Taslağı ve genel gerekçesi 08 Mayıs 2014 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili sayfasında güncellenmiştir.

Türkiye sanat kurumu kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı taslağının aşağıdaki ilgili bölümleri bizleri olumlu yönde etkileyecektir:

BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Değiştirilen ve Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

MADDE 14 –
4) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;

1) 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” başlıklı bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendine “Kültür ve Turizm Uzman Yardımcıları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Sanat Kurumu Uzman Yardımcıları,” ibaresi ile “Kültür ve Turizm Uzmanlığına,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Sanat Kurumu Uzmanlığına,” ibaresi; aynı maddenin “II- Teknik Hizmetler Sınıfı” bendine “mimar” ibaresinden sonra gelmek üzere “arkeolog, müze araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog,” ibareleri,

2) 152 nci maddesinin “II– Tazminatlar” kısmının “A– Özel Hizmet Tazminatı” bölümünün (ğ) bendine “Sağlık Uzmanları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Sanat Kurumu Uzmanları,” ibaresi,

3) Eki (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin “I- Genel İdare Hizmetleri Sınıfı” bölümünün; (d) bendine “Genel Müdürler,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Türkiye Sanat Kurumu Genel Sekreteri,” ibaresi, aynı bölümün (f) bendine “GAP İdaresi Başkan Yardımcısı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Türkiye Sanat Kurumu Genel Sekreter Yardımcısı,” ibaresi ile aynı bölümün (g) bendine “Kültür ve Turizm Uzmanları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Sanat Kurumu Uzmanları,” ibaresi; aynı cetvelin “II- Teknik Hizmetler Sınıfı” başlıklı bölümünün (a) bendine “mimar” ibaresinden sonra gelmek üzerearkeolog, müze araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog” ibareleri eklenmiştir.

Kanun Tasarısı Taslağını okumak için lütfen tıklayınız

Kaynak: http://www.kultur.gov.tr/TR,93716/tusak-kanun-tasarisi-taslagi.html

759 comments

comments user
sanatın gücü

sanırım asıl sorunumuz da bu yani affınıza sığınarak yazıyorum kaba tabirle zurnanın zırt dediği yerdeyiz aynı bakanlık ülkenin kültürel ve sanatsal gelişimine katkı sağlamak amacıyla çalışan ve üreten insanlar ikiye bölünmüşler bir taslak metin ama bir gurubun umutlu bekleyişi diğer yanda aynı ideal için uğraşan başka bir gurubun kaygıları ve gelecek korkusu anormal olan bu halbuki sanat kurumları kütüphaneler müzeler bütün bunların çalışanları kanununda kuruluş amacı yazan kültür bakanlığı ideallerini gerçekleştirmek için varlar içeriğinde bu iki zıttı barındıran tasarı ilk bakışta albenili argümanlar taşısa da gerçekleşme ve detaylandırma aşaması karanlık ve bilinmezlerle doludur saygılarımla

comments user
Bülent

sanatın gücü nikli arkadaşım. Polemiğe girmeye gerek yok TÜSAK Kültür bakanlığı çalışanları tarafından değil hükümet tarafından çıkarılmaktadır. Bu kanun tasarısında bizi ilgilendiren kısmı savunuyoruz tasarının geri kalanını değil. Sanatçıların itibarını ayaklar altına alacak her türlü gelişmeyi kimse savunamaz. Bunu cümlenin başında kütüphaneciler ve kültür bakanlığı çalışanları diye ayırdığın bizlerde sanat camiasının kötü olmasını istemiyoruz.

İstediğimiz belli kütüphanecilerin özlük haklarının düzelmesi hepsi bundan ibaret.

comments user
sanatın gücü

kütüphaneciler ve diğer kültür bakanlığı çalışanları sizler tüsak la kısmi bir kazanım elde edeceksiniz diğer taraftan cumhuriyetle yaşıt türkiyeyi sıradan bir ortadoğu ülkesi olmaktan çıkartan sanat kurumları ve orada çalışan binlerce sanatkar kaybedecek aslında türkiye kaybedecek bu size mantıklı geliyor mu ya da hangi ülke yönetici siyasetçi bakan böyle bir tezat durumu oluşturabilir yasalar aksayanı işlemeyeni kamunun yararı olmayanı izole eder yarar hale getirir burada yaz kış gece gündüz yurdun en ücra yerlerine kadar ulaşan dinamik sanat kurumlarından bahsediyoruz hiç bir hükumet ve siyasetçi böyle bir tezat durum oluşturmayı şık bulamaz

comments user
Bülent

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, birkaç gün önce bir İnternet sitesine yaptığı açıklamada, TÜSAK konusunun rafa kaldırılmayacağını söylemiş ve “Yeni yasama yılında tasarı, siyasi iradenin ve bakanımızın takdiriyle Meclis’e gönderilecektir” dedi.
Müsteşar bu açıklamayı daha yeni yaptı. Buna itibar edelim lütfen. TÜSAK çıkacak.

comments user
Bülent

Ayrıca paylaştığınız linkteki seçime kadar geçecek yasa tasarılarına eklenecek olan yasa tasarıları çok fazla bunlardan biriside TÜSAK olacak.

comments user
Bülent

Değerli meslektaşlarım merhaba. TÜSAK Kanun tasarısı meclisten geçecek telaş yapmayın lütfen. Ek torba kanunlar yolda bundan haberdar olmanız gerekir!. TÜSAK kanun tasarısı tasarı olmaktan çıktı artık bakan bu konuda kesinlikle taviz vermiyor haberiniz olsun. Sanat camiası baya ortalığı karıştırmaya çalıştı ama nafile. TÜSAK hepimiz için hayırlı olsun tekrardan.

comments user
Sinan

Hükümet seçime kadar bu tasarıları geçirecek:

http://www.memurlar.net/haber/486422/

comments user
Arzu

http://pdb.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/33596,kiknisan2014.pdf?0

2.sayfayı okuyunuz, bize düşünülen “c” bendiymiş. Onu bile vermemişler.

comments user
Fuat

Tüsak rafa kaldırıldı arkadaşlar. Akademik ve hukukçulara zam artık gündem konusu. Bizi unuttular..

comments user
Ali

– Fikri Mülkiyet Hakkı tasarısı, (içinde patent de var)
– Kişisel verilerin korunması (önemli, bugüne kadar bir çok kez ele alındı ama Meclise gelemedi)
– Elektronik ticaret kanunu
– Perakende işletmeler kanunu
– İş güvenliğiyle ilgili olarak ek alınacak tedbirleri içeren kanun,
– Tahkim konusu (İstanbul tahkim ve diğerleri)
– Ceza muhakemeleri ve ilgili kanunlarda yapılacak değişikliklere dair kanun tasarısı,
– Cezaevlerinin dış korumasının yeniden bir değişikliğe uğraması
– Yargının özlük haklarıyla ilgili tasarı (Hakim ve savcılara zammı içeriyor)
– Yükseköğretim personel kanunda değişiklik (Akademik personele zammı içeriyor)

comments user
FOLK

Slm Ahmet bey link ekler misiniz yazdığınız yoruma…

comments user
AHMET

seçime kadar çıkacak kanun ve taslaklar içinde tüsak yok, memurlar nete bakınız

comments user
libraman

Ekim ayı içerisindeyiz. Yasanın mecliste görüşülmesi konusunda herhangi bir gelişme var mı? Özellikle “bakanlık çalışanı” nickli arkadaşımız bizi bilgilendirirse seviniriz.

comments user
aziz

şimdiye kadar hangi yasa protesto edildiyse o yasa mutlak geçmiştir ben bu konularla yeni ilgileniyorum ama baktım ki birileri protesto ediyor kendi kendime bu yasa kesin geçer dedim yöneticilerimiz bu protesto ediliyorsa doğru yoldayız diyor heralde geçer mi diye endişesi olan var sa söyleyim mmutlak geçer…

comments user
sanatın gücü

bu yasa kütüphane çalışanlarına ve diğer kültür bakanlığı birimlerinde çalışanlara fiili görev ve emeklilikte bir miktar maddi kazanım sağlarken asıl hayata geçirilme amacı olan sanat kurumlarına darbe vurmakta devlet tiyatroları devlet opera ve balesi ve güzel sanatlarda çalışan binlerce emekçinin geleceğini karartmakta . ilk bakışta yüzde elli fazla emekli ikramiyesi fazla ödenerek sanatçılara avantaj sağlıyor gözükse de sonu karanlık ve muğlak ifadelerle bu kurumlarda çalışanları sonu karanlık belirsiz ortama sürüklemekte. insanlar geleceklerini görememekte yasada görevine devam edecek çalışana ne verileceği ne şartlarda görevine devam edeceği net değil emekli olmak isteyenlerde zaten düşük emekli maaşları yüzünden emekli olmak istememekte hele ki şu son bir yılda şahlanan enflasyon ve değeri yarı yarıya düşen türk parasıyla ücretler kuşa dönmüşken böyle bir ortamda çalışanda emekli olan insanlarda daha fazla sıkıntıya girecektir akp hükumeti ve zihniyeti kendine hasım ve kamunun sırtına yük gördüğü sanatı kadük hale getirip etkisizleştirerek iktidarına biat edecek bir yapı kurmanın peşindedir yıllardır sanat kurumlarına uyguladığı baskıyı çalışanların özlük ve mali haklarını kesmek gibi yaptırımlar az gelmiş olmalı ki bu yasayla nihai sonuç alınmak isteniyor ama bir türlü de yasayı meclise getirmeyi gözleri kesmiyor spor bilim gibi alt lige düşürdükleri bir çok alanın yanına bu yasayı çıkartarak kültür sanat alanını da eklemek istiyorlar çözüm çok basit eğer gayeleri gerçekten yasada yazıldığı gibi sanatın gelişip yaygınlaşması ve daha çok insana kaliteli bir şekilde ulaşmasıysa sanat kurumları revize edilerek yok edilmeden bünyelerinde bu açılımlar sağlanabilir başka bir düzenlemeyle de sanat kurumlarında çalışanların mali ve özlük hakları iyileştirilerek günümüz şartlarına uygun bir hale getirilebilir emekli olmak isteyen personele tatminkar bir emekli maaşı ve ikramiye verilerek kadrolar yenilenir rahatlatılır aksi halde bu yasanın hazırlanma amacının sanat kurumlarını yok etmek art niyeti taşıdığı algısı belleklerde yer edinecektir saygılarımla

comments user
libraman

Yasa ile ilgili herhangi bir gelişme var mı?

comments user
Ali

http://www.mavi-nota.com/index.php?link=anketsonuc&no=48

Ekim 2014’de yasalaşması beklenen kısa adı TÜSAK olan Türkiye Sanat Kurumu ve Sanatın Desteklenmesi Yasası hakkında ne düşünüyorsunuz?

Acilen yasalaşmalıdır sanatın ve sanatçının geleceği açısından önemli bir yasadır. YÜZDE 74
Sanat ve Sanatçı adına olumsuzluklar taşımaktadır, yürürlüğe girmesi halinde ciddi sorunlar getirecektir.
TÜSAK’tan vazgeçilip mevcut sistemle devam edilmelidir, ancak sanatçıya performans uygulaması mutlaka hayata geçirilmelidir.
TÜSAK’tan vazgeçilip mevcut sistemle aynen devam edilmelidir.
Fikrim yok.

Sanatçılar bile yanımızda daha ne olsun:)

comments user
Ali

iletisim@kulturmemursen.org.tr adresine teşekkür edelim.

Sayın “Bakanlık çalışanı” nicli arkadaşım, Ankara Üniversitesinden size destek veriyoruz. En az 30 Kütüphaneci kadrosunda kişiyiz. Teşekkürler..

comments user
bakanlık çalışanı

ben beklemiyorum elimden geldiğince çabalıyorum umarım beklediğime değil çabalarıma değer ve benim gibi gönülden çabalıyan arkadaşlarımın da çabaları boşa gitmez diğerlerini meslektaş olarak görmüyorum. defalarca yaptığım çağrılara bir kaç duyarlı kişi dışında hiç kimse cevap vermedi sadec bekliyolar birde abuk sabuk sorular maaş maaş maaş araştırın arkadaşım bölümün temel felsefesi aranılan bilgiye en kısa ve en doğru yoldan ulaşabilmek… bu yasa tasarısı sürecinde şunu öğrendim bazı arkadaşların kütüphaneci kadrosunu işgal edip hiçbir şey bilmeyişi, kamuda kütüphaneci mesleğine olumsuz yönde bakılmasının tek sebebi… Saygılar

comments user
Kamil

çıkacağı zaten belliydi de bize ne getireceği önemli. İnşallah srhn arkadaşımızın dediği gibi beklediğimize değer ve biz de ab ülkelerindeki gibi bir denkliğe kavuşuruz.

comments user
Bülent

TÜSAK yasa tasarısı olmaktan çıkmış ekim ya da kasım ayında yasalaşacak kanun maddesine dönüşmüştür. Hayırlı Olsun İnşallah hepimize. T.K.D. Başkanı Ali Beyde bunu teyid etti.

comments user
FOLK

arkadaşlar bakanlık sitesine koyduğu bir kanunu kafasına göre koymaz. aylardır da duruyor sitenin duyurular bölümünde. onun için bu kanun er ya da geç çıkacaktır.

comments user
SRHN

Arkadaşlar yasanın geçmesi durumunda 2200 ile 3600 arasındaki oluşan ücret farkından başka bir şey almayacakmışız gibi bir algı var..Öyle birşey yok.yan ödeme kararnamesi her yılın başında yenileniyor.Kütüphanecilerde bu yasa ile birlikte A bendinde değerlendirildiği takdirde otomatikmen (Yan ödeme kararnamesine eklenmeden)A bendinin aldığı haklardan yani özel hizmet tazminat oranları vs. gibi faydanalacaktır.Daha sonra Ocak ayında başında yayınlanacak olan Yan Ödeme Kararnamesinin içine isim olarak eklenecektir.Önemli olan bu yasanın geçmesi…A bendinde belirtilen Özel Hizmet Tazminat Oranları bölge tazminat oranları aile yardımları hepsi bu yasanın geçmesi halinde (Yasanın Resmi Gazetede yayınlandığı gün itibariyle)geçerli olacaktır.

Ben Kültür Memur-Sen Başkanı Mecit Bey ile yaklaşık 10 gün evvel konuştum.”Neden çekiniyor bu kütüphaneciler anlamıyorum” dedi.Aynen yukarıda anlatmış olduğum kaygıları kendisine anlattım.Kendisi bu yasaya sadece kendi sendikalarının destek verdiğini söyledi.Bu yasanın Kültür Bakanlığının şuandaki tek yasa tasarısı olduğunu ve Bakan,Müsteşar ve yardımcılarınında ilgilendiğini söyledi.Maliye ve Devlet Personelden bu yasa ile herşeyin geçtiğini,Ekim yada Kasım ayı içinde çıkmasını beklediklerini söyledi. Eğer ki mecliste bir aksilik olursa Aralık ayında bütçe görüşmelerinden dolayı yasanın meclise gelmesinin zor olduğunu ama 2015 e dahi sarksa kesin çıkacağını söyledi.(Ben sendika başkanının söylediklerini ilettim.)Bu arada Tkd Başkanı Ali Fuad bey de Hatay da yapılan bölge seminerinde bu yasanın Ekim ayında çıkacağını söylemiş.SAYGILAR..

comments user
can

Merhabalar.
bir arkadaş bir arkadaşına sormuş ve şu bilgiyi almış, bilmem doğru mudur?
-Yasa meclisten geçtiği taktirde, maaşlarımızın artması için bakanlar kurulu kararı lazım. Yasa geçerse bakanlar kurulu bu kararı zaten almak zorunda. eğer hemen almazlarsa, Er ya da geç bu karar alındığında, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren oluşan maaş farkımız yatırılır…

Bir kaç soru geliyor aklıma: Yasa bu hali ile geçerse, bakanlar kurulu maaşlarımızı düzenleyen kararı gerçekten almak zorunda mı?

Bakanlar kurulu bu kararı almakta gecikirse, maaş farkı yatar mı?

Bakanlar kurulundan bu karar çıkmaz, kurul bu kararı almaz ise mahkeme kanalıyla bu karar alınır mı?

eğer mahkeme kararı ile alınırsa ve diyelim ki bu süreç 2 yıl sürsün, bu 2 yılda oluşan maaş farkı toptan yatırılır mı?

comments user
Erdem

http://www.memuruz.biz/sayfa-haber-isim-memurlarin-gosterge-ve-ek-gostergeleri-2-05-05-2012.htm

Yasamız çıksın bizde Veteriner,Diş Hekimi kadar maaş alalım. Hakkımız…

comments user
Erdem

Değerli Meslektaşlarım merhabalar. TÜSAK için emek verenlere çok teşekkür ediyorum tekrar. Ben atanmadan bir şey çıkmasın diyenleri de esefle ayıplıyorum. Birlik olup nasıl kazanım yaratabiliriz diye beyin fırtınası yapacağımıza bir birimize nasıl çelme takalım yarışında olmak kimseye fayda sağlamaz. Lütfen bu konuda daha duyarlı olalım. Ekim ayında bir aksilik yaşanmazsa TÜSAK mecliste olacak inşallah hızlı bir şekilde de onaylanacak. Kültür bakanının görevi bitmeden yapmak istediği en büyük iş bu. Bunu da her gittiği platformda dilinden düşürmüyor.

Son gelişmelere bakıldığında (hakim ve savcılara, öğretim görevlilerine verileceği söylenen zam sinyali v.b.) TÜSAK’ta bizi ilgilendiren ilgili maddeleri sümen altı edilmez diye düşünüyorum. Ancak; gerek kadrolar arası eşitsizlik gibi gerçekten yara olan bir konuda hiçbir şeyin yapılmaması,(bilgisayar işl.-Kütüphaneci gibi), gerek mesleki olarak birbirini çekememezlik ve bu yönde pasifize olmuş bir mesleğin haklarının nasıl ve kim tarafından korunacak olması gerçekten belirsizlik. O kadar birlik olma olgusundan yoksun ve kısırlaşmış bir meslek gurubu ki şu kanun tasarısında bile bizi ilgilendiren konularda başkalarından bir şeyler bekler, biat eder hale gelmişiz. Sosyologlar kadar olunamıyor, onlar kadar birlik olup gerekli baskıyı oluşturamıyoruz. Ancak Kutup-L gibi paylaşım alanlarında bayram ve özel günler kutlansın, Almanya’daki gelişmeler paylaşılsın. Özlük hakları daha doğrusu insanca yaşam hakkı akla gelince “bakanlık çalışanı”‘ın dediği gibi çekememezlik yaşansın. Kendimizi nereye ve ne şartlarda ortaya koyuyor ve yüceltiyoruz çok merak ediyorum. Gerçekten aşağılık kompleksinin, toplum nezdinde önemsiz olarak algılanmanın sonuçları mı tüm bunlar… Bu meslek erbaplarına gerçekten çok ama çok şaşırıyorum. Ankos gibi toplantı yerlerinde egomuzu okşayacağımıza gerçekten elle tutulur harekete dayalı işler yapalım.

comments user
sosyolog05

GÜNCEL….

comments user
Ali

Tüsak konusunda mart ayında çok umutluydum. Ama zaman içinde olan gelişmeler artık maaaş konusunda beni tatmin etmiyor.

-Teknik Hizmetlerde Tazminatı yüzde 93-100 arasında almamızı garantileyecektir. Kademe ilerlemesinde böyle sorunlar oluyor, 8-3 kütüphaneci 2,240 tl alırken, 7-1 kütüphaneci 2,275 tl alıyor artık. Bu konuda kademe ilerlemesinde maaş artışında bazen mutemetler bocalamada kalıyor, bu sorun çözülecektir.

-8-1 den başlaması gereken yeni kütüphaneci arkadaşlara da artık yasal olarak kesinlik kazandıracaktır.

-Bizim statümüzü artık tamamen Teknik Kadro olarak göstereceği için ileride Teknik Kurumlarda daha kolay iş bulabiliriz. Zaten zaman zaman böyle ilanlarda çıkıyor.

-Mesleğimize bakış açısından saygınlık olmayacaktır. Sadece maaş olarak, VHKİ den 300 tl daha yukarıda almaya devam ederiz. (Maaşı iyiymiş, bizim genç evlatta burada okusun, bir de master yaparsa onu eş dost aracılığıyla uzman kadroya geçiririz 3000 tl yi görür, kafamız rahat olur mantığı oturacaktır.)

-Maaş olarak zaten yılbaşından itibaren %2 ve temmmuzda %2 ile ortalama maaş önce 2350 – temmuzda 2400 aralığını görecektir.(Kademeye göre değişir biraz, dil tazminatı v.s.)

-Tüsak çıkarsa ve eğer bir siyasi bize yardım ederde ek ödeme cetveli düzenlenirse 500 tl civarı artışla 3000 tl, 2016 da görülebilir. Zaten beklentim yasanın 2015 içinde geçebileceği, hatta 2016’ya sarkması. Çünkü Ali Babacan bu sene akademik zamdan başka bir faaliyetimiz yok dedi dün haberde.

-Devlet Arşivleri için Milli Arşiv Yasası geçirilecek. O yasada 2015 içinde olacaktır. Sadece o kuruma özel, Araştırmacı kadrosu 3000 tl yi görebilir deniyor.

Yani işin özeti. 25-30 yaş arasında mesleğinde 10 yılını tamamlamamış kütüphaneci dostlar: Tüsak ile 3000 tl yi görebiliriz, uzman yardımcısı bir bby mezunu zaten 30000 tl alıyor, 2015 den sonra bby araştırma görevlisi de 30000 tl alacaktır. Önümüzde bu 3 seçenek var. Hangisini olabilirseniz olmaya bakın, çünkü puanlar çok arttı ama kadrolar azaltıldı. Gerçekler bunlar..

comments user
senay40

bizi ilgilendiren maddelerin taslakta kalması için ne yapmamız gerekiyor

comments user
Tanıtım Grubu

sosyolog05 TÜSAK maddelerinde maaş ile ilgili evet bir açıklama yok ama o daha sonra bakanlar kurulu kararı ile düzenlenecek, kısaca en az iki üç ayı var.

comments user
sosyolog05

tüsak bu haliyle geçerse maaşlarımızda bir artış olmayacak. Maddeleri evirip çevirip inceliyorum ama bulamıyorum. maaş artışı için ek ödeme yan ödeme tazminatların bulunduğu 152.maddede değişiklik yapılması lazım.Daha önceki yorumlarda maaşımız 3000 küsür olacak diyen arkadaşlar bu kanıya nasıl vardı acaba mantıklı bir açıklama yapsalarda bizde anlasak. İlgilenlere DUYURULUR.

comments user
Tanıtım Grubu

Arkadaşlar son edinilen bilgiye göre taslak meclise gelecek ama bizi ilgilendiren madde düşebilir bu nedenle bizde bir şeyler yapmalıyız !

comments user
Kamil

152. maddedede değişiklik yapılmadığından maaşların artmayacağı söyleniyor ama???

comments user
Murat

Bakanlık çalışanı arkadaş teşekkürler cevap için kadrom Ths sanat tarihçîsi kadrosu vakıflar genel müdüründe bir arkadaşımda Büyükşehir belediyesinde yine benimle aynı kadroda sorum bununla ilgiliydi diğer kurumlardaki kadrolarda ilgili çünkü müze araştırmacıları ile maaş ödemeleri ek göstergeler gibi vs herşey aynı cetvelden ödenmekte kadrolar birbirine denk

comments user
bakanlık çalışanı

Ek göstergeyle birlikte 3200 Emekililiğe yansıması Kariyer uzmanlarıyla aynı olacak.. Tabi bu bi beklenti

comments user
Kamil

tasarı çıksa bile maaşlara etkisi ne olabilir acaba?

comments user
Bülent

Değerli Meslektaşlarım merhabalar. TÜSAK için emek verenlere çok teşekkür ediyorum tekrar. Ben atanmadan bir şey çıkmasın diyenleri de esefle ayıplıyorum. Birlik olup nasıl kazanım yaratabiliriz diye beyin fırtınası yapacağımıza bir birimize nasıl çelme takalım yarışında olmak kimseye fayda sağlamaz. Lütfen bu konuda daha duyarlı olalım. Ekim ayında bir aksilik yaşanmazsa TÜSAK mecliste olacak inşallah hızlı bir şekilde de onaylanacak. Kültür bakanının görevi bitmeden yapmak istediği en büyük iş bu. Bunu da her gittiği platformda dilinden düşürmüyor.

comments user
libraman

Son gelişmelere bakıldığında (hakim ve savcılara, öğretim görevlilerine verileceği söylenen zam sinyali v.b.) TÜSAK’ta bizi ilgilendiren ilgili maddeleri sümen altı edilmez diye düşünüyorum. Ancak; gerek kadrolar arası eşitsizlik gibi gerçekten yara olan bir konuda hiçbir şeyin yapılmaması,(bilgisayar işl.-Kütüphaneci gibi), gerek mesleki olarak birbirini çekememezlik ve bu yönde pasifize olmuş bir mesleğin haklarının nasıl ve kim tarafından korunacak olması gerçekten belirsizlik. O kadar birlik olma olgusundan yoksun ve kısırlaşmış bir meslek gurubu ki şu kanun tasarısında bile bizi ilgilendiren konularda başkalarından bir şeyler bekler, biat eder hale gelmişiz. Sosyologlar kadar olunamıyor, onlar kadar birlik olup gerekli baskıyı oluşturamıyoruz. Ancak Kutup-L gibi paylaşım alanlarında bayram ve özel günler kutlansın, Almanya’daki gelişmeler paylaşılsın. Özlük hakları daha doğrusu insanca yaşam hakkı akla gelince “bakanlık çalışanı”‘ın dediği gibi çekememezlik yaşansın. Kendimizi nereye ve ne şartlarda ortaya koyuyor ve yüceltiyoruz çok merak ediyorum. Gerçekten aşağılık kompleksinin, toplum nezdinde önemsiz olarak algılanmanın sonuçları mı tüm bunlar… Bu meslek erbaplarına gerçekten çok ama çok şaşırıyorum. Ankos gibi toplantı yerlerinde egomuzu okşayacağımıza gerçekten elle tutulur harekete dayalı işler yapalım.

comments user
bakanlık çalışanı

@ MURAT: eğer kadron yani bulunduğun unvan müze araştırmacısı veya foklor araştırmacı ise senide kapsar. fakat sanat tarihi mezunu olup veri hazırlaması kadrosu veya başka bir kadrodaysan kapsamaz önemli olan mezuniyet değil hangi kladroda olduğundur

comments user
Murat

Bakanlık çalışanı adlı arkadaşım siz bu konular hakkında bilgi sahibi birisiniz galiba size bir sorum olacak Bu kanun yasalaşırsa sanat tarihçileri de kapsar mı Yada kültür bakanlığı haricinde ki sanat tarihçilerini de kapsar mı? Çünkü bakanlıktaki müze araştırmacıları ve folklor araştırmacıları genelde sanat tarihçidir bilgin varsa cevaplarsan sevinirim teşekkürler

comments user
Kamil

girilse bile maaş artışı olmayacakmış arkadaşlar.. ek gösterge artacak sadece

comments user
Suzan

Bencillkik değil, birleşme vaktidir. 2. Torba yasaya girmeliyiz..

comments user
arsiv memuru

Arsivl memurlarini th sinifina almadan cikarmasinlar bu yasayi, hepimiz ayni bolum mezunuyuz calisma sartlari zaten berbat bize yoksa kimseye olmasin, madem herkes kendini dusunuyor cikmasin arkadas. Umarim kader bir gun bize de guler …

comments user
metehan

Tüsak falan çıkmasın ben atanana kadar bir şey çıkmasın

comments user
Selin

http://www.memurlar.net/haber/482861/

Hükümet, yargıyı kendince temizledi ve yerleştirdiği kadrolarına da zammı bir çırpıda veriyor. Yakında emniyet ve öğretmenlere de zam gelir. Biz ise halen Tüsak ın meclise gelmesini bekleyelim.

comments user
Murat

Arkadaşlar aşağıda yazdığım soru ile ilgi cevap verecek arkadaş varmı

comments user
Evrim

Şimdi bu yasa geçme olasılığı nedir? Tam olarak kazanımlarımız nedir? Maliye Bakanlığı bu konuda olumsuz bir görüş sergiler mi? Bu yasa ne zaman görüşülecek? birçok soru var ortada. İnsanlarda doğal olarak bir beklenti söz konusu ancak geçmiş deneyimlerden çok da beklentileri yüksek tutmayalım derim ben.

comments user
Ali

http://sorucevap.memurlar.net/soru/2590/

Torba yasada geçti, sıra bizde.

comments user
Ali

İnsanların bencillik ve kıskançlığı zirvede artık bu devirde. Onlara nispet inşallah yasamız çıkacak, Allah büyük. “bakanlık çalışanı ” arkadaş gibi dostlara ihtiyacımız var.

comments user
Kamil

zaten maaşa çok bişey yansımayacak deniyor.. gösterge artışlarından dolayı 100-200 yansırsa şükretçez gibi..

comments user
bakanlık çalışanı

Mühendis mimar hukukçu olan bazı arkadaşlar yine söylenmeye başladı biz Kütüphanecilerle aynı maaşı alıp aynı statüye mi sahip olcaz diye !Be vicdansızlar sizlerde gidip uzman maaşı isteyin hakim savcı maaşı isteyin maaşlarınıza artış isteyin o halde bizden ne istiyosunuz. Bu kadar kötü niyetli bencil kokuşmuş insanlarla nasıl çalışır. Sen bizlere yardım et yarabbi

comments user
Murat

Bu kanun yasalaşırsa sanat tarihçileri de kapsar mı Yada kültür bakanlığı haricinde ki sanat tarihçilerini de kapsar mı? Çünkü bakanlıktaki müze araştırmacıları genelde sanat tarihçidir bilgisi olan varsa cevaplarsa sevinirim teşekkürler

comments user
Nihat Gül’e ulaşılmalıdır

Kültür Bakanlığı bildiriye imza atan tüm yöneticilerin görevden alınmasını ya da istifasını istedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları (DT), Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü ve devlete bağlı orkestraların yöneticilerinin geçen sanat sezonunda altına imza attıkları sanat kurumlarını lağv etmeyi öngören “Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) Yasa Tasarısı Taslağı’na Hayır” bildirisini imzalayan yöneticileri unutmadı! Rengim Gökmen’in görevden alınmasının ve besteci Selman Ada’nın DOB Genel Müdürü olmasının ardından bildiriye imza atan Ankara DOB Müdürü Aykut Çınar görevinden istifa etti. Çınar’ın yerine besteci ve orkestra şefi Mustafa Erdoğan atandı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göreDT, DOB ve orkestralar, geçen sezon, birbirleri ardına sanat kurumlarını lağv eden TÜSAK Yasa Tasarısı’na karşı bildiri hazırlamışlar ve söz konusu bildirileri kamuoyu ile paylaşmışlardı. Rengim Gökmen’in DOB Genel Müdürü olduğu dönemde DOB yönetimi tarafından hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da gönderilen bildiride, söz konusu taslağın yasalaşması durumunda, başlıklar halinde “Desteklenme mekanizması ile üretim mekanizmasının aynı taslakta ele alınması yanlıştır. TÜSAK Yasa Tasarısı bu yapısıyla yalnızca siyasi erke bağımlıdır. Bu taslakta sanatın toplumsal buluşmasının nasıl sağlanacağı belirlenmemiştir. Bu yasa ile genç sanatçıların yolu açılmamakta aksine iyice tıkanmaktadır. Bu yasa tasarısı taslağı sanatın akademik eğitimini profesyonel sanat işçiliğini yok saymaktadır” denilmişti.

Söz konusu bildiriye de başta Rengim Gökmen olmak üzere dönemin genel müdür yardımcıları Şadi Erdoğan, Nilgün Çelebi, Ankara DOB Müdürü Aykut Çınar, İstanbul DOB Müdürü Suat Arıkan, İzmir DOB Müdürü Aytül Büyüksaraç, Mersin DOB Müdürü Erdoğan Şanal, Antalya DOB MüdürüKenan Korbek ve Samsun DOB Müdürü Volkan Kıran imza atmıştı.

Geçen aylarda da Rengim Gökmen görevden alınmış ve yerine Selman Ada atanmıştı. Ada’nın atanmasıyla da genel müdür yardımcıları Şadi Erdoğan, Nilgün Çelebi ve İstanbul DOB Müdürü Suat Arıkan görevden alınmıştı. Önceki gün itibarıyla da Ankara DOB Müdürü Aykut Çınar, görevinden istifa etti. Çınar’ın yerine vekâleten besteci ve orkestra şefi Mustafa Erdoğan atandı.

‘Bildiriye imza atanları istemiyoruz’

Ancak bu görevden almaların ve istifaların arkasında da Gökmen’in görevden alınmasında olduğu gibi “TÜSAK’a karşı çıkış” olduğu kaydedildi. Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre bakanlıktan, Selman Ada göreve gelmeden önce Ada’ya, “Sizi DOB’un başına getirmeyi planlıyoruz, ancak siz göreve geldikten sonra kurumda geçen sezon ‘TÜSAK’a hayır’ bildirisine imza atan bir yönetici istemiyoruz” dendiği, Ada’nın da bakanlığa, “Zaten ben göreve gelirsem, kendi ekibimle gelmek isterim” yanıtını verdiği kaydedildi.

SIRA DEVLET TİYATROLARI’NDA

TÜSAK’ı öv, başa gel

Geçen sezon benzer bir bildiriye imza atan ve bir yılı aşkın süredir “asaleten” genel müdür olarak DT’ye atanmayı bekleyen Mustafa Kurt’un da bakanlık tarafından üstünün çizildiği dile getirildi. Bakanlığın Kurt’un yerine asaleten genel müdür olarak atamak istediği ismin de “her fırsatta TÜSAK’a övgüler düzen” oyuncu Nejat Birecik olduğu kaydedildi.

Bakanlık kulislerinde şimdi de aynı durumun yakın bir zamanda Devlet Tiyatroları içinde de yaşanacağı konuşuluyor. DT’de de geçen yıl mayıs ayında Lemi Bilgin aniden görevden alınmış ve yerine vekâleten Mustafa Kurt getirilmişti. Kurt’un göreve gelmesiyle birlikte de DT’de bazı yöneticiler istifa etmiş ve yeniden bir yapılanma oluşturulmuştu.

Kurt, yaklaşık 1.5 yıldır kuruma vekâlet ediyor. Lemi Bilgin de geçen günlerde üçlü kararnameyle resmen görevden alınmıştı. Bakanlığın, geçen yıl operadaki gibi bir bildiriye imza attığı gerekçesiyle, bir yıldır repertuvarı hazırlayan, Çehov Haftası, Shakespeare Haftası gibi etkinlikleri düzenleyen Kurt’un yerine, her fırsatta TÜSAK’ı savunan, bakanlığın yaptığı toplantılara resmi davetli olarak çağrılan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği’ni yapan oyuncu Nejat Birecik’i getireceği dile getirildi.

Bilgin’in bir yıl sonra üçlü kararnameyle görevden alınmasının ardında bu nedenin olduğu bakanlık kulislerinde konuşuluyor. Birecik’in de DT ve DOB’dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ile yakın dost olduğu kaydediliyor.

http://www.halktvege.com/tusaka-hayir-diyene-kapiyi-gosterdiler/

comments user
n.tatar

MEMURLAR NETE GÖNDERDİĞİMİZ MAİL

Merhabalar. Kültür bakanlıgınca tasarı halinde bulunan TÜSAK kanun taslağı yasalaşırsa;

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Değiştirilen ve Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

MADDE 14 –

4) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;

1) 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” başlıklı bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendine “Kültür ve Turizm Uzman Yardımcıları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Sanat Kurumu Uzman Yardımcıları,” ibaresi ile “Kültür ve Turizm Uzmanlığına,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Sanat Kurumu Uzmanlığına,” ibaresi; aynı maddenin “II- Teknik Hizmetler Sınıfı” bendine “mimar” ibaresinden sonra gelmek üzere “arkeolog, müze araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog,” ibareleri,

2) 152 nci maddesinin “II- Tazminatlar” kısmının “A- Özel Hizmet Tazminatı” bölümünün (ğ) bendine “Sağlık Uzmanları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Sanat Kurumu Uzmanları,” ibaresi,

3) Eki (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin “I- Genel İdare Hizmetleri Sınıfı” bölümünün; (d) bendine “Genel Müdürler,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Türkiye Sanat Kurumu Genel Sekreteri,” ibaresi, aynı bölümün (f) bendine “GAP İdaresi Başkan Yardımcısı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Türkiye Sanat Kurumu Genel Sekreter Yardımcısı,” ibaresi ile aynı bölümün (g) bendine “Kültür ve Turizm Uzmanları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Sanat Kurumu Uzmanları,” ibaresi; aynı cetvelin “II- Teknik Hizmetler Sınıfı” başlıklı bölümünün (a) bendine “mimar” ibaresinden sonra gelmek üzere “arkeolog, müze araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog” ibareleri

Maddelerinde yer alan arkeolog, müze araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog ünvanları kanun yasalasırsa maaşları muhendıs ve mimar kadar olacakmıdır yoksa sadece emeklilik ve ikramıyede mı etkılı olacaktır.. bu soruya kımse cevap veremıyor bılgı verırsenız sevınırım.

İyi çalısmalar.

Cevap

Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) yasa tasarısının bu şekilde T.B.M.M yasalaşarak yürürlüğe girmesi halinde; daha önce toplu sözleşmeler ile düzenlenen müze araştırmacısı, arşivci, folklor araştırmacısı, kütüphaneci, kitap patoloğu ve sosyolog unvanlı kadroların teknik hizmetler sınıfına alınması için yasal çerçeve kazandırılmış olacak. Ayrıca bu şekilde düzenlemenin yasalaşması halinde ek gösterge açısından mühendis, mimar gibi unvanlar için verilen 3600 ek göstergeyi almış olacaklar. (daha önce 2200 idi)

Ancak, mevcut yasa taslağında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 inci maddesinde bir değişlik yapmadığından, maaşın önemli bir kısmını teşkil eden yan ödeme kararnamesinde zam ve tazminat için nasıl bir düzenleme yapılacağı hususu belirsiz olduğundan bu unvanlarda çalışan personelin maaşlarının mühendis veya mimar kadar olup olmayacağı hususu net değil.

Söz konusu yasa tasarısının yürürlüğe girdikten sonra Bakanlar Kurulu Kararı ile yayımlanacak olan yan ödeme kararnamesinde bu konu düzenlenecektir. Bu düzenlemeler de yayımlandığı tarihten itibaren maaş ödemelerinde geçerli olacaktır.

comments user
Y

Çok fazla duyuru yaparsak, kesinlikle geri teper bu yasa. Daha uyanık olup elimizdeki fırsatı teptirmeyelim.

comments user
ktp.ci

Memurlar.net soru cevap kısmında TÜSAK ile ilgili sorulan bir sorumuza cevap yazmış
http://sorucevap.memurlar.net/soru/2590/

comments user
Erol T

Değerli meslektaşlarım, bakanlık “Tasarı ile ilgili görüş ve önerilerinizi sanatktb@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.” diye belirtmiştir. Kütüphaneciler olarak biz de en azından 5 dakikamızı ayırıp bir mail atarak Tüsak’a destek olabiliriz.Başka nasıl destek olabileceğimiz konusunda fikri olanlar paylaşsınlar lütfen.

comments user
Kamil

bizim yasa torba yasaya dahil mi yeni yasama yılında mı görüşülecek?

comments user
Kültür Bak

Torba Yasa görüşülmeye başlandı, bizim yasamız ne durumdadır. Arşiv Yasamızda başlayacak görüşülmeye. İki yasamız var ve bastırmamız lazım.

comments user
Kamil

ek göstergeden çok maaş artışı daha önemliydii.. sonuçta 20 seneye kim öle kim kala..

comments user
Ali

Ekim ayında Milli Arşiv Yasası meclise geliyor ve Devlet Arşivleri Araştırmacılarının özlük hakları gelişmekte. Darısı Tüsak ın başına.

comments user
Arzu

Dünyada herşeyin bir çözümü vardır. Hükümetin istediği bir yasa elinde sonunda geçecektir. Kabine değişimi olması daha avantajlı, bakan giderse hukuk müşavirliğide gidecektir. Yeni gelenler ile bu yasayı hayırlısıyla çıkarırız..

comments user
bakanlık çalışanı

@ HÜLYA
2011 yılından beri bakanlıkta bu kadroların(müze araş, arkeolog, kütüphaneci ….) maaşlarının artırılması ve 3600 ek göstergeye geçirilmeleri her sene toplanan kurum idari görüşmelerinde üst düzey yetkililer, müsteşarlık makamıda dahil karara bağlanıyor fakat her ne hikmetse 4 yıldır hersene uygun görülmesine rağmen bir türlü meclisten geçmiyor … çünkü hukukçular bizlere aynı maaşın çıkmasını istemiyor ve kendi çalışanına engel oluyor bunu bakanlıkta herkes biliyor arkadaşlar…

comments user
n.tatar

teknik hizmetlere geçerken maliye ile uğraş verildi. şimdide brütüs’lerle hiç mi sevenimiz yok. bu arada arkadaşlar memurlar.nete mail attık yaklaşık 10 gün önce yasa geçerse mali olarak kazanımlarımız ne olur diye cevap gelirse paylaşacağım. konuda net bir bilgi sahibi olan varmı?
herkese iyi çalışmalar.

comments user
OnurKutlu

+ hazırlanmış ve bikaç defa revize edilmiş bir tasarı var ortada. hal böyleyken Bakanlık HUKUK MÜŞAVİRLİğinin ego açlığı mı engel olmaya çalışacak?

comments user
OnurKutlu

forumu denetleyenler her kimse oldukça korkak ve pasif tipler.. yorum kaldırmaktan başka bi işe yaramıyorlar.. sayfa yeniledikçe yorum eksiliyor!

comments user
Hülya

sayın bakanlık çalışanı.. duyumları nereden alıyorsunuz? engel olmaya çalışacaklar mı peki? bu duruma karşı ne yapılabilir? bizimle aynı seviyede olan, hatta sözleşmeli olan ve bizimle aynı işi yapan uzman ların bile ek göstergesi 3600. bizim suçumuz nedir kadrolu olmak mı? nerede eşit işe eşit ücret??

comments user
Kamil

Bakanlık çalışanlarının ne ayrıcalığı varmış ki bizimle aynı göstergede olamazlarmış? içimizde çoğu kişi yüksek lisans yapmış.. Avrupada kütüphaneciler arşivciler el üstünde tutuluyor.. ama doğru ülkede kütüphane kültürü, kitap okuma-araştırma alışkanlığı yok ki.. dayısı sayesinde bakanlıkta çalışan adam(!) lar tabi ki hep üstte olmak isterler.. engel olmaya çalışanın çoluğundan çocuğundan çıksın inşallah..

comments user
metehan

İyi çıkmasın zaten tamam teşekkür ederim.

comments user
bakanlık çalışanı

th den çıkma falan yok biz başka şeyleri konuşuyoruz TÜSAK YASA TASARISI incele anlarsın ne olduğunu Henüz kütüphaneci çalışmayan kütüphaneler var bunu biliyorum sayıyı kestirmek mümkün değil

comments user
metehan

teknik hizmetlerden çıkıyor muyuz yani bir de bakanlı çalışanı nikli arkadaş anladığım kadarıyla Ankara’dasın bu sene kültür bakanlığı ne kadar kütüphaneci alacak bir fikrin var mı ?

comments user
bakanlık çalışanı

Kültür Bakanı değişecek.. Ekim gibi meclisten geçecek yasa.. Ama son anda bizi çıkarabilirler.. Çıkaracakları da söyleyim MALİYE FALAN değil tam aksine Bakanlık HUKUK MÜŞAVİRLİği bizimle aynı ek göstergede olamazlarmış !!!! İnanın saçma gelebilir ama işin aslı bu sayın arkadaşlar..

comments user
Arzu

Botaş ilanının altında kaldık, tüsak yasası çıkarsa bizde botaş uzman yardımcısı statüsünde kazanırız.Biraz duyarlılık.

comments user
Fuat

http://www.memurlar.net/haber/479511/

Fotoğrafçılar da Teknik Hizmetlerde..
Zamanında bize ” Teknik Hizmetleri” uygun görmeyen Yök ün aldığı mükemmel karar (?)

comments user
Kamil

Ek ödeme cetveline eklenmemiz için kim ne yapıyor ki.. bilsek de destek olsak

comments user
Fuat

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kultur-sanat/104385/Opera_ve_Bale_de_2._deprem.html

Tusak kapalı kapılar arkasından çıkarılacak bu belli oldu. İnşallah biz kütüphanecilerin faydasına olur. Ek ödeme cetveline eklenmemiz gerekli.

comments user
Behzat

ASLINDA BİZE ÇOK ÖNCELERİ VERİLMESİ GEREKEN BİR ÖZLÜK HAKKIMIZDIR. BİZ ARKEOLOGLAR, MÜZE ARAŞTIRMACILARI VS. DİĞER MÜHENDİSLERDEN AZ ÇALIŞANLAR DEĞİLİZ.

comments user
sanatın gücü

bülent bey bu bilgiyi nereden aldınız kurumların genel müdürleri değişti ama dt genel müdürü kurt personeline yasaya karşı olduğunu söylüyor bu bir oyun galiba sanat kurumları çalışanları bu yasadan birebir etkilenecek ama ne hikmetse ne bakanlık ne kurum müdürleri dürüst davranmıyor topu birbirlerine atıyor acaba aralarında gizli bir mutabakat mı var da ketumlar binlerce insan bu beyefendilerin keyfine bağlamış geleceğini bekliyor ocaktı mayıstı şimdi ekimdi zaten sanat kurumları çalışanları tedirgin ve diken üzerinde yıllardır birde bu tüsak çıktı insanlar geleceklerini bilmek istiyor

comments user
Bülent

Değerli meslektaşlarım merhaba. Tüsak’la ilgili çalışmalarımız tüm hızla devam etmekte ve olumsuz herhangi bir durum şimdilik bulunmamaktadır ekim- kasım aylarında inşallah kanun onaylanacak bilgilerinize. Sizlerle paylaşmam gereken önemli bir durumda bakanlık tekrar Halk Kütüphanelerinin devri konusunda harekete geçmek üzere aldığımız duyumlar bu yönde herhangi bir şey çıkacağını düşünmüyorum ama biz yinede gündemi takip edelim ve ulaşabildiğimiz bilgileri buradan paylaşalım lütfen. Herkese iyi çalışmalar dilerim.

comments user
bakanlık çalışanı

Devlet opera ve balesi genel müdürü değişti Güzel Sanatlar Genel Müd. Değişti Devlet Tiyatroları Genel Müd. Değişti sonuç yeni atanan üç Genel müdür TÜSAKA KARŞI DEĞİL VEolumlu Bakıyor yani zemin artık tamamen hazır duruma geldi. Sonuç: Ekimde TÜSAK mecliste ve geçecek. Son maddeler yani bizi ilgilendiren kısım ne olur o bilinmez bu arada biraz sesimiz çıkarsa bizim içinde olumlu şeyler doğurur kısmet ayağımızın dibinde biraz ilgi biraz etki ve birlikte hareket ertme zamanı Şimdi harekete geçme zamanı arkadaşlar !!!

comments user
t36

Tapuda çalışan, üniversiteler de memur olan arkadaşlarımız halen GİH kadrosundalar. Onlar da bu yasaya dahil edilemez miydi? Hiç gündeme gelmiyor. Geride olanlar düşünülmüyor maalesef.

comments user
Fuat

Herkes tatile girdiği için Tüsak gündemden düştü. Yeni kpss atamaları ile aramıza yeni gelen arkadaşlarımızla daha kalabalık olduk. Mesleğimiz için atılımlar oluyor, bu fırsatları değerlendirmek lazım. Gerçi kendi kurumumdaki kütüphanecileri bile harekete geçiremedim.(30 kişi civarında) Ama yinede aklını kullanan bir kaç kütüphaneci arkadaş olacaktır.

Tüsak Ekim ayı gibi yine gündeme gelecektir.

comments user
senay40

yeni haber yok mu arkadaşlar

comments user
metehan

Ne güncel

comments user
Ali

Tüsak güncel..

comments user
sosyologg

haklısınız yanlış anlamışım, ek gösterge demiş ben ek ödeme anladım. kusura bakmayın.

comments user
senay40

ek gösterge artışı ile ek ödeme artacakmı anlayamadım.

comments user
sosyologg

2014 yılı mühendisin ek ödemesi 1085 TL; sosyologların ek ödemesi ise 796 TL. buna göre: 1085-796=289 TL. civarında olur diye düşünüyorum.

comments user
paragözkütüphaneci

ya zaten belliydi,
maliye bakanlığı vakti zamanında c bendini vermemek için bin dereden su getirmişti, a bendini kabul etmesine çok şaşırmıştım ama altında bir nanelik olduğunu da seziyordum.
emeklilikte işimize yaracakmış, geçin bunları yaaa. 65 yaşında emekliliği içimizde kimler görecek, mezarda yeriz artık paraları:)

Aslında bu tasarıda bizimle alakalı olan kısımdaki maddede c bendi için bastırsak sanırım daha hayırlı olur, ne dersiniz?

comments user
arkeo

onu da sordum gelen cevap su sekılde:
Maaş hesabı karışık bir konu ancak bilgi sahibi olmak istersen bu linkteki makaleyi okuyup maaş hesaplama motorlarında deneme yapabilirsin.

verilen linkler bunlar:
http://memurunyeri.com/memur-maas/119-maas-hesaplama.html

http://memurunyeri.com/maas-hesaplama-motorlari/552-memur-maas-hesaplama-motoru.html

benim tahmınım her bransın ayrı yan odeme ve tazmınatları var. maasımız en fazla 100 tl artar gıbıme gelıor.50-100 tl arası degısır benım gorusum.

comments user
huseyin

arkeo verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. peki bu az bir miktar artış ne kadar olacak… az derkem miktar nedir takriben.. 200 tl mi 300 tl mi ne kadar….bunu da sorramısınız…
…..
…..
Barış Bey bu konuda çok ciddi gayret gösterdiniz.ve hala da gösteriyorsunuz. konuda bilgi verirmisiniz.farklı yorumlar yapılıyor. konuşmalar oluyor. maaş artışından sonra sanıldığı gibi 3.000 tl civarı olmayacak mı. veya 2.500, 2.600’lerde mi kalacsk. nasıl olacak. bilgi verirmisiniz. bakanlık tarafından onay verildiği söyleniyor maaş artişinin.. ne kadarlık artışa onay verildi. bir de maaşların artışı konusundaki farklı anlaşılma nereden kaynaklanıyor. taslağı okuyanlar neden farklı farklı anlıyor. sdize göre aynlış olan anlaşılma maliye tarafından da anlaşılmasın …bir de tasda şu an ne durumda..hangi aşamada…nerede…ekim gibi gelecek deniyor… doğru mu..bizleree bu konularda aydınlatıcı bilgi verirmisiniz.
teşekkür ederim. iyi çalışmalar. iyi günler.

comments user
kütüphaneci123456

az bir artış derken ne kadar acaba, 50 mi 100 mü? 200 300 mü?

comments user
arkeo

Arkadaşlar memurun yeri adlı siteye maasımızı artıp artmayacagı hususunu sordum aldıgım cevap su sekılde:

soru:
merhabalar. Kültür bakanlıgınca tasarı halinde bulunan TÜSAK kanun taslağı yasalaşırsa;
1) 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” başlıklı bölümünün (A) fıkrasının (11)
numaralı bendine “Kültür ve Turizm Uzman Yardımcıları,” ibaresinden sonra gelmek üzere
“Sanat Kurumu Uzman Yardımcıları,” ibaresi ile “Kültür ve Turizm Uzmanlığına,”
ibaresinden sonra gelmek üzere “Sanat Kurumu Uzmanlığına,” ibaresi; aynı maddenin “II-
Teknik Hizmetler Sınıfı” bendine “mimar” ibaresinden sonra gelmek üzere “arkeolog, müze
araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog,” ibareleri,

3) Eki (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin “I- Genel İdare Hizmetleri Sınıfı” bölümünün;
(d) bendine “Genel Müdürler,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Türkiye Sanat Kurumu
Genel Sekreteri,” ibaresi, aynı bölümün (f) bendine “GAP İdaresi Başkan Yardımcısı,”
ibaresinden sonra gelmek üzere “Türkiye Sanat Kurumu Genel Sekreter Yardımcısı,” ibaresi
ile aynı bölümün (g) bendine “Kültür ve Turizm Uzmanları,” ibaresinden sonra gelmek üzere
“Sanat Kurumu Uzmanları,” ibaresi; aynı cetvelin “II- Teknik Hizmetler Sınıfı” başlıklı
bölümünün (a) bendine “mimar” ibaresinden sonra gelmek üzere “arkeolog, müze
araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog” ibareleri,
eklenmiştir.
Maddelerinde yer alan muze araşt. arkeolog vb unvanlar kanun yasalasırsa maaşları muhendıs ve mimar kadar olacakmıdır yoksa sadece emeklilik ve ikramıyede mı etkılı olacaktır.. bu soruya kımse cevap veremıyor bılgı verırsenız sevınırım.ii çalısmalar

cevap:
Belirttiğiniz şekilde bir düzenlemenin çıkması durumunda; arkeolog, müze araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog unvanlarının ek göstergesi artmış olacağından, aylık ücretleri de artmış olacaktır.
Bu unvanlar, ek gösterge bakımından Mühendis ile aynı seviyeye ulaşmış olacak, ancak bu düzenleme söz konusu unvanlar hakkında uygulanan ek ödeme, özel hizmet tazminatı ve yan ödemeleri mühendis unvanı için geçerli olan rakamlara çekmediğinden, mühendisler kadar aylık ücret alınmasına imkan tanımayacaktır. Kısaca sadece ek gösterge artışından kaynaklı az bir maaş artışı görülecektir.
Öte yandan, emekli aylığı ve emekli ikramiyesi bakımından Mühendis ile yukarıda sayılan unvanlar eşit haklara sahip olacaklardır.

comments user
Bülent

Değerli bby site yöneticileri bizler burada TÜSAK la ilgili bolca bilgi paylaşımlarında bulunmaktayız. Defalarca kanunun onaylanması ile ek göstergelerimiz ve maaşlarımızda olacak artışlar paylaşılmıştır. Buna İstinaden hala ne kadar maaş artışı olacağı konusunda aklımızda ciddi soru işaretleri bulunmaktadır.

Bby site yöneticilerinden ricamız TÜSAK’ın kanunlaşması ile birlikte mevcut maaşımız, ek göstergemiz, özel hizmet tazminatımız vs. olacak değişimleri lütfen bizimle paylaşınız. Bunu yaparsanız eğer biz de biran önce kazanımlarımıza sahip çıkma noktasında belki birlik olabiliriz. Yardımlarınızı bekliyoruz. Saygılar…

comments user
Kamil

Yani bu, maaş konusunda hiç kazanım elde edemeyeceğiz anlamına mı geliyor?

comments user
senay40

Malesef bende hülya hanım gibi yorumladım. tabi ek göstergenin 3600 olması ciddi bir kazanım. Ama emeklilikte işe yarıyacak gibi görünüyor.

comments user
Hülya

bir arkadaş tkd blogda şöyle yazmış? bu konuda bilgisi olan?
Soner diyor ki:
17 Temmuz 2014, 00:21
TÜSAK’ta bizimle ilgili bölümleri okurken dikkat edersek 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun; 152 nci maddesinin “II– Tazminatlar” kısmının “A– Özel Hizmet Tazminatı” bölümünde bizimle ilgili herhangi bir değişiklik olmadığı, bu cetveldeki tek değişikliğin “Sağlık Uzmanları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Sanat Kurumu Uzmanları,” ibaresi olduğu, bizimle ilgili değişikliğin bir diğer cetvel olan Eki (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinde olduğu, bu değişikliğinde Özel Hizmet Tazminatımızda ve Ek Ödememizde herhangi bir artış getirmeyeceği görülüyor. Bizimle ilgili maddelerden anlaşıldığı kadarıyla durum bu şekilde görünüyor maalesef.

comments user
Beyribey

Kültür Memur Sen Genel Başkanı ile yapılan görüşmede bizimle ilgili maddenin tasarıdan çıkarılmayacağını, çünkü bu maddenin maliyeden habersiz değil onlarla birlikte çalışılarak tasarıya konduğunu söyledi ben hala inanamıyorum ama hadi hayırlısı…

comments user
Hülya

yahu bu dernek bu konuyla ilgili neden hiç bir açıklamada bulunmuyor? bu tasarı geçerse bize etkisi nedir ne olacak diye? ne işe yarıyor bu dernek bu blog?

comments user
Onur

Bikaç kere revize edilmiş tasarıdan bizimle ilgili olan maddeyi neden çıkarsınlar ki? o maddede bizimle beraber başka meslek grupları da var.. Yazıda bahsedilen diğer ülkelerdeki sanat konseylerinde de bu maddelerin var olduğunu düşünüyorum.. yoksa kimse bizim için tutup bu maddeyi oraya ekletmez.

comments user
Ali

Şimdi yapmamız gereken tek şey bizi ilgilendiren maddelerin de meclisrten aynı şekilde geçmesi. Bunun için de öncelikle bizlere büyük görevler düşmekte. Şimdi gelin neler yapabileceğimizi tartışalım ve bu ek gösterge işini ayağımıza gelen bu fırsatla bitirelim. Önerilerini herkes söylesin ve işe başlayalım.

comments user
bakanlık çalışanı

bu yasa geçecek hemde kesin. Kesin olmayan tek şey biz kütüphaneciler yasadan çıkarılıp çıkarılmayacağımızdır. Yani şöyleki hükümet çoktan tiyatro ve bale için düğmeye bastı. Bizi de her kim bu tasarıya eklediyse ekledi işte !! Şimdi yapmamız gereken tek şey bizi ilgilendiren maddelerin de meclisrten aynı şekilde geçmesi. Bunun için de öncelikle bizlere büyük görevler düşmekte. Şimdi gelin neler yapabileceğimizi tartışalım ve bu ek gösterge işini ayağımıza gelen bu fırsatla bitirelim. Önerilerini herkes söylesin ve işe başlayalım.

comments user
Bülent

Biz Kütüphaneciler için hayırlı olsun inşallah diyorum.

comments user
sblnt2401

Değerli Meslektaşlarım tekrar merhaba TÜSAK’la ilgili taslak artık resmileşerek kanunlaşacak bunu geri dönüşü yok. Lütfen daha fazla birbirimizi kırmayalım öyle ya da böyle bu kanunu onaylayacaklar bir bütün halindeki kanunun içinde biz kütüphaneciler bir paragraftan ibaretiz savunduğumuz tarafı da kütüphanecileri ilgilendiren kısımdır yoksa TÜSAK tamamen doğrudur diye kimse bir şey demiyor.

Kanunla ilgili haber memurlar nette yayınlanmıştır paylaşıyorum. Şimdiden hepimiz için hayırlı olur inşallah diyorum.

TÜSAK yeni yasama yılında TBMM yolcusu:

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gül, TÜSAK Kanun Tasarısı Taslağıyla ilgili, “Yeni yasama döneminde siyasi iradenin ve Bakanımızın takdiriyle Meclis’e gönderilecektir” dedi.

Kopyala 16 Temmuz 2014 13:12

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, uzun süredir çalışmaları süren Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) tasarı taslağının farklı mecralara çekilmeye çalışıldığını belirtti.

“Yasa üzerinde siyaset yapılıyor” diyen Gül, hazırlıkların gizli kapaklı yürütüldüğü yönünde haksız eleştirilerin de bulunduğunu söyledi. Bugüne kadar gerçekleştirilen toplantılarda sanat camiasıyla da bir araya geldiklerini ve taslak metnini görüşe açtıklarını hatırlatan Gül, “Bu çalışmaların ardından metni yeniden ele aldık. Şu an metne Bakanlığımızın internet sitesinden ulaşılabiliyor. Yeni yasama döneminde siyasi iradenin ve Bakanımızın takdiriyle Meclis’e gönderilecektir” ifadesini kullandı.

Gül, TÜSAK’ın rafa kaldırılmasının söz konusu olmadığını kaydederek, düzenlemenin sanatçıların da teşvikiyle 10 yıl önce başlatıldığını vurguladı. Sanatın 77 milyonluk bir ülkede sadece devlet kurumlarına hapsedilemeyeceğini dile getiren Gül, bunun hem sanata hem sanatçıya haksızlık olacağının altını çizdi.

“Ülkemiz için geç bile kalındı”

Savaştan çıkan ve küllerinden yeniden doğan Türkiye Cumhuriyeti’nde sanat, ekonomi ve sanayi gibi alanlarda devletin desteğinin başlangıç için önemli olduğunu kaydeden Müsteşar Yardımcısı Gül, şöyle devam etti:

“Mevcut iktidarın hükümetleri kurulmadan önce sanat kurumlarıyla ilgili sorunlar, sıkıntılar bulunduğu, bu konuda da bir yasal düzenleme yapılmasının gerekli olduğu tartışmaları zaten vardı. Nitekim 2001’de yapılan çalıştayda 50’yi aşkın kişi ya da kuruluşun görüşünün yer aldığı bir sonuç bildirgesi kitap halinde yayınlandı. Bu çalışma da o sürecin devamı niteliğindedir. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik, Bakanlığın 2014 bütçesinin plan ve bütçe komisyonu görüşmelerinde bu yapılan çalışmaların artık olgunlaştığına ve yasal bir düzenleme yapılacağına yönelik 2013’ün sonunda açıklamalarda bulundu. Tasarıyla öngörülen destekleme sistemi tüm gelişmiş ülkelerde uygulanmakta olan benzerleri dikkate alındığında ülkemiz sanatı adına geç bile kalındığı görülecektir. Örneğin İngiltere’de Art Councill 1940, Avustralya Sanat Konsey’i 1975, Kanada Sanat Konsey’i 1957 ve Norveç Sanat Konsey’i ise 1965’te kurulmuştur.”

Bazı çevrelerce “mevcut sanat kurumlarının istatistikleri değerlendirildiğinde çok başarılı. Yürüyen bir yapı neden değiştirilsin ki” yorumları yapıldığına dikkat çeken Gül, başarının, neyin ölçüt alındığına göre değiştiğini söyledi.

Nihat Gül, Türkiye’de bir tarafta devletin tüm imkanlarını kullanan tam ödenekli sanat kurumlarının, diğer tarafta kendi imkanlarıyla sanat yapmaya çalışan, hatta harçlığıyla, emekli maaşıyla enstrüman alarak gönüllü kuruluşlarda sanat icra etme çabasında olan insanlar bulunduğunu belirtti.

Bir kurumun başarılı olduğunu anlamak için eşit şartlardaki kişi kurum ve organizasyonları karşılıklı değerlendirmek gerektiğini dile getiren Gül, “Bu tasarının amacı da devletin dışında sanat alanında faaliyet gösteren kurum ve kişileri destekleyerek o alanı da büyütmektir. Bu yöntemle özel sektördeki sanatın maliyeti düşecek ve onlar da ucuza ve daha yaygın olarak halka sanat sunma imkanı bulacaklardır” değerlendirmesinde bulundu.

TÜSAK ile dayatmacı bir yapı mı oluşacak?

Müsteşar Yardımcısı Gül, sanatsal faaliyetlerin desteklenmesine yönelik bir kurum olan TÜSAK’ın, proje sahiplerinin talebi üzerine destekleme faaliyeti yürüteceğini bildirerek, “TÜSAK’ta yer alan 11 kişiden en az altısı desteklenmekte olan sanat dallarında yer alan sanatçılardan oluşacak. Başkan ve başkan yardımcısı da dahil 11 kişinin tamamının da sanatçı olmasının önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Başka bir anlatımla destekleme sürecinde, sanatçıların karar verdiği ideal bir sistem öngörüldü. Oluşumu Bakanlar Kurulu Kararına bağlandı. TBMM, Yüksek Öğretim Kurulu gibi diğer seçenekler de değerlendirilebilir. TÜSAK, ülkenin sanat politikalarını yönlendiren, yöneten icracı bir kurum değildir. Devlet sanat kurumları da TÜSAK değil, Bakanlık bünyesinde çalışmaya devam edecektir” diye konuştu.

Sanatçıların TÜSAK’a bağlanması söz konusu değil

Gül, tasarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki sanat kurumlarının kapatılmayıp, yeniden yapılandırıldığını vurguladı.

Gül, “TÜSAK’la yıllardır bizzat sanatçıların ifade ettiği, dillendirdiği performans uygulamasının olmaması, devlet memuru sanatçı uygulamasıyla çalışanla çalışmayanın bir tutulduğu hantal yapının değişmesi yönündeki beklentiler de karşılanmaktadır” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni sanat kurumları, halen görev yapmakta olan sanatçılar arasından yine kendi içlerinden kurulacak seçici kurullar marifetiyle bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ve üretimler bir performans değerlendirmesinden geçirilerek seçilecek sanatçılardan oluşacak ve tam ödenekli olarak faaliyetlerine devam edecektir. Sanatçıların kurum bütçesinin öngördüğü ve gerektirdiği performanslara ek olarak sahneleyecekleri ek repertuvar ve etkinlikler için prim almaları öngörülmektedir. Diğer sanatçılarımıza ise istedikleri illerde ikamet etme ve sanat alanında orkestra, koro ve topluluklarda çalışma imkanı getirilmektedir. Buna ek olarak proje hazırlamak suretiyle TÜSAK’a başvurabilecek ve desteklerden faydalanabilecekler. Sanatçıların TÜSAK’a bağlanması söz konusu değildir. Tasarı ile sanat kurumları mülga edilmemektedir. TÜSAK’la başlayacak olan destekleme süreci ile uyumlu bir yeniden yapılanma öngörülmektedir. Anlatılmak istenen şudur: mevcut sanat kurumları devlet sanat ilişkisini, devletin sanat alanına girerek üretim yapması sistemi üzerine kurgulamıştır. Kanunları da buna göre düzenlenmiştir.

Oysa TÜSAK’la öngürülen sanatın desteklenmesi uygulamasında esas olan sanatın devlet dışında bağımsız, sivil ve güçlü yapılarla icra edilmesidir. Bu sistem devletin tamamen sanat üretiminden çekilmesini gerektirmemektedir. Nitekim destekleme sistemiyle uyumlu bir şekilde performansa dayalı çalışanın ve üretenin daha çok kazandığı, özel sanat üretimlerine örnek olacak ulusal ve uluslararası büyük projelerin hayata geçirildiği bir yapı öngörülmektedir. Halihazırda taslakla yapılması planlanan da kurumların daha verimli çalışmasını sağlamaktır ancak yeniden yapılandırmayı yapabilmek için Devlet Tiyatroları (DT) ve Devlet Opera ve Balesi (DOB) mevzuatını yürürlükten kaldırma zorunluluğu bulunmaktadır. Tekrar ifade etmek gerekirse bu düzenleme sanat kurumlarımızın faaliyetlerinin devam etmesine engel oluşturmamaktadır. ”

Personelin özlük hakları değişmeyecek

Nihat Gül, tasarıda sanat ve sanatçı lehine düzenlemelere dikkati çekerek, öncelikle emekli olacak sanatçılar için emekli ikramiyelerinin yüzde 50’ye kadar arttırılarak uygulanacağını belirtti.

Sahne Sanatları Genel Müdürlüğünde çalışacak personelin özlük haklarının hiç değişmeyeceğini söyleyen Gül, şunları dile getirdi:

“Mevcut durum hem personel maaşı hem de kurum bütçesi tam ödenekli olarak aynen devam edecektir. Buna ek olarak bütçe imkanları haricinde yapılacak ve TÜSAK’tan alınacak desteklerle icra edilecek performanslardan ve gişe gelirlerinden pay alabilme imkanı da sağlanmaktadır. Ayrıca kamu kurumları dışında onlarca sanat dalında bugüne kadar hiçbir destek almayan tüm sanatçılarımıza destek alabilecekleri yepyeni bir kapı açılacak, sanatın tüm dalları desteklenecek ve dünyadaki örneklerinde olduğu gibi ülkemizde de bir sanat eksenli bir kültür endüstrisinin oluşmasının temelleri atılacaktır.”

Sanat kurumları belediye personeli mi oluyor?

TÜSAK’ın yasalaşması halinde DT ve DOB gibi sanat kurumlarının yerel yönetimlere devredileceğinin öne sürüldüğünü anımsatan Gül, tasarıda böyle bir hüküm bulunmadığını açıkladı.

Gül, icracı sanat birimlerinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sahne Sanatları Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmetlerine devam edeceğini anlattı.

Bazı sanatçıların tasarıyı okumadan “kulaktan dolma” bilgilerle tasarıya haksızlık yaptıklarının altını çizen Gül, “DT ve DOB’un bünyesinde faaliyet gösteren, eserlerin dekor, giysi, peruk, ayakkabı ve benzer ihtiyaçlarını karşılayan atölyelerin TÜSAK yasalaşırsa tarihe karışacağı da iddia edildi. Aksine bu tesisler TÜSAK bünyesinde hizmetine devam edecek. Ayrıca ödenekli sanat kurumlarının kostüm ve dekor ihtiyacının karşılanmasına ek olarak destekleme sistemi içerisinde talepte bulunan özel sanat kurumlarının dekor ve kostüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirilecek ve büyütülecektir” diye konuştu.

Sanatçılar istedikleri ilde çalışabilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, hizmete devam edecek sanat birimlerinde görev almak istemeyen veya alamayan sanatçılara istedikleri ilde ikamet etme imkanı da tanınacağını bildirdi.

Sanatçıların il müdürlüğü ile ilgisinin sadece sağlık ve maaş gibi personel özlük işlemlerinin yürütülmesiyle sınırlı olacağını kaydeden Gül, il müdürlükleri emrinde çalışma yükümlülüğünün öngörülmediğini kaydetti.

Gül, “Aksine özel sektör eliyle yürütülen sanat etkinliklerinde çalışma ve ek gelir elde etme imkanı tanınmaktadır” dedi.

Üstün yetenekli çocuklara destek genişleyecek

Gül, TÜSAK’ın yasalaşması halinde “üstün yetenekli çocukların artık desteklenmeyeceği” iddialarının da konuşulduğunu hatırlattı.

Söz konusu desteğin sona ermeyeceğini uygulama kapsamının daha da genişletileceğini bildiren Nihat Gül, “6660 sayılı Güzel Sanatlarda Fevkalade İstidat Gösteren Çocukların Devlet Tarafından Yetiştirilmesi Hakkında Kanun’da sadece üstün yetenekli çocukların yetiştirilmesine yönelik bir düzenleme olmasına karşın TÜSAK kanun taslağında bunun kapsamı genişletilerek, ilk ve orta öğretimin yanında lisans ve lisansüstü ile ileri eğitim destekleri ile enstrüman desteği öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.

comments user
kutup

http://www.memurlar.net/haber/476589/

comments user
arkeo

arkadaslar bu yasa her türlü çıkacak. Sanatseverler istese de istemese de çıkacak. bizim dedıgımız olmayacak yani.bugune kadar muhalefetın karşı çıktıgı tum yasalar çıktı.bu taslağın içinde en azından bızım lehımıze olan maddeler var.yoksa sanat karşıtı degılız sadece kesın olarak cıkarılacak yasa da bızle ılgılı olan maddenın onaylanmasını ıstıyoruz olay budur.

comments user
bakanlık çalışanı

kütüphane müdürüyüm ben

comments user
güven

TUSAK cb seçimlerinden sonra gündeme gelirmi sayın admin?

comments user
can

Bakanlık çalışanı siz de kütüphaneci misiniz?

comments user
kütüphaneci

secımden sonra ınsallah ılgılenırler konuyla da gecer yasa.. yasaya karsı cıkanları anlamak mumkun degıl.. her yerde bı takoz olacak ılla…

comments user
##mustafa

bu yasa gececek insallah bosyere uzatmaya gerek yok

comments user
bakanlık çalışanı

DAYI Bİ İŞİNE BAK YAA ALLAHINI SEVERSİN MÜBAREK AYDA SANANE SANATÇIDAN ÇOK DÜŞÜNÜYOSAN GİT DENİZ YILDIZINA Bİ CV FAKLAN BIRAK Bİ GİT YAA VALLA BAK GİT

comments user
bakanlık çalışanı

YENİ KÜTÜPHANECİ SEN ÇOK BİLGİLİ KÜLTÜRLÜ ENTELLEKTÜEL VE DÜNYA GÖRÜŞÜ UÇSUZ BUCAKSIZ BİRİSİN LÜTFEN BİZLERLE TARTIŞMA BİZ SENİN DENGİZ DEĞİLİZ Kİ ABİ SEN BİZİ ÜSLUBUNLA DÖVERSİN KEŞKE BALET OLSAYMIŞSIN BAK TÜHHH 🙂

comments user
##mustafa

Acaba sanat camiası düşünüyor mudur kütüphanecilerin maaşlarını?

comments user
Yeni Kütüphaneci

@Az önceki mesajımla ilgili bir düzeltme.

“Zamanında milleti ezip de şimdi iktidarı ele geçirince ‘çoğulcu demokrasi olsun’ demek de fazla kolaycılık olur.” kısmı “Zamanında milleti ezip de şimdi iktidarı kaybedince ‘çoğulcu demokrasi olsun’ demek de fazla kolaycılık olur.” olarak düzeltilmelidir. Kusura bakmayın.

comments user
Yeni Kütüphaneci

@Bilgi ve Belge Yöneticisi

Son derece saygılı bir yorumda bulunmuşsunuz, teşekkür ederim. Yalnız iğneleyici bir üslup gibi algıladığım “hani çok oyuna gidiyormuşsunuz yaa” kısmı umarım sadece benim yanlış anlamamdan ibarettir. Bahsettiğiniz oyunu birden fazla kez izledim. Yani yazdıklarımın doğruluğu ile ilgili şüpheniz olması.

Şimdi asıl konuya gelelim. Dürüstçe düşüncelerimizi ifade ediyoruz. Gördüğüm kadarı ile hayata bakış açılarımız çok farklı. ‘Siyasi görüş’ olarak sınırlamıyorum; dünya görüşlerimiz farklı. Demokrasi de zaten bunun için var. En büyük problem Türkiye’de “Çoğulcu Demokrasi” değil de “Çoğunlukçu Demokrasi” uygulanması. Malum çoğunlukçu demokrasilerde çoğunluk ne derse o olur. Şimdi de tam olarak bu oluyor ve çoğunluğun istediği gerçekleşiyor. Çoğunluktan farklı düşünenler de maalesef ne söylerse söylensin ciddiye alınmıyor.

Dünya görüşümüz farklı olduğu için bana göre yanlış olan bazı uygulamalar size göre doğru olabiliyor. Birlikte yaşadığımız için de demokrasi işliyor ve şimdilik siz çoğunluk olduğunuz için sizin dediğiniz oluyor. Daha önce de bu ülkede demokrasi çoğunlukçu idi. O nedenle size kızamıyorum. Eskiden beri çoğulcu demokrasi uygulansa da herkes oyları nispetinde temsil edilse şimdi sizinle haklı olarak tartışırdım ama oldum olası bu ülkede çoğunluk ne dediyse o olmuştur.

Şimdi bize düşen geçmişteki hatalarımızı tekrar tekrar düşünmek ve çoğulcu demokrasinin yerleşmesi için neler yapılabilir bunu değerlendirmek.

Sizin gibi düşüncesini mantıklı sebeplere dayandırarak anlatan herkesin başımın üstünde yeri var. Kabul etmek gerekir ki iktidar sizde ve siz ne derseniz o olacak. Tıpkı geçmişte olduğu gibi.

Zamanında milleti ezip de şimdi iktidarı ele geçirince ‘çoğulcu demokrasi olsun’ demek de fazla kolaycılık olur.

Her platformda kendimizi anlatmaya devam edeceğiz.

Günün birinde daha aydınlık bir ortamı yakalarız belki de… Kim bilir?

Nezaketiniz için tekrar teşekkür ederim. Bu konuda farklı düşüncelerde olduğumuzu ve görünen o ki ortak bir noktada buluşamayacağımızı sanırım karşılıklı olarak anlamışızdır.

Umuyorum ki TÜSAK Kanun Tasarısı gündemden düşer ve azınlık da olsak bu süreçten mutlulukla kurtuluruz.

Kütüphanecilerin maaşlarına gelince…

Maaşlar ve hakkımızı fazlası ile almak konusunda; içinde adaletsizliğe ve baskıcılığa yer olmayan bütün tasarılarda sizinle el ele olmaya hazırım. TÜSAK içinse kusura bakmayın. Para her şey değildir.

comments user
Bilgi ve Belge Yöneticisi

Sayın YeniKütüphaneci Abimiz,
Öncelikle TÜSAK yasa tasarısı hakkındaki yorumunuzu zaman ayırıp paylaştığınız için teşekkür ederim. Ancak şunu ifade etmek isterim ki, nasıl arkadaşlar sizin yaşınız, sanata olan ilginiz ve sendika üyeliğiniz hakkında yanılmışlar ise, siz de mezkur yasa tasarısı hakkında niyet okuyuculuğu yaparak yanılıyorsunuz.
Yorumunuzda: TÜSAK ile alakalı olarak, 11 kişiden oluşan özerk bir kurum oluşturulacağından, kurumun maddi kaynakları ve yasal sorumluluğu elinde bulunduracağından, oyunların bu kurumun filtresinden geçeceğinden, sansürlemelerin artacağından vs. bahsettiniz. Buraya kadar hem fikiriz, aynı şeyleri anlamışız. Ancak “özgürlük adına ne varsa arka plana itilecek” yorumunuzu anlayamıyorum.
Şunu bilmelisiniz ki özgürlüğün de bir sınırı vardır. Demokratik ülkelerde hiç bir şahıs, hiç bir kurum sınırsız özgürlüğe sahip değildir.

Tiyatrolara gittiğinizi ifade ediyorsunuz, acaba “Keşanlı Ali Destanına da gittiniz mi? şayet gittiyseniz hatırlarsınız, bu oyunda alevi vatandaşlarımıza hakaret ediliyor. gitmediyseniz oyunu biraz araştırın, bulursunuz.

Size soruyorum, adı geçen oyunda Alevi vatandaşlarımıza hakaret içeren bölüm sansürlenseydi iyi olmaz mıydı? (Ama siz sansüre, filtrelemeye karşısınız)
Hatırlarsınız sanırım, belki de siz orda idiniz, bilemem, hani tiyatroya gidiyorsunuz yaa.. Tolga Tuncer adındaki sözde oyuncunun, Başbakanımızın kızı Sümeyye Erdoğan hanım efendiye sırf başındaki tesettür sebebiyle sahneden yaptığı el kol hareketleriyle hakaret etmesi… aynı hakaretin öyle bir ortamda sizin bir yakınınıza yapıldığını tahayyül edin lütfen…
Yenikütüphaneci Abimiz, sözü daha fazla uzatmayacağım. vermiş olduğum bu müşahhas örneklerden sonra şunu ifade etmek isterim ki,

Her ne kadar adı devlet tiyatrosu olsa da atanmış, yerleşmiş, kök salmış, kendini her zaman halkın üzerinde görmüş, kendi zihniyeti dışındakileri dışlayan ve mevzuatla kendilerini koruma altına almış bir elitler grubunun oluşturduğu sanat değil; halk tarafından seçilmişlerin eliyle kurulacak bir kurul tarafından yönetilecek sanatın daha özgür olacağı kanısındayım.
saygılarımla…

comments user
Onur

Sayın Yeni Kütüphaneci güzel bir yazı olmuş size katılıyorum amma ve lakin TÜSAK tan çok daha ciddi meseleler TÜSAK kurulsa da kurulmasa da ne yazık ki zaten olacak. Tiyatro, opera vb sanat kurumlarının özerk olup olmaması ne yazık ki çok fazla şey katmayacak bu ülkeye çünkü zaten memlekette düzgün işleyen sistem yok. RTÜK etkisi yapar kanımca.. keşke herşey olması gerektiği gibi olsaydı.

comments user
FOLK

Slm, arkadaşlar yasa daha başbakanlıkta anlayacağınız çıkıp çıkmayacağı da belli değil.

comments user
Yeni Kütüphaneci

@Bilgi ve Belge Yöneticisi

Öncelikle alttaki yorumlardan birinde ‘En son hangi tiyatroya gittin?” gibi bir soru vardı bana sorulmuş. Bu sorudan yola çıkarak size cevap vereyim.

Ankara sınırları içerisinde bulunan tüm sahnelerdeki (yani sadece akün, şinasi değil) BÜTÜN OYUNLARI ve opera / modern dans gösterilerinin de %90’ını izledim. On yıllardır da izliyorum.

Bana yukarıda söz konusu ettiğim soruyu soran arkadaş aslında şunu demek istiyor: “Konuşuyorsun ama daha oyunlara bile gitmemişsin.”

Peki bunu neden söylüyor? Nereden biliyor benim oyunlara gitmediğimi? Aslına bakarsanız bilmiyor. Sadece öyle inanmak istiyor. Kendisi çok büyük bir ihtimalle sanatla ilgili olmadığı için başkalarının da ilgili olabileceğini aklı almıyor. Hatta “Ben gitmiyorum da ne kaybediyorum? Bakın ne güzel yaşıyorum. Siz de gitmeseniz ne olacak?!” düşüncesindedir muhtemelen. Ayrıca bilgisi olmayan bir konuda ahkam kesmekten de hiçbir şekilde geri durmuyor. En kötüsü de eli klavye tutan bu insan büyük ihtimalle toplumumuzun ortalamasına kıyasla çok çok üst seviyede bir konumda eğitim / öğretim olarak.

Uzun bir girizgah oldu ama söyleyeceklerimi ancak böyle anlatabilirim. İşin özünde size cevap veriyorum. Bağlayacağım. 🙂

Sanatı seven ve takip eden biri olarak son yıllarda devlete ait sanat kurumlarında ortaya çıkan sansürcü ve her alanda baskıcı anlayışın oyunlara yansıdığını görüyorum. Bu baskıların henüz %100 oyunlara yansımamasının sebebi de mevzuattır. Taslak olarak sunulan kanun tasarısı bu baskının mevzuattaki yetersizlikler nedeni ile %100’e çıkmaması durumunu bitirmek için hazırlanmıştır.

Özetle ‘Türkiye Sanat Kurumu’ adında özerk (ve siyasi) bir kurum oluşturulacak ve 11 üyeli bu kurum maddi kaynakları ve yasal sorumluluğu (izin yetkileri de dahil) tamamen elinde bulunduracak.

Oyunlar bu kurumun filtresinden geçecek. Siyasi olarak muhalif noktadaki hiçbir oyuna, esere, gösteriye yaşama hakkı tanınmayacak. Hayatın tüm alanları iktidarın kriterleri ile şekillendirilmeye çalışılacak. ‘ÖZGÜRLÜK’ adına ne varsa arka plana itilecek.

Diyebilirsiniz ki; “Zaten devletin durumu belli. Ülkenin hali ortada. Biz bunu engelleyecek değiliz ya! Hiç olmazsa bize faydalı olan bu yasa çıksın da zaten değişmeyecek olan gidişattan biz de az da olsa yararlanalım.”

İnanın bu düşünceyi anlıyorum. Bakın hak vermiyorum ama anlıyorum. Umutsuz olunabilir. Ya da iktidar ile hayat görüşünüz aynıdır ve “Sadece bizim görüşlerimizi destekleyen oyunlar oynansın. Hoşuma gider.” diyebilirsiniz. Bunu da anlarım.

“E o zaman neden kanuna karşısın?”

Bunu da şöyle açıklayayım. Eğer iktidar benim görüşlerimle örtüşse idi ve bu tarzda özerk ve güçlü (dediğim dedik…) bir sanat kurumunu benim görüşlerime uygun bir iktidar kurmak istese idi ben o tasarıya da karşı çıkacaktım. Diyecektim ki “Hayır! Karşıt görüşlü insanların da yaşama hakkı vardır. Onların oyunlarına kısıtlama getirilmesi kabul edilemez.” Yine ben eleştirilecektim ama yine içim rahat olacaktı.

Bu kanun ben burada “Çıkmasın!” dedim diye çıkmamazlık etmez, üzülmeyin. Ben sadece bir şekilde bu yazıları okuyarak ulaştığımız insanların çok yönlü değerlendirmelerde bulunabilmesine katkı sağlamak istiyorum.

Birkaç yıl sonra şimdi görülemeyen bazı problemler kendini daha net göstermeye başladığında iş işten geçmiz olmaz umuyorum.

Bu arada herhangi bir sendikaya üye değilim. Bir arkadaşımız aşağıda “kendinizi belli ediyorsunuz” yazmış da… 🙂 Maalesef ne yaşımı, ne oyun izleyip izlemediğimi ne de sendikalılık durumumu doğru tahmin edemediniz. Neden dooğru tahminlerde bulunamıyorsunuz onu da söyleyeyim. Çünkü iki kutuplu bir Türkiye fikrine adeta girdap gibi çekilmektesiniz. (İktidar tarafından.)

Türkiye iki kutuplu bir ülke değil. Son yıllarda öyle gibi göründüğüne bakmayın. Önümüzdeki beş sene farklı gelişmelere gebe. TÜSAK Kanun Tasarısı önümüzdeki dönemde önceliklerimiz arasından kalkacak ve kurum kurulsa da kurulmasa da artık kimse TÜSAK’tan bahsetmeyecek çünkü çok ama çok daha önemli sorunlarımız olacak.

Aldığımız maaşları özgürce harcayabildiğimiz yıllar dileği ile…

comments user
Ali

Tusak güncel devam edelim. Yasanın mecliste ve bakanlıkta ne durumda olduğu hakkında objektif değerlendirme yapılabilecek bir duyum varmı.

comments user
Bilgi ve Belge Yöneticisi

yenikütüphaneci abimiz,
TÜSAK yasa tasarısını “memleketi yerin dibine sokacak bir takım uygulamalar” olarak nitelediniz. ben de söz konusu tasarıyı okudum, ancak memleketi yerin dibine sokacak uygulamalar göremedim. acaba nedir bu uygulamalar. bize maddeler halinde sıralar mısınız? sizin anlayıp da bizim (benim) idrak edemediğim olumsuzluklar nelerdir. öğrenmiş olalım. sayıgırlar..

comments user
Onur

Bu görüş meselesi. Ben bu tasarının zararlı olacağına inanmıyorum. siz inanıyorsunuz. içinde bizimle ilgili bir madde olması da güzel bir şey. herkes aynı görüşe sahip olmak zorunda değil..

comments user
ayşe deniz

Onur Bey,
evet eleştirilmesi gereken yasalar geçti ama o yasaların içinde biz yoktuk… Bunun içinde ise varız… Diğer yasaları beğendim de bunu beğenmedim diye bir şey de demedim. Her şeyi kendinizce eğip büküp yorum yapıyorsunuz… ne kasar sataşsanız da aslında olayın yanlışlığını hepiniz biliyorsunuz. Başınızı kuma gömebildiğiniz kadar gömün…

comments user
bakanlık çalışanı

başkada yorum yok sataşmayın baba yorgun !

comments user
bakanlık çalışanı

tiyatrolar kapanacak ! whatsup takip edilecek ! Etikciler hadi gidin durdurun gücünüz yetiyosa.. Anlam veremiyomuş sevsinler…

comments user
Onur

eleştirilmesi gereken, bundan daha ciddi birçok yasalar geçti. bizim mesleğimize prestij kazandıracak, bir arkeologla aynı şartlarda olmamızı sağlayacak, olması gereken ama lütuf olarak algıladığımız bir yasaya mı muhalif olalım.. şimdiye kadar neredeydik o zaman? tkd de whatsapp tan başka muhalif olacak başka birşey bulamadı mı? androidden de çok iyi anlıyolar ya neyse.. umarım hepimiz için en hayırlısı olur.

comments user
ayşe deniz

Özlük haklarımızın daha iyi olmasını hepimiz istiyoruz. Ancak bu haklı isteğimiz, yanlışa yanlış dememizi engellememeli… “Bana bir şey olmasında, dünya yansa umrumda değil” yaklaşımı asla etik değildir.

Özlük haklarımızı birlik olup torba yasa veya başka bir şekilde halledebilseydik de, keşke TÜSAK ile uğraşmasaydık…

Ayrıca öyle basit ve çocukça yazılar var ki; nasıl yazıyorsunuz anlam veremiyorum…

comments user
Yeni Kütüphaneci

@bakanlik calisani

47 yaşındayım.

Sizin dünya görüşünüz hata yapmanın çok kolay olduğu bir görüş. Sığ çünkü. Bakın beni de sadece rumuzumdan dolayı yaftaladınız ve yine hata yaptınız. Eski bir devlet memuruyum fakat yeni bir kütüphaneciyim.

Bu tasarı da sizin şimdilik göremediğiniz rezalet bir tasarıdır. Tek güzel yanı bizim maaşlarımıza yapacağı etkidir. Şahsen sadece maaşım artsın diye rezil bir yasanın kabul edilmesine gönlüm (ahlak anlayışım) razı olmaz.

Gözlüklerinizi çıkarın bence. Yani at gözlüklerinizi…

comments user
bakanlik calisani

Yeni kutuphaneci oldugun okadar belliki hic bisey bilmiyosun cocugummm senin bu islere aklin ermez justin bieber falan dinle hadi

comments user
Yeni Kütüphaneci

Öyle meslektaşlar var ki; insan mesleğinden utanıyor.

‘Neden muhalif oluyoruz ki?’ imiş…

Yalaka olalım evet.

comments user
Kamil

gereksiz her işle uğraşıyo zaten tkd

comments user
bakanlık çalışanı

hükümetle cebelleşirsek bu yasada çıkmaz arkadaşlar bizene whatsup dan niye tkd gidi muhalefet oluyo anlamadış değilim bu yasa artık çıkmaz çıkarsada bizi çizerler birazcık bu bürokrasi işlerini biliyosam bu böyle artık 12 sene boyunca hangi muhalif stk istediğini bu hükümetten aldı hiç biri eeeee whatsup da izlenecek tiyatroda kapanacak hadi bize geçmiş olsun saol tkd !

comments user
Ali

Revize edilip 2014 sonuna kadar çıkacaktır elbet. Yeterki güncelde tutalım yasamızı.

comments user
sakinleme

merhaba arkadaşlar tüsak yasa tasarısı hakkında konuşuluyor ama mecliste kanun ve tasarılar kısmında böyle bir yasa tasarısı yok bunun hakkında kim çalışıyor merak ettim başbakan gündemdeki bütün kanun ve yasa tasarıları görüşülecek demiş ama olmayan şey nasıl görüşülecek.

comments user
Alperen Özcan

Başbakan biraz önce gündemdeki bütün tasarı ve teklifleri değerlendirip meclisi öyle tatil edeceğiz dedi. Olumlu gelişmeler yaşanabilir, hayırlısı olsun.

comments user
Behzat

Arkadaşlar sabredin anket yapılıp kamuoyuna sunuldu değerlendirilecek artı son sözü meclis verecek şu an yersiz tartışmalar kimseye fayda vermez kendinizi boş yere üzmeyin olacaksa olur her şeyin hayırlısı.

comments user
n.tatar

TÜSAK’A TAM DESTEK

comments user
bakanlık çalışanı

KÜLTÜR SANAT SENLİ ARKADAŞLAR ÇOK BELLİ EDİYOSUNUZ KENDİNİZİ BU YASA GEE ÇEE CEKKK

comments user
Kamil

TÜSAK A tam destek arkadaşlar..

comments user
bakanlık çalışanı

Yeni KÜTÜPHANECİ ARKADAŞIM. EN SON HANGİ TİYATROYA GİTTİN !

comments user
Bülent

TÜSAK revize edilip sanatçılarla ilgili kısımlar lehte değiştirildikten sonra tekrar komisyona gelecek bunu da bildiğinizi varsayalım. Bakanlıkta çalışan arkadaşlarımızın mecliste TÜSAK’ın bizi ilgilendiren kısımlarıyla ilgili var güçleri ile kulis faaliyetlerinde bulunduklarını da bildiğinizi düşünürsek eğer kütüphanecilik sizin için ne anlam ifade etmekte ve kütüphanecilerin maaşı, özlük hakkı, ve konumu nerede olmalıdır.

comments user
Bülent

Yeni Kütüphaneci tekrar yazdıklarımı lütfen okuyunuz ve sorduğum sorularla ilgili düşüncelerinizi lütfen açıklayınız.

” Bülent Bey sanırım kanunen yasaklanmış bazı maddelerin etkisi altında klavye kullanıyor. O klavyeyi yavaşça bırakmanızı, sakin olmanızı ve maddenin etkileri geçene kadar bilgisayarınıza yanaşmamanızı öneririm. Geçmiş Olsun”

Birde hangi kanunen yasaklanmış maddelerin etkisi altında kalıyormuşum aydınlatırsanız sevinirim.

comments user
Yeni Kütüphaneci

İzlemenizi öneririm.

http://www.youtube.com/watch?v=8eLeFjbfYs4

comments user
Yeni Kütüphaneci

Ha bir de…

Memur olarak çalışırken kütüphaneci kadrosuna geçmiş olmamla ilgili bir soru sorulmuş. Dahası benim kadro değiştirmem “Ülkemin geleceği ise her zaman benim kişisel çıkarlarımın önündedir.” ifadem ile çelişiyormuş gibi değerlendirilmiş. Bülent Bey sanırım kanunen yasaklanmış bazı maddelerin etkisi altında klavye kullanıyor. O klavyeyi yavaşça bırakmanızı, sakin olmanızı ve maddenin etkileri geçene kadar bilgisayarınıza yanaşmamanızı öneririm.

Geçmiş olsun.

comments user
Yeni Kütüphaneci

sanat alanına ideolojik müdahale

kurulacak olan türkiye sanat kurumu’na atamalar kültür bakanlığı’nın önerisi ile bakanlar kurulu tarafından yapılacak. sanat alanında hükümet politikalarını eleştiren birisinin burada görev alması söz konusu değil

“türkiye sanat kurumu ile sanatın desteklenmesi hakkında kanun tasarısı taslağı” erdoğan hükümeti’nin sanat alanını tümden kuşatmak için yaptığı en kapsamlı müdahale niteliğini taşıyor.

bu kanun kabul edilirse devlet opera ve balesi genel müdürlüğü, devlet tiyatroları genel müdürlüğü ve kültür bakanlığı bünyesindeki güzel sanatlar genel müdürlüğü ortadan kalkacak. böylece cumhuriyetin kuruluş yıllarından itibaren devletin sahne sanatları ile ilgili yaptığı öncülük ve kısmen özerk olan koruma da tarihe karışacak. kültür sanat alanına yapılacak desteğin artacağını savunan bu kanun belki maddi kaynakları zenginleştirecek ama bunun her kuruşunu hükümetin kendi ideolojisine uygun projelerde kullanacak bir yapı kuracak.

devlet opera ve balesi genel müdürlüğü, devlet tiyatroları genel müdürlüğü bünyesindeki tüm yönetici, sanatçı ve memurlar kanunun resmi gazetede yayınlandığı an kültür ve turizm bakanlığı’nın isimsiz birer memuru oluyorlar. bu kadrolar bürokraside çok iyi bilinen pasifleştirilmiş “müşavir” kadrolarında emekliliklerine kadar tutulacak. hatta emeklilik hakkını kazanmış olanlar ve yaş haddinden emeklilik sürelerine yaklaşmış olanlara ikramiye artışı sunarak bir an önce ayrılmalarını hızlandıracak maddeler de bu kadroları hızla eritmeye yönelik. sanatçıların bazılarını yök’e postalamak, 30 yaşından gençleri de bu kanunla kurulacak sanat kurumuna “uzman yardımcısı” gibi bir statüyle almak ta bu kadro eritme operasyonu içinde gayet ince bir şekilde düşünülmüş.

kurulacak olan türkiye sanat kurumu’na atamalar kültür bakanlığı’nın önerisi ile bakanlar kurulu tarafından yapılacak. yani sanat alanından hükümet politikalarını eleştiren birisinin burada görev alması söz konusu değil. toplanan fonların destek vereceği projeler de muhafazakar ve geleneksel sanat alanından olacak. tiyatro konusunda sadece geleneksel tiyatro desteği verileceği taslakta yer alıyor.

eğer hükümet gerçekten sanatı desteklemek isteseydi, özerk sanat konseyi adındaki sivil toplum kuruluşunun önerdiği türkiye sanat kurumu yasa taslağındaki gibi kültür sanat alanındaki stk’ları da bu kurula dahil eder ve tüm yapıyı kültür ve turizm bakanlığı’nın kontrolünde tutmazdı. ayrıca plastik sanatlardaki yüksek kdv oranları düşürülür, sanata yatırım yapanlara vergi avantajları getirilir, sanatçıya sosyal güvenlik şemsiyesi sağlanırdı. şu anda sanatçılar vize alabilmek için sanatçı belgesi bile alamıyorlar çünkü bu belge sadece geleneksel alanda çalışan zanaatkarlara veriliyor.

tasarının gerekçesinde örnek verilen batı ülkelerindeki sanat konseylerinin özerk yapılarından hiç bahsedilmiyor. neden dünyadaki en başarılı örnek olan abd’deki national endowment for the arts adlı hem devletten fon desteği alan hem de bağımsız olan kurumu model olarak almıyorlar? çünkü toplumda yaratıcılığın en yüksek olduğu ve entelektüel yoğunluğu barındıran, konformizme ve statükoya başkaldıran, kolay kolay zapt edilemeyen sanatın kendileri için tehlikeli bir bölge
olduğunu biliyorlar ve tasarladıkları toplum modelini kurmak için son olarak bu alana el atmaları gerektiğini düşünüyorlar.

totaliter rejimlerde sanat, devlet ideolojisinin bir aracı olarak çok önem verilen bir alandır ve genellikle rejimin sanattan anlayan bir yöneticisi sanatı ve sanatçıları “hizaya” sokar. totaliter rejimler stalin ve nazizm döneminde başta edebiyat olmak üzere, kamuoyunun aklını ve fikrini oluşturabilecek tüm sanat alanlarına sıkı bir kontrol getirdiler. sovyetler birliği stalin dönemine dek sanata önemli bir sansür getirmedi. ama stalin döneminde tüm kültürel saha ciddi bir sansür ve yönlendirmeye maruz kaldı. sanatın bu yeni rolü daha sonra mao’nun kültür devrimi ve nazizm tarafından da adapte edilmişti.

sonuç olarak bu kanun taslağı kültür ve sanat alanının aktörlerinin de dışında tüm ülkeyi ilgilendiriyor. çünkü ifade özgürlüğünün en önemli alanlarından biri sanat. çağdaş bir toplumda sanatçılar yaratıcılıklarıyla yeni ve özgün olanı bize sunup düşünmemizi, şaşırmamızı, dünyaya farklı biçimde bakmamızı sağlıyorlar. sanat alanının muhafazakar zihniyet tarafından kuşatılmasına direnmek gerekiyor.

(Sosyolog, Nurten ÖZKORAY)

comments user
Yeni Kütüphaneci

Ali Fuat Bey’i ve TKD’yi eleştirmeyin demiyorum ki… İstediğiniz kadar eleştirebilirsiniz. Beni de eleştirin. Eleştiri kötü bir şey değil. Memnun olurum.

Konsantre olduğunuz tek şey maaş artışı. Bana maaş artışı dışında herhangi bir konu ile ilgili bu kanun tasarısı hakkında görüş bildirebilir misiniz? Rica ediyorum. Bütün tartışmayı bir kenara bırakın ve tasarı hakkında fikir bildirin. Yalnız maaş artışını bir kenara koyarak. Maaş artışını kabul ettik. Onda haklısınız zaten. Onun dışında ‘Şu şu nedenlerle bu tasarıyı destekliyorum. Ülkemiz için de şu faydaları sağlayacak. Maaş artışı olmasa bile bu tasarıyı şu nedenle yine desteklerdim.’ şeklinde bir yorum yapabilirseniz eğer ben özür dileyerek geri çekilirim.

Bekliyorum.

Bu arada tasarı şurada:
http://www.kultur.gov.tr/Eklenti/23946,tusaktasatasarisitaslagiv2.pdf?0

comments user
Bilgi ve Belge Yöneticisi

Yenikütüphaneci arkadaşın görüşlerine katılmıyorum. TÜSAK yasa tasarısını “memleketi yerin dibine sokacak bir takım uygulamalar” olarak yorumlamasından, ya tasarıyı okumadan bir takım sanatçı geçinen asalakların yorumlarının etkisinde kaldığını ya da olaya dar bir çerçeveden baktığını anlıyorum. TÜSAK yasa tasarısını iyi okumalı ve yorumlamalıyız. Bu tasarı yasalaştığı takdirde sanat özgürleşecek, sadece asalak, elit bir grubun elinde duraksamayacak, halkın temayülü doğrultusuda gelişecektir.
Ayrıca biz kütüphaneciler için de büyük bir kazanç sağlayacaktır.
Saygılarımla…

comments user
Bülent

Yeni Kütüphaneci rumuzlu meslektaşı düşüncelerine katılmıyorum. Bende memur olarak kamuda çalıştıktan sonra kütüphaneciliğin özlük hakları daha iyi olduğu için kütüphaneciliğe geçtim.

” Bu güne kadar, devlet memuru olmama rağmen, kütüphaneci olmadığım için bu konuda fikir beyan etmedim çünkü ‘Sen kütüphaneci değilsin. Kütüphaneciler hakkında konuşmaya hakkın yok.’ denilirse cevap veremezdim.” Bu yorumuna da bakacak olursak hala kütüphaneciliği anlayamamışsın diyeceğim kusura bakma. Ali Fuat Bey’i ve TKD’yi tabiki eleştireceğiz bizim için daha neler yapmaları gerektiğini ve gelen talepleri nasıl yerine getirmeye çalıştıklarını izleyip görüp kendilerine ya evet ya da hayır diyeceğiz.
” Kütüphanecilerin yüksek maaşlarla çalışmasını herkes gibi ben de çok isterim. Ülkemin geleceği ise her zaman benim kişisel çıkarlarımın önündedir.” Bu yorumundan sonra bende sana doğal olarak sormak istiyorum:

1.Neden kamuda memur olarak kalmadın ve kütüphaneci oldun sadece bende kütüphaneci oldum artık konuşma hakkım var olsun istediğim için dersen cevap olarak kabul edemeyeceğimizi sende takdir edersin.
2. Kütüphanecilerin özlük haklarının daha da iyileştirilmesi için neler yapmaktasın ya da yapacaksın.

” Tasarının kalktığı raftan inmemesi dileği ile…” Bu söyleminden dolayıda maalesef seni kütüphaneci olarak kınıyorum Yıllarca hor görülen, ezilen biz meslektaşların bazı kazanımlar elde edebilmek için çalmadığımız kapı , gitmediğimiz kişi kalmadı neredeyse ve sonuçta T.H. Sınıfına geçmenin verdiği umutla şimdi de TÜSAK için mücadelemizi sürdürüyoruz ve kusura bakma sürdürmeye devam edeceğiz.

comments user
Yeni Kütüphaneci

@Orkun rumuzlu arkadaşımız sitenin genel eğiliminin aksi yönünde bir açıklama yapmış. Kendisini destekliyorum.

Bu güne kadar, devlet memuru olmama rağmen, kütüphaneci olmadığım için bu konuda fikir beyan etmedim çünkü ‘Sen kütüphaneci değilsin. Kütüphaneciler hakkında konuşmaya hakkın yok.’ denilirse cevap veremezdim.

Artık ben de kütüphaneciyim ve diyorum ki; maaşınız biraz artacak diye memleketi yerin dibine sokacak birtakım uygulamalar için gözü kapalı destek olmayın!

Bir kısım arkadaş da burada Ali Fuat Bey’i ve TKD’yi eleştiriyor. Tasarı için gereken desteği vermedikleri düşüncesi ile. Tasarı ne getiriyor, ne götürüyor? Yeterince bilgi sahibi olduğunuza emin misiniz?

Kütüphanecilerin yüksek maaşlarla çalışmasını herkes gibi ben de çok isterim. Ülkemin geleceği ise her zaman benim kişisel çıkarlarımın önündedir.

Tasarının kalktığı raftan inmemesi dileği ile…

comments user
Orkun

Memurların iş güvenliklerinin ellerinden alındığı bir ülke.

Mahkemelere güvenebilen biz memurların elinden bu hakkının alındığı bir ülke. Artık sürgün, muhafakat v.b. durumlarda elimizden kanun güvencesi alınmış durumdadır. Memur, sıradan bir köle ve işçi olacak.

Mesleğimizin kendi içindekilerde dahil, akademik camianın da farkında olmadan ilerlemesinin durdurulması planlı şekilde işleniyor. Üniversiteler tayyip cemaati tarafından eskilerden arındırılıyor. Kurum içinde, dekan ve rektörün emir eri gibiyiz. Çok yakında bizim mesleğimizde tarihin eski sayfalarında yerini bulacak.

Zaten hukuk, ibf, tıp gibi diğer dallarda mesleğini icra ettirenlerin ülkesi Türkiye. Bizim önemimiz yok. Tüsak geçerse maaş olarak iyi alacağız tabiki, ama içi boşalmış bir ülke olarak kalacağız..

comments user
ahmet

ktb Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı gereği turizm araştırmacısı kadrosunu da tanımalı ve enformasyon memuru devam ettirmemelidir. bu bakanlığın taşra teşkilatında görev yapan en önemli topluluklardan birisi de turizm araştırmacılarıdır. tüsaka mı eklerler 4848e mi bilemem ama üvey evlat muamelesi hiç hoş değil. lise mezunları için ayrı bir düzenleme yapılabilir ama üniversite mezunlarını lise mezunları yüzünden mağdur etmek çok yakışıksız.

comments user
Kamil

senelerce uğraş verilen ve maaş farkında cüzzi bi miktar sağlayan, mantığa yatan bir gelişmeydi.. ama bir anda bu kadar büyük bir yükselme olması bana mucize gibi geliyor Türkiyede. umarım olur..

comments user
sblnt2401

Kamil kütüphaneciliğin teknik hizmetler sınıfına geçeceğine sen inanıyor muydun?.

comments user
Kamil

allahaşkına siz hiç böyle bişey olacağına inanıyor musunuz..

comments user
Akın

“arkeolog, müze araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog”

kadrolarının “a” grubu teknik eleman olmasını sağlıyor ve maaşları 3,000 tl civarına çıkarıyor.

comments user
senay40

tusak tam olarak sosyologlara ne getiriyor

comments user
İkbal

Tüsak güncel…

comments user
huseyin(kütüphanem)

ali bey ..teşekkür ederim. yazıyı beğenmşşsiniz..inşaalah istenilen şekilde yasa geçer de yüzümüz bi kat daha güler…

comments user
Ali

Arkaeologların aldığı 2500 tl bizim hakkımızdır. Bunun yanında 3000 tl de a grubu olursak alacağımız maaştır. Ama ülkemiz acayip bir ülke oldu ve hak eden değil, şansına herkes maaş alıyor ve yaşıyor. Yasa nasıl meclisten geçer hiç kimse takdir edemiyor..

comments user
Hülya

Sayın Ali bey bilgi güvenilir midir?

comments user
Ali

TÜSAK YASA TASARISI ve EK gösterge konusuna ilgiyle yaklaşan ve samimi gayret içerisinde
olan,olamasa da
gönülden destekleyen herkese teşekkürler …
arkadaşlar sevgili ve kıymetli meslektaşlarımız…
biz kütüphaneciler olarak yakın zamana kadar çok düşük maaşta çalışmadık mı..
daha 2009 da 1.000-1.300 maaş almıyor muyduk..
bu küçüçük maaşla yıllarca çalışmadık mı..
şimdi ise nereden nereye geldik. o gün destek vermeyenler bırak ya bu da olmaz diyen iyi niyetli
ama gayret
etmekte üşengeç meslektalarımız bügünkü mmaşlarını alırken rahatsızlık mı duyuyorlar. teknik
kadroya niye geçtik
ki eski haldeki maaşım daha iyiydi mi diyorlar.
teknik kadroya geçtikten sonraki yükselen maaşımızı ilk aldığımız ay hepimizin yüzü gülkmedi mi.
onure olmadık mı. bu konuda gayret etmediksek bir mail dahi atarak destek olmadıksak da bunu için
çaba
gösterenlere helal olsun arkadaşlarımıza demedik mi. bugün dah bundan dolayı yüzümüz gülmüyor mu.
1.850-1.950
almak varken yeni başlayan bir meslekdaşımızın 2.200 alması iyi değil mi..mesleğimizin
itîbarı,prestiji
yönünden,daha iyi değil mi.
Kıymetli kadim meslektaşlarım, yeni başlayan arkadaşlarım , mesleğimiz, sektörümüz içindeki bütün
arkadaşlarım.
Beyler, Hanımefendiler…
lütfen tüsak tasa tasarısındaki haklarımız konusunda daha duyarlı olalım. bulunduğumuz yerde
maillerle bu konuda
dstek olabiliriz. bakanlık, sayfasına yasa tasarısını koymuş bizlerden yorum bekliyor. lütfen
biraz daha duyarlı
olalım. şimdiye göre 400 tl daha fazla alabilecek bir imkan bize doğmuş ki (malumunuz kanuni
hakkımızdır ancak
önceki dönemde yasal düzenleme eksik kalmıştı. şimdi ise tekrar önümüzde geldi. bu bizim için bir
imkandır,
fırsattır.) bu konuda gayretli olmaya duyarlı olmaya çaba sarf eden arkadaşlarımıza destek olmaya tüm
meslekdaşlarımızı davet ediyorum.

Destekleriniz için teşekkürler..

comments user
ali demirci

meclisin 25 temmuza kadar açık olmasından dolayı, tüsakın c.başkanlığı seçiminden önceye alındığında dair bilgi var. memursenden almış bilgiyi arkadaşım.

comments user
Barış Yıldrıım

Merhaba arkadaşlar ; Tüsak tasarısı ile ilgili sendika ve stk’ların talepleri var bakanlık bunları değerlendiriyor revizeden kasıt bu,bizim madde ile ilgili bir sıkıntı yok,tasarı cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası meclise gelecek,çok büyük aksilik olmazsa(şu ana kadar yok)bu yıl içinde kanunlaşacak.

comments user
kütüphanee

Cumhuriyet gazetesinin birkaç gün önceki haberinde bakanlıgın sanatcıların özlük hakkı ve 3 buyuk sehırdekı tiyatroların kapanmaması için revize edilmesi dusunulmektedir diye haber vardı. aralık sonuna kadar yasalaşmazsa bence cıkmaz artık cunku seneye yıne secım var onla mesgul olurlar.

comments user
Aylin

Revizenin içeriği nedir..

comments user
Hülya

bizle ilgili maddeyi çıkarmazlar umarım..

comments user
kütüphanee

TÜSAK bi sonraki döneme kaldı artık. Revize edilecek diye duydum.

comments user
Hülya

Meclisin tatile girme süresi ertelendi.. tüsak ı da torba yasaya koyarlar mı dersiniz.. hiç duyum vs alan var mıdır?

comments user
Selin

http://memurunyeri.com/memur/ucret/6931-teknik-hizmetler-sinifi-personelinin-ek-odemesi-ne-kadar.html

KADROLARI TEKNİK HİZMETLER SINIFINDA YER ALAN DEVLET MEMURLARI (A/2 bölümünde sayılanlar)

EK ÖDEME ORANI

EK ÖDEMENİN AYLIK NET MİKTARI

a) Başmühendis, başmimar, mühendis, mimar, bölge plancısı ve şehir plancısı kadrolarında bulunanlardan;

1-2 dereceden aylık alanlar

150

1.088,89 TL

3-4 dereceden aylık alanlar

140

1.016,30 TL

Diğer derecelerden aylık alanlar

130

943,70 TL

b) Jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikçi, kimyager, fizikçi, jeomorfolog, arkeolog, matematikçi, istatistikçi ve astronom kadrolarında bulunanlardan;

1-2 dereceden aylık alanlar

120

871,11 TL

3-4 dereceden aylık alanlar

110

798,52 TL

Diğer derecelerden aylık alanlar

100

725,92 TL

c) Ek ödeme oranları 1 nolu grupta düzenlenenler hariç, bu sınıfta yer alan diğer kadrolarda bulunanlardan;

1-2 dereceden aylık alanlar

110

798,52 TL

3-4 dereceden aylık alanlar

100

725,92 TL

5-7 dereceden aylık alanlar

90

653,33 TL

Diğer derecelerden aylık alanlar

85

617,04 TL

KADROLARI TEKNİK HİZMETLER SINIFINDA YER ALAN DEVLET MEMURLARI (A/1 sırasında sayılanlardan)

EK ÖDEME ORANI

EK ÖDEMENİN AYLIK NET MİKTARI

A/1/k) Programcı ve çözümleyici kadrolarında bulunanlardan;

1-2 dereceden aylık alanlar

115

834,82 TL

3-4 dereceden aylık alanlar

110

798,52 TL

Diğer derecelerden aylık alanlar

100

725,92 TL

comments user
Yasin S.

Devlet personel başkanlığına topluca bi dilekçe yazıp göndersek örgütlensek maliyeye giödersek meclise göndersek bi yerlerden başlasak haydiiiiii gençler utanmanıza gerek sonuçta ekmek paramız bu bizim.

bbyhaber.com yöneticileri bizim özlük haklartı ile ilgili sıkıntılarımızı mesela bi memurlar net te yayınlatsalar ve burdan başlasak olmaz mı.

Bakanlık çalışanı na katılıyoruz..

Ben Destekliyorum. Yasin S..

comments user
bakanlık çalışanı

🙂 ne zaman bişeyler yapalım desem SES KESİLİYO Allaha emanet olun arkadaşlar başarılar !

comments user
bakanlık çalışanı

Devlet personel başkanlığına topluca bi dilekçe yazıp göndersek örgütlensek maliyeye giödersek meclise göndersek bi yerlerden başlasak haydiiiiii gençler utanmanıza gerek sonuçta ekmek paramız bu bizim

comments user
bakanlık çalışanı

bbyhaber.com yöneticileri bizim özlük haklartı ile ilgili sıkıntılarımızı mesela bi memurlar net te yayınlatsalar ve burdan başlasak olmaz mı

comments user
fadime çalışkan

selam barış bey ben operada teknik personel olarak çalışmakdayım bizim özlük haklarımzla ilgili söylüyceniz birşeyler varmı.

comments user
Umut

Bence arkadaşlar tkd derneğinin hatalarını daha sonra göz önüne almak lazım. Önce kanunu çıkarmak için kulis yapmak lazım. Yasa çıktıktan sonra kendi içimizde durum değerlendirmesi yapalım. Zaten bir arada değiliz en azından olanıda ayırmayalım. Olumlu olmalıyız. TH’nin geçmesinde dernek çalıştı, bunu unutmamak lazım.

comments user
Beyribey

TKD ‘ye iyi bir ders vermek gerekiyor Bizimle ilgili bu kanun çıkmazsa bu işi bundan sonra ebediyyen unutabiliriz arkadaşlar TKD bize başka ne zaman lazım olacak ki şimdi bizim için en önemli konu olan bu yasaya karşı çıkıyor sen kimsin TKD kime hizmet ediyorsun bize mi başkalarına mı yazıklar olsun…

comments user
bülent

TKD Bizi TÜSAK Konusunda ne kadar savunuyor bende merak içerisindeyim. Mevcut başkan Ali bey acaba TÜSAK la ilgili olarak düşüncelerinizi açıkça paylaşın da bizde bilelim üyesi olduğumuz derneğimizin düşüncesini, kulis faaliyetlerini vs… Kulağımıza gelen TÜSAK la ilgili TKD nin tutumu eğer ki doğru ise bir dakika bile bu dernekte üye olarak durmam ve benim gibi en azından dernekten ayrılacak 11 adet meslektaşım var bildiğim. Beklemedeyiz şimdilik TÜSAK bir netleşsin yolumuzu o zaman daha net belirleyebileceğiz.

comments user
bakanlık çalışanı

TKD olaylara maalesef her zaman siyasi yönden bakıyor ve hükümetle bu konuda taban tabana zıt bir dernek konumunda. Eğri oturup doğru konuşalım hükümet şimdiye kadar hangi muhalefeti ciddiye almış ve önerilerini kabul etmiştir. Kültür memursenin yetkiye kavuşmasıyla belki bir takım haklar elde edebiliriz tabi bunun içinde sendikayla dirsek temasında bulunmamız gerekli. İnanın sendikaya on yeni üyeyimizle katılıp bi görüşme yapsak sorunlarımızı anlatıp bi yola çıkmış oluruz.Bu işler hep siyasidir arkadaşlar eleştirmekle maalesef hiç bir şey kazanılmıyo haklı olsak bile ben derim ki bir arkadaşımızın önderliğinde şöyle on on beş kişi bir araya gelip önce sendikaya hayırlı olsun ziyaretiyle bu konuya eğilelim. Gersisi gelecektir emin olun yok mu ankarada kamet eden gönüllü kişiler. hafta içi bir saatini ayırabilecek olan.

comments user
Barış Yıldrıım

Kütüphanecilerin içinde olmadığı her tasarı doğru olabilir,Bizler hak arama mücadelesi yapamıyoruz ne yazık ki,ne kadar sıkıntılı olmayacak kanun teklifi varsa bizi oraya atıp duruyorlar,biraz örgütlü olabilsek şu ana mecliste olan bir torba kanun var kendimizi oraya ekletip şu TÜSAK belasından da kurtuluruz.2010 yılında beş meslek 2013 yılında ise 3 meslek TH oldu,Teknik hizmetlere geçerken aynı çuvalın içinde olduğumuz için özellikle Sosyologlarla çok yakın diyaloglarımız oldu,adamlar olaya mesleki baktılar ve bize ciddi katkılarıda oldu,Teknik hizmetlerin çıkmasında Sosyologların emeği büyük.Teknik hizmetlere geçtikten sonra Sosyologlarla yolumuz ayrıldı gibi,artık her meslek kazanımlarına kazanım eklemek için uğraşıyor,Arkeologlar,sanat tarihçileri daha dün THS’ye geçen programcı ve çözümleyiciler mecliste ciddi kulisler yapıyor,bizler ne yapıyoruz acabaaa???? TÜSAK’a karşı olan TKD alternatif olarak ne önerdi yada önermeyi düşünüyormu yada kudreti yetermi?

comments user
Hülya

şu tasarı seçimden önce geçseydi de en azından olup olmayacağını bir an önce görseydik..

comments user
Bülent

Değerli meslektaşlarım merhabalar. Tkd Blogdan bir alıntıyı sizinle paylaşmak istiyorum. Bakanlıkta çalıştığını belirten (Doğru ya da yanlış bilemiyorum ) iş bilir nikli kişinin paylaşımıdır bu. Yorumsuz olarak aktarıyorum.

işbilir diyor ki:

17 Haziran 2014, 15:53

4848 kültür turizm bak. teşkilat kanunda değişiklik yasa tasarısı bugün yarın mecliste görüşülecek biz tüsaka yoğunlaşırken arkeologların ve müze araştırmacıların ek göstergesi 3600 çıkıyo BİLGİLERİNİZE 🙁

Not: Sayın Barış Yıldırım Bu paylaşımın doğru olma ihtimali nedir?

comments user
Mehmet Şerif ARSLAN

Sayın Meslektaşımız Barış YILDIRIM,
Paylaşım ve bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.
Sanat dünyası için durum karamsar görünse de inşallah mesleğimiz için dev bir adım olacaktır

comments user
hüseyin (kütüphem)

iyi günler iyi çalişmalar.
Bariş Bey çok teşekkür ederim.
son yazılanlarla maaşlarda iyileştirme olmayacak ve hakkımız olanı da alamayacağiz diye karamsarlık içime çökmüştü.
bilgilendirmenizle bunlar izale oldu.
Sizi duymuştumm. Çalıştığım yerde kıdemliler Barış bu işi takip ediyor diye bahsiniz geçmişti.
Teşekkür ediyorum. Sizden yeni gelişmeleri duymak isteriz.

comments user
Barış Yıldrıım

Arkadaşlar ;Beni bir çok meslektaşım tanır,bu işle ilgilenen birkaç kişiden biriyim endişe etmenize gerek yok verdiğim bilgiler kafanızı karıştıracak türden değil.Son bir kaç yoruma kısa kısa cevap vereyim,Can bu iş acık arttırma ile olmuyor Umut’un yazdığı oran yaklaşık oran Kütüphaneciler A bendi olursa alacakları maaş o civarda olur.

Kutup kutup ; II sayılı cetvelde 5 bent var,biz şu anda yüksek okul mezunu teknikerlerin olduğu D bendindeyiz,mimardan sonra ibaresi demek,mimarın bulunduğu Özel hizmetteki A bendidir bunun yoruma açık bir durumu yok.

Sivaslı genç ; Tüsak görüştüğümüz yetkilerin söylediğine göre Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra meclise gelecekmiş,yine görüştüğümüz yetkililerin söylemine göre kanunlaşma ihtimali %90.

Sizden bir ricam olacak arkadaşlar,lütfen gerçek isimlerinizle yorumlarınızı yapın,kiminle konuştuğumuzu bilelim,burası mesleki bilgilendirmelerin yapıldığı bir sayfa,nick kullanmayı çok doğru bulmuyorum,çoğu zaman muhattabımın kim olduğunu bilmediğim için yorumlara cevap bile vermek istemiyorum.Saygılar.

comments user
can

Arkadaşlar, merhaba. ben dahil sanırım kimse maaşlarımızın ve haklarımızın nasıl olacağı konusunda net bir bilgiye sahip değil. akıl karışıklığı bol. rakamlar bir iniyor bir çıkıyor. ben şahsen Umut isimli arkadaşın rakamını pek beğendim. içimden de (alınmasın lütfen) “yok mu arttıran?” dedim. bir uzman yok mudur? ya da TKD’de bizi aydınlatabilecek bir kişi.. bu kadar yazılar boş yere, farazi.. kutup-l var, bu sayfamız var, ama güzel, resmi ve akıldaki soru işaretlerini tam anlamıyla giderici bir açıklama yok.. üzülmemek elde değil.

comments user
Umut

3100 tl oluyor genel olarak maaşlar.

comments user
kutup-kutup

3600 konusunda herhangi bir endişem yok ama bahsettiğin diğer cetvel konusunda sana katılmıyorum.

aynı maddenin “II-Teknik Hizmetler Sınıfı” bendine “mimar” ibaresinden sonra gelmek üzere “arkeolog, müze araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog,” ibareleri, eklenir.( Tüsak’ta yer alan ibare aynen bu şekilde.Aynı maddeden bahsediyor aynı bendden değil.AYNI MADDE durumumuzu malesef muallakta bırakıyor. Kesinlikle sizin bahsettiğiniz II sayılı cetveldeyiz diyemez, fazlasıyla yoruma açık bir durum.İnşallah sizin gibi yorumlarlar.Aynı maddeye eklediğinde aşağıdaki gibi olur ki bu da ortak hükümlerde yer almadığımız için maddi bir kazanım sağlamaz.)

II-TEKNĠK HĠZMETLER SINIFI:
Bu Kanunun kapsamına giren kurumlarda meslekleriyle ilgili görevleri fiilen ifa eden ve meri hükümlere göre yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, jeolog,hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, istatikçi, (arkeolog, müze araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog,”) yöneylemci (Hareket araştırmacısı),matematiksel iktisatcı,ekonomici ve benzeri ile teknik öğretmen Okullarından mezun olup da,öğretmenlik mesleği dışında teknik hizmetlerde çalışanlar, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek Bölge Plancısı, 3437 ve 9/5/1969 tarih 1177 sayılı Kanunlara göre tütün eksperi yetiştirilenler ile müskirat ve çay eksperleri, fen memuru, yüksek tekniker, tekniker teknisyen ve emsali teknik unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüş bulunanlar, Teknik Hizmetler sınıfını teşkil eder.(1)(2)

comments user
sivasligenc

Barış hocam tüsak ta son durum nedir seçimden önce meclise gelir mi bu konu hakkında bilginiz, duyumunuz var mı? İnşallah güzel haberler alırız.

comments user
Barış Yıldrıım

kutup-kutup arkadaşım,yorumda sıkıntı yok Kütüphanecilerle ilgili iki cetvelden bahsediyor I ve II sayılı cetvel bir sayılı cetvel ek gösterge oranı yani 3600 bu gösterge daha çok emeklilikte işe yarıyor birde çalışırken 4.dereceden sonra ek göstermiz olduğu için azda olsa işe yarar.

Diğer cetvel ve en önemlisi II.cetvel buda Özel hizmet tazminatı ve ek ödemenin olduğu cetvel,şuan Kütüphanecileri özel hizmet tazminatı 93 ve 100 dereceye göre,ek ödemeleri ise 90 ve 110 derceye göre,a bendine geçildiği takdirde özel hizmet 160 ek ödeme 152 puan,eski durumla yenisi arasındaki farkı 7.8 ile çarparsan aradaki maaş farkı ortaya çıkar.Yani kendi dereceme göre hesaplama yaparsam 3. derecedeyim Özel hizmetim 100 puan a bendi olursak 160 puan olacak aradaki fark 60 puan oda 468 lira yapar,ek ödemem 100 puan a bendi olursak 152 pauan olacak aradaki fark 52 puan oda 405 lira yapar.GToplamda = 873 lira maaş farkı yapıyor,bu kazanım az bir kazanımmı ??

comments user
FOLK

arkadaşlar kanunun ne zaman çıkacağına dair bir bilgisi olan varsa buradan paylaşırsa sevinirim.

comments user
Umut

Tüsak unutulmaması lazım,onu öne alalım..

comments user
Ali

Bugün Tüsak için ne yaptınız? Ne duyumlar aldınız?

comments user
HLY

arkeolog, müze araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog bunlar önceden aynı sınıfta mıydı ki? arkeologlar, mimarlar daha iyi sınıftaydı.. ilk maddede aynı sınıflara konulmuş diğer maddede de a bendine konulmuşlar toptan

comments user
kutup-kutup

Tüsak kanun taslağını sanırım yanlış yorumlamışsınız ya da ben mi yanlış yorumladım? Taslakta biz kütüphanecileri ilgilendiren iki nokta var.

1.nokta:
4’ün 1’inde diyorki 36 ncı maddesinin “II Teknik Hizmetler Sınıfı” bendine “mimar” ibaresinden sonra gelmek üzere”arkeolog, müze araştırmacısı, kütüphaneci, folklor araştırmacısı, arşivci, kitap pataloğu, sosyolog,” ibareleri eklenir.( Diyelim ki eklediler bu maddi anlamda bir kazanç sağlamaz. Sadece Teknik hizmetler sınıfında olduğumuzu KHK ile değilde Kanunla garanti altına almış oluruz.)

2. nokta :

Eki (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelden bahsediyor ve bildiğim kadarıyla emeklilik durumunda maddi anlamda kazanç sağlıyor yani şu an kütüphaneci olarak çalışanlar için çok düşük bir artış sözkonusu.

comments user
Orkun

Can arkadaşımızın verdiği sayı şuradan geliyor:

http://memurunyeri.com/memur/ucret/5973-her-derecede-mimar-ve-muhendisin-15-ocak-2014-maasi.html

Mimar ve Mühendislerin 15 Ocak 2014 Net Maaşları

8-1 : 2.987,66 TL

comments user
arkeo

arkadaşlar ek gösterge ve maaş artışı hakkında birtakım bilgiler paylaşmak istiyorum. Ben arkeologum su an aldıgım net maas 2500 tl civarı. ek göstergem yok. bilfiğim kadarı ile biyologların ek göstergesi 3600 ancak su an kamuda aldıkları net maas 2400 2500 tl cıvarı ( ek ödeme, döner sermaye hariç).
Biyologların ek göstergeleri 3600 olmasına rağmen ANCAK EMEKLİ olduklarında maaşları ve ikramıyelerı bir muhendıs, mimarla eşit olmaktadır.
TÜSAK kanun tasarısında bizimle ilgili olan maddede bizi direk mimar ve muhendislerin bulunduğu kategorıye koymaktadır yani a sınıfına. bu durumda bizim durumumuz biyologlardan farklı dıe dusunmekteyım. Biz direk aynı kategoride yer alacağız. Bu da maaşımızın dereceye gçre bir mimar ve mühendisle aynı olduğu anlamını taşımaktadır. Yeni başlayan bir muhendıs ya da 1 kaç yılıık da olabılır aldıgı maas 3000 tl civarıdır.
Sonuç olarak; kütüohaneci olsun arkeolog olsn sosyolog olsun çözümleyıcı,araştırmacı olsun o kategorıde yer alırsak maaşımızın 3000 tl civarına cıkacagını dusunmekteyim. Bu tamamen benım tahminim.
Ayrıca maaşımızın 500-600 tl artması maliye bakanlıgına pek dokunmaz. Çunku her yıl 40-50 bin tl öğretmen ataması yapılmaktadır ve maaş baglanmaktadır. Biz ise bu saydıgım tum sınıflar kamuda 1 kaç bin kişi toplamda ayrıca sadece 500-600 tl maaş artısı olacak. Tüm bunlara rağmen TÜSAK kanunlaştıgında bizle ilgili madde çıkarılırsa buna gerekli yorumu da siz yapın artık. (Bunlar tamamen benim görüşlerimdir)

comments user
can

Bahsi geçen haberi ben de okudum. ilginize teşekkür ederim.

comments user
kütüphanem

bizimkide böyle mi olur …bilen var mı bu konuda…..

comments user
kütüphanem

@can rumuzlu meslektaşım..
400 tl konusdunda en düşük ihtimali yazdım…bu konuda daha yüksek duyoyurum. edindiğim bilgiler bu yöndeydi. az yazayım daha yüksek olursa ne ala diyerekten yazmıştım….ancak gördüğüm tablo dikkatimi çekti.
daha sağlıklı ilgiyi buradan palaşmak istiyorum….

http://memurunyeri.com/memur/ucret/6890-programci-ve-cozumleyiciler-ek-gostergelerinin-artmasini-istiyor.html
Ek gösterge artışının faydası

Ek gösterge artışı, Devlet memurlarının almakta oldukları aylık ücret ile emekli olmaları durumunda alacakları emekli maaşı ve emekli ikramiyesi miktarlarını da etkilemektedir.

Bu nedenle, kazanılmış hak aylıkları 1/4 olan ve 30 yıl hizmeti bulunan “Programcı” ve “Çözümleyici” kadro unvanlı personelin 2200 olan ek göstergelerinin 3000 veya 3600’e yükselmesi halinde, almakta olduğu aylık ücret ile emekli olmaları durumunda alacakları emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin ne kadar değişeceği konusunda bilgi vermesi bakımından memurunyeri.com olarak yaptığımız çalışmada şu sonuçlara ulaşılmıştır.

2200 olan ek göstergenin 3000 veya 3600 olmasının sonuçları

2200’DEN 3000’E ÇIKARSA

2200’DEN 3600’E ÇIKARSA

AYLIK NET MAAŞ

44 TL artar

16 TL artar

EMEKLİ AYLIĞI

51 TL artar

455 TL artar

EMEKLİ İKRAMİYESİ

1.848 TL artar

16.401 TL artar

*2014 yılı için geçerli olan katsayılar kullanılmıştır.

comments user
Num num yar

Bugün YÖK de toplantı vardı. Ali fuat bey haricinde kimse personel hakkında tek kelime konuşmadı. Yarın da rektör yardımcıları toplanacak onda da konuşulmaz. Biz kütüphaneciler sus pus oturdukça kimse bizi konuşmayacak..

Budur.

comments user
sblnt2401

T.K.D Blog dan alıntıdır yorumsuz olarak paylaşıyorum arkadaşlar

serhan diyor ki:

09 Haziran 2014, 15:43

Ben bizzat kültür memur sen başkanıyla bu konuyu konuştum. Cumhurbaşkanlığı seçimi olmasaydı bu ayın içinde bu yasa çıkacaktı ama seçimden sonra kesin çıkacak dedi.maliye Bakanlığından sıkıntı olmadığını ve bizimle ilgili olan maddenin de geçeceğini söyledi. ..

comments user
can

@kütüüphanem yorumunuzda 400 tl fazla maaştan söz etmişsiniz? bunu neye istinaden söylediniz acaba? rakam konusunda farklı söylemler var; mesela 2986 tl olacak deniliyor?

comments user
sblnt2401

kütüphanem Rumuzlu meslektaşım konu ile alakadar olduğunuz için asıl ben teşekkürlerimi size sunuyorum. Programcı ve çözümleyicilerin kendi paltformlarında aralarındaki paylaşımlarını aktarıyorum yorumsuz olarak: yasa çalışmalarında TÜSAK bizi de kapsayacak şekilde (kütüphaneciler)yani a bendi içerisinde yer alacaklarını paylaşıyorlar. 3600 ek gösterge ve a bendinde yer alacağız hayırlı olsun diye birbirlerine müjdeli haberler vermekteler. Buna ilaveten bahsettiğiniz yasa tasarısı şuan hangi yerde yada haziranın kaçında çıkacak herhangi bir bilgiye sahip bulunmamaktayım.

comments user
Ali

Güzel yazılar geldi. Ankara Üniversitesi an-clubdan da “Kütüphanem” in mesajını yayınladık. Tkdblog a da eklendi. Böyle yazılar yazınız lütfen, yoksa kütüphanecilerin uyanacağı yok..

comments user
aziz durak

nd senin adın yok mu seni katologlasam valla koyacak yer bulamam

neyse en azından haklısın…

comments user
kütüphanem

sblnt2401 rumuzlu meslektaşımıza
teşekkür ederim bilgileriniz için. sağolun.. bir sorum olacak.
06 hazirandaki yazınızda
“Ek gsterge ile alakalı kanun teklifimizi TORBA KANUNa eklemek üzere kendisine takdim ettik.Olumlu bir görüşme yapmış bulunmaktayız.”
peki ek gösterdge c bendine yoksa a bendine göre mi olacak… tüsak da geçen şekliyle mi torba yasa ya gelecek..
tüsak da a bendine alınması diyor sizin bulunduğunuz platformlarda ziyaretlerde bu konu nasıl ele alındı. bilgilendirirnmisiniz.
ayrıca şu anda süreç nasıl işliyor. şimdi bu teklif nerededir.
6 haziranda meclise gelecegini duymuştum . şu ana kadar mesmuatıma nazaran gelmedi.son durum nedir. ilginizde teşekkür edrim.sevindirici cevaplar sizden duymak istiyorum(z)…

comments user
kütüüphanem

TÜSAK YASA TASARISI ve EK gösterge konusuna ilgiyle yaklaşan ve samimi gayret içerisinde olan,olamasada gönülden destekleyen herkese teşekkürler …
arkadaşlar sevgili ve kıymetli meslektaşlarımız…
biz kütüphaneciler olarak yakın zamana kadar çok düşük maaşta çalışmadık mı..
daha 2009 da 1.000-1.300 maaş almıyor muyduk..
bu küçüçük maaşla yıllarca çalışmadık mı..
şimdi ise nereden nereye geldik. o gün destek vermeyenler bırak ya bu da olmaz diyen iyi niyetli ama gayret etmekte üşengeç meslektalarımız bügünkü mmaşlarını alırken rahatsızlık mı duyuyorlar. teknik kadroya niye geçtik ki eski haldeki maaşım daha iyiydi mi diyorlar.
teknik kadroya geçtikten sonraki yükselen maaşımızı ilk aldığımız ay hepimizin yüzü gülkmedi mi.
onure olmadık mı. bu konuda gayret etmediksek bir mail dahi atarak destek olmadıksak da bunu için çaba gösterenlere helal olsun arkadaşlarımıza demedik mi. bugün dah bundan dolayı yüzümüz gülmüyor mu. 1.850-1.950 almak varken yeni başlayan bir meslekdaşımızın 2.200 alması iyi değil mi..mesleğimizin itîbarı,prestiji yönünden,daha iyi değil mi.
Kıymetli kadim meslektaşlarım, yeni başlayan arkadaşlarım , mesleğimiz, sektörümüz içindeki bütün arkadaşlarım.
Beyler, Hanımefendiler…
lütfen tüsak tasa tasarısındaki haklarımız konusunda daha duyarlı olalım. bulunduğumuz yerde maillerle bu konuda dstek olabiliriz. bakanlık, sayfasına yasa tasarısını koymuş bizlerden yorum bekliyor. lütfen biraz daha duyarlı olalım. şimdiye göre 400 tl daha fazla alabilecek bir imkan bize doğmuş ki (malumunuz kanuni hakkımızdır ancak önceki dönemde yasal düzenleme eksik kalmıştı. şimdi ise tekrar önümüzde geldi. bu bizim için bir imkandır, fırsattır.) bu konuda gayretli olmaya duyarlı olmaya çaba sarf eden arkadaşlarımıza destek olmaya tüm meslekdaşlarımızı davet ediyorum.

Bu konuda

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Sayın Prof.Dr.Turan MENTEŞ’e

Başbakanlıktn Zafer VERGİLİ’ye

Türk BÜRO-MEMURSEN den Kadir ÇİÇEK’e
(kcicek@buromemursen.org.tr)

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Recai BERBER’e
recaiberber@tbmm.gov.tr

Plan Bütçe Komisyonu Başkan vekili Isparta milletvekili sayın Süreyya Sadi BİLGİÇ’e,(sureyyasadi.bilgic@tbmm.gov.tr

Gurup başkan vekili sayın Hüseyin TANRIVERDİ’ye,
(huseyin.tanriverdi@tbmm.gov.tr)

Şanlı Urfa Milletvekilimiz Sayın Mahmut KAÇAR’a,(mahmut.kacar@tbmm.gov.tr)

Grup başkan vekili Sayın Nurettin CANİKLİ’ye
nurettin.canikli@tbmm.gov.tr

MAİL ATARAK LÜTFEN İLGİMİZİ VE DESTEĞİMİZİ gösrerelim….

mahmut.kacar@tbmm.gov.tr
huseyin.tanriverdi@tbmm.gov.tr
sureyyasadi.bilgic@tbmm.gov.tr
recaiberber@tbmm.gov.tr
nurettin.canikli@tbmm.gov.tr
kcicek@buromemursen.org.tr

şimdiden herkese mesletaşlarımıza cok teşekkür ederim…..

comments user
nd

OnurKutlu gerçekleri yazmış ama gerçekler insanların hoşuna gitmez. Bu forumda daha önce de bunu yaşadık. Ben bile yaşadım hatta bizzat.

OnurKutlu her şeyi açıkça ifade eder, her şeyi dobraca söyler ama bizimkiler gelip şunu der: “‘bu bile fazla’ diyerek çok ayıp etmişsin” – “‘bu bile fazla’ dediğin için yorumunun kalanını okumadım” – “sen kimsin de ‘bu bile fazla dersin?!'” – “sen ‘bu bile fazla’ dedikten sonra diğer söylediklerinin ne önemi var ki?” vs…

Yani demem o ki, ahmak diye parmak ayı gösterirken parmağa bakana derlermiş. (buda: parmak ay’ı gösterdiğinde parmağa değil ay’a bak)

Neyse ben de geceden kalma halimle yorum yapıyorum. Kime yapıyorum ki… “şu puanla atanır mıyım?” – “şu bilgiyi nerden alabiliriz?” diyen insanlara.

Üzerine alınmayacak olanlar zaten alınmaz. Diğerleri de isterlerse kusura bakabilirler.

comments user
Haklı

Mevcut kütüphanecilere bu bile fazla ama bu tasarı bize de fayda sağlarsa ve bölümün prestiji zamanla yükselirse (tıpkı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi) hem bölüme girmek daha zorlaşır hem de bölüm mezunları çok daha kalifiye olur.. Böylece orta vadede sürekli hazıra konan beklemede kalan pasif bölüm mezunları yerine çok daha aktif ve kaliteli mezunlar işi olması gerektiği gibi götürür.. Teknik kadro işinde bile olayı sosyologlar götürdü kütüphaneciler izledi. Forumlar, bloglar ölü..

Bu yorumu ayakta alkışlarım işte, gerçekten objektif olarak yazılmış..

comments user
OnurKutlu

Mevcut kütüphanecilere bu bile fazla ama bu tasarı bize de fayda sağlarsa ve bölümün prestiji zamanla yükselirse (tıpkı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi) hem bölüme girmek daha zorlaşır hem de bölüm mezunları çok daha kalifiye olur.. Böylece orta vadede sürekli hazıra konan beklemede kalan pasif bölüm mezunları yerine çok daha aktif ve kaliteli mezunlar işi olması gerektiği gibi götürür.. Teknik kadro işinde bile olayı sosyologlar götürdü kütüphaneciler izledi. Forumlar, bloglar ölü..

comments user
sblnt2401

Programcı ve çözümleyici arkadaşları yılmadan ve ciddiyetle mesleklerini daha ileriye taşıma gayretlerinden dolayı kutluyorum. Buradan da biz kütüphanecilere mesleğimize sahip çıkmadığımız ve birlik olmadığımız için seslenmek istiyorum: Hep başkalarının gayretleri ile bir yerlere gelmeye çalışıyoruz. T.H.S. Sınıfına geçmemizde sosyologlar, arkeologlar vs. ve eski bakan Ertuğrul Günay’ın inisiyatifi ile şimdi TÜSAK Tasarısı ile bazı kazanımlar elde edeceğiz belki de en azından buna sahip çıkalım ve tasarıya biz de destek olalım yoksa bir gün gelecek bizim için kimse bir şeyler yapmayacak…

comments user
Hülya

geçici 14. madde nedir? geçici derken?

comments user
Fuat

Çok güzel bir gelişme. Helal olsun teşekkürler çözümcülere…

comments user
sblnt2401

Değerli meslektaşlarım merhaba. T.H.S. Geçen programcı ve Çözümleyiciler 3600 ek gösterge ve özel hizmet tazminatlarının artırılması konusunda var güçleri ile çalışmaktadırlar ve sonucu da her an bu ay içinde alabileceklerini paylaşımlarında bildirmektedirler. Mecliste Yoğun Kulis faaliyetleri sonucunda bizi de ilgilendiren bir paylaşımda bulunmuşlar yorumsuz olarak bu yazıyı sizlerle paylaşıyorum:

Değerli arkadaşlarım;

03/06/2014 Saat 14:30 da Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Sayın Prof.Dr.Turan MENTEŞ Üyelerden Başbakanlıkdan Zafer VERGİLİ ile Türk BÜRO-MEMURSEN den Kadir ÇİÇEK ile ben deniz Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Recai BERBER ziyaret etmiş bulunuyoruz.Ek gsterge ile alakalı kanun teklifimizi TORBA KANUNa eklemek üzere kendisine takdim ettik.Olumlu bir görüşme yapmış bulunmaktayız.Ayrıca Plan Bütçe Komisyonu Başkan vekili ısparta milletvekili sayın Süreyya Sadi BİLGİÇ beyi konu ile alakalı görüşerek aynı metni kendisine takdim ettik.Üzerine vurguluyarak destek sözü verdi.Ayrıca Gurup başkan vekili sayın Hüseyin TANRIVERDİ beyi ziyaret ederek teklifimizi Danışmanı olan ismail beye takdim ederek destek sözü almış olduk.Ayrıca Şanlı Urfa Milletvekilimiz Sayın Mahmut KAÇAR beyi ziyaret ederek uzun bir görüşme netecesinde bugün itibariyle mahmut bey Grup başkan vekili Sayın Nurettin CANİKLİ beyle teklifimizle alakalı bir görüşme yapacaklarını ve TORBA KANUN a eklenmesi hussunda bütün imkanlarını kullanacakların söylemiş bulunmaktadarlar.Gelecek olan teklifde alt komisyona açma imkanı olursa Plan Bütçe Komisyonu muhalefet milletvekileri ile de görüşebileceğimizi tahmin ediyorum.Yoğun bir çalışma temposu ile çalışmalarımıza devam etemkteyiz.İkinci ihtimal olarak şayet torbaya eklenmezsek TUSAK yasa tasarısı haziran ayı içerisinde çıkarılacak burada öğretmenler sosyolog ve kütüphaneciler var oraya ekleyebileceklerini söylediler.Bilgilerinize

comments user
Hülya

bu tasarı kabul olacak mı sizce?

comments user
Ali

Bakanlık tusak la ilgili gönderilen e mailleri istatistiksel veriye dönüşterecek herkez görüşlerini göndersin.

sanatktb@gmail.com

http://www.kultur.gov.tr/Eklenti/23946,tusaktasatasarisitaslagiv2.pdf?0

comments user
1234

kesinlikle düz memurla aynı maaşı aldığın için senin mesleğine de saygı göstermiyorlar ve açık açık üniversite bitirdin de ne oldu benle aynı maaşı alıyorsun ki lise mezunuyum ben diyebiliyo

comments user
123

çok iyiymiş.. meslek prestijli hale gelirse doğal olarak kütüphaneleri de etkiler..

comments user
Veli

3,000 üstünü görebileceğiz inşallah..

comments user
123

tasarı kabul edilse maaşlara yansır mı ya da ne kadar yansır? umarım biz de atanırız da görürüz o günleri..

comments user
Sağolun

Tüsak hakkında, Daha henüz alt komisyonlar kurulmadı.Komisyonların kurulması aşamasına geldiğinde Ali Fuat Başkan konuyu takip edeceğini geçen hafta bana söylemişti.dernek başkanımız takipçiliğini yapacaktır…

comments user
kayaa

söz konusu a bendine alınırsak nasıl oluyor da özlük haklarımız maasımız vb muhendıs ve mimarlarla aynı olmuyor? bilen varsa gerekçesiyle acıklasın lutfen.goruldugu uzere her bendin aldıgı maasları derecelerıne göre aynı.

I- TEKNĠK HĠZMETLER SINIFI
a) Kadroları bu sınıfa dahil olup, en az 4 yıl
süreli yükseköğretim veren fakülte veya
yüksekokullardan mezun olarak
yürürlükteki hükümlere göre Yüksek
Mühendis, Mühendis, Yüksek Mimar ve
Mimar ile Ģehir plancısı ve Bölge Plancısı
unvanını almıĢ olanlar (1)

b) (DeğiĢik: 1/5/2003-4856/42/d md.)
Kadroları bu sınıfa dahil olup, en az 4 yıl
süreli yükseköğretim veren fakülte ve
yüksekokullardan mezun olarak
yürürlükteki hükümlere göre Jeolog,
Hidrojeolog, Hidrolog, Jeomorfolog,
Jeofizikçi, Fizikçi, Matematikçi, Ġstatistikçi,
Yöneylemci (hareket araĢtırmacısı),
Matematiksel Ġktisatçı, Ekonomici ve
Kimyager unvanını almıĢ olanlarla Teknik
Yüksek Öğretmen Okulu mezunları,

c) Kadroları bu sınıfa dahil olup da yukarıda
sayılanlar dıĢındaki yüksek öğrenim
mezunları ile Yüksek Tekniker ve Tekniker
unvanını almıĢ olanlar,

comments user
emre

bu kanunla maasimiz mimar muhendisle esitlenecek midir.net olarak bilen varmii

comments user
eeddaa

Oya hocanin ogrencisi olarak Tulay hocaminda emegi cok buyuktur. Ben ciftanadal ogrencisiyim ve bu bolumu secmeden once Oya Hocamla ve Tulay Hocamla yaptigimiz sohbetlerle bu bolumu tanidim ogrendim ve meslek olarak tercih ettim. Onlara cok tesekkur ediyorum.

comments user
Onur

Bir arkadaş yazmıştı tkd blogta sanırım.. Sosyologlar olmasa teknik hizmetlere de geçemezdik diye.. aynen ona katılıyorum.. akademisyenlere gelince.. çok değerlileri dışarda tutarak yazıyorum çoğu kendi entellektüel egolarını doyurmakla meşguller. mezun ettikleri öğrencilerin mezun olduktan sonraki durumlarının umurlarında olduğunu sanmıyorum.. Kütüp L de atama ve taziye msj ı dışında ya da Almanyada yapılan kütüphane aktiviteleri dışında doğru düzgün meslekle ilgili bir mail şimdiye kadar almadım. böyle pasif, böyle gariban mezunlar topluluğu da görmedim. bu msj ı maliye uzmanı görürse es kaza o taslaktaki maddeyi bile çıkarır fikrimce.. ne diyim koyun gibi devam.. yakışır..

comments user
Selim

Kültür Bakanlığından haberdar olabilen birisi varmı. İktidar bizi artık içeriden haber almaya alıştırdı, içeriden haber alan varmı?

comments user
nd

🙂 Oya Hoca sizi meslekten soğuttu ise ya benim tanımadığım Oya Gürdal Tamdoğan dışında bir ‘Oya Hoca’ var; ya sizin kastettiğiniz meslek kütüphanecilik değil ya da siz meslekten soğumak için bahane arıyorsunuz. Tülay Fenerci için de aynı sözler geçerlidir fakat Tülay Hoca’nın verdiği derslerin konusu itibarı ile anlaşılmamasını ve zorlanan öğrencinin bir noktadan sonra mesleğe farklı bir gözle bakmaya başlamasını mazur görebilirim. Zaten geleneksel bir yaklaşımla bakacak olursak Tülay Hoca’nın verdiği derslerin (ör: veri tabanları) daha spesifik ve halk kütüphaneciliği adına ikinci planda kalan dersler olduğunu görebiliriz.

Yine de meslek hayatınızda başarılar dilerim. Henüz emekli olmamışlarken hocaların bir çayını içmeye Dil – Tarih’e de gitmenizi tavsiye ederim. Böylece bazı ön yargılarınızdan da kurtulabileceğinizi düşünüyorum.

Hoşçakalın.

comments user
ali

Kutup-l de başta öğretim üyeleri olmak üzere birçok kütüphanecinin en başta kütüphaneci özlük hakları ile ilgili her yasaya ve teknik hizmetlere karşı olduğunu gördük. Yada en azından gözardı ettiklerini.

Farmville oynayıp, kataloglama yapıp, eski yayınlarla tozlu depolarda uğraşmaktan başka birşey bilmeyen birçok kütüphaneci var. Hadi onlar zaten 2,230 tl başlangıç maaşına, 2650 emekliliğe yakın maaşına alışkınlar ve şikayetleri yok.

Ama bizim var.
Üniversitede zaten öğretim üyelerinin bazılarının meslekten insanı soğutmak için özellikle uğraşları var.(oya,tülay,birkaç hacettepe hocası gibi.) Ama yılmayıp uğraşacağız ve Allah ın izniyle hakkımızı da alacağız..

comments user
Kütüphaneci

millet özlük hakları için sağlam uğraşıyor.. bizde bişey yok.. kütüp L de bile bu konu hariç her konudan msj lar geliyor..

comments user
ali

Mail attık ama cevap alamadığımız için kesin bilgimiz yok. Ama Basın Yayındakileri kutluyoruz..

BASIN VE ENFORMASYON UZMANLIĞI YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 20/9/2013 tarihli ve 28771 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Basın ve Enformasyon Uzmanlığı Yönetmeliğinin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“2) En az dört yıllık lisans eğitimi veren iletişim ve mühendislik fakülteleri ile matematik, istatistik, bilgisayar öğretmenliği, bilgi ve belge yönetimi, mütercim-tercümanlık, fotoğraf, grafik ile sinema ve televizyon bölümleri veya filoloji ve edebiyat fakültelerinin dil eğitimi veren bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içindeki veya yurt dışındaki öğretim kurumlarından,”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakan yürütür.

comments user
Küt1

Gelişme var mı? tasarıya destek için mail atanlar var mı?

comments user
3600 ek gösterge

http://forum.memurlar.net/konu/1991100/5.sayfa

Programcılar 3600 ek derece peşine düştüler, helal olsun. Kütüphaneciler halen uyusun..

comments user
Selin

Sanatın tüm dallarının desteklenmesi ve sanat kurumlarının yeniden yapılandırılması amacıyla hazırlanan Kanun Tasarısı Taslağı ile ilgili 03 Mart 2014 tarihinde geçekleştirilen toplantı sonrasında revize edilen Kanun Tasarısı Taslağı ve genel gerekçesi için tıklayınız.
Tasarı ile ilgili görüş ve önerilerinizi sanatktb@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

comments user
İdris

Tusak yasası sessizleşti, gelişmeler nedir?

comments user
Arzu

Soma ya çok üzgünüz.Acımızdan dolayı günlük hayatımız bile sıkıntıda bu aralarda.

Bunun yanında bizim yasa tasarısıda, gündemde değil bu sıralarda. 11 tane yorum gelipte, kütüphanecilerin halen bu konuda yorum yapmamaları veya haberlerinin olmaması da çok vahim bir durum..

comments user
nüans

arkadaşlar böyle bi ilan var.ama şuan memur olarak çalışmak gerekiyor anladığım kadarıyla..

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

NAKLEN PERSONEL ALIM İLANI

Üniversitemize atanmak üzere, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında halen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4.maddesinin a bendi uyarınca Memur statüsünde görev yapan ve Üniversitelerin “Bilgi ve Belge Yönetimi” bölümünden mezun olanlar arasından naklen personel alınacaktır.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER :

1- Naklen Atanma Başvuru Dilekçesi

2- Özgeçmiş

3- Hizmet Çizelgesi

4- Muvafakatının verileceğine dair yazı (Çalıştığı kurumdan alınacaktır.)

5- Diploma Fotokopisi

İLETİŞİM :

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğü Personel Daire Başkanlığı

Tayfur Sökmen Kampusu Serinyol / HATAY

Telefon : ( 0326 ) 221 33 17 Fax: ( 0326) 221 33 08

comments user
can

9 Mayıs tarihinde ek ödeme konusunda yorum yapan arkadaş, o uzman ve yaptığı değerlendirme hakkında bizi biraz daha aydınlatabilir mi acaba? “bir uzman değerlendirdi” demek ne demek? hangi uzman? ne zaman değerlendirdi? bu değerlendirmede neler söyledş? biz de bilelim bunları lütfen. Ya da konu hakkında bilgi sahibi birisi bu konuya netlik kazandırabilir mi lütfen? ek ödeme olacak mı olmayacak mı? yani maaşlar artacak mı artmayacak mı? artacaksa ne kadar artacak?

comments user
Hemşirelere helal

http://www.milliyet.com.tr/erdogan-dan-saglik-calisanlarina-gundem-1882012/

Hemşirenin birisi çıktı kendini anlattı ve boşbakandan kaptı yıpranma payını. Biz daha çok bekleriz..

comments user
arşivci

TKGM DEKI ARSIV MEMURLARINI TH SINIFINA GECIRMEK ICIN SUNULAN TEKLIF NE ASAMADA BILEN VAR MI

comments user
Kütüphaneci

Bu tasarı ne zaman görüşülecek?

comments user
Ç. Ü. U. T.

‘Mimar’larla aynı kadro ve statüye sahip olunacak derken bu ek gösterge ve maaşlar konusunda eşitlik sağlanmaması tam bir komedi olsa gerek. Bunun gerçeklik payı var mı bilmiyorum, belki de bir delinin kuyuya taş atması misali kafamız bulanıyor ama bu konuda kendimi inandıramıyorum. Eğer öyleyse bizim bu yasada adımızın geçmesi sadece bir göz boyamadır. TH de atanıp meslek onurunda Avrupa’daki emsalleriyle arada bu kadar uçurumun olduğu, çevrenin bölüm/mesleğimizin adını duyduklarında aldığımız tepkinin bu yasayı yapanların aklında da aynı etkiyi yarattığını düşünüyorum. Hakkımız olanı istemek ve almak için bu bilinci uyandıralım lütfen. Saygılar…

comments user
Kütüphaneci

Başka ülkelerde zaten el üstünde tutulan mesleklerden ama burası Türkiye sonuçta.. Vermezlerse şaşırmam..

comments user
qwer

arkadaşlar bu yasa tapulardaki arşivci arkadaşları da etkiliyor mu??

comments user
Ek Ödeme Konusunda

Ek ödeme konusunda artış olmayacağı bir hukuk uzmanı tarafından değerlendirildi. Umutlu olan bende bu konuda artık şüpheye düştüm. Bence kültür bakanlığının içinden bir sanat kurumu kurarak ve kültür bakanlığının içinde istemedikleri personeli de bu kuruma geçirmek için Teknik Personel birleştirmesi yapılmış.

Fakat mimar ile kütüphanecileri aynı maaş göstergesi içine almayan bu yasanın sadece ağzımıza bir bal damlatmasına diyecek bir yorum yok..

comments user
Fuat

Tusak kanun taslağı hakkında, Kütüphaneci olarak tebrik ediyorum.
Müze araştırmacıları, kütüphaneciler, sosyologlar, arkeologlar v.s. hak ettikleri maaş, meslek
koşulları, idari haklar v.s. kavuşacaklardır. Artık Kütüphanecilerde Uzman Personel olarak görülüp, saygı duyulacaklardır.
Bizimde İktisadi İdari Bilimlerden A Grubu Kariyer Uzmanları gibi uzman olma Haklarımız vardır. Ama yıllardır göz ardı ediliyordu.
Tebrikler.

comments user
Selin

Çok teşekkür ederiz bbyhaber.com. Bu yasanın duyurulması ve desteklenmesi lazım. Mesleğimizin konusunda elimize geçen önemli bir avantaj bu ve kolay kolay bir dahada gelmez. Bu fırsatı kaçırmamak için TÜM KÜTÜPHANECİLER olarak desteklemeliyiz.

Cebinizde giren paranız, maaşınız, özlük haklarınız, emekli olunca elinize geçecek emekli maaşı, emekli ikramiyesi, insanların gözündeki mesleki değeriniz, çalıştığınız kurumdaki hiyerarşik durumunuz, özel- kişisel iş tatminiz v.s. herbirisi bu yasanın onayı ile yükselecektir.

Moralimizi bozmaya çalışacak meslek dışı veya içinden olan herkese dur demeliyiz ve desteklemeliyiz..