TKD Şube Olağan Genel Kurul Çağrısı-Ali Fuat Kartal
Bildiğiniz gibi kütüphane, arşiv ve bilgi-belge merkezleri sosyal ve kültürel kalkınma hamlelerini destekleyerek bilgi politikalarının oluşturulup, uygulanabilmesine ve demokratikleşmeye katkı sunan en önemli kurumlardandır. Ülkemizin ilk ve en köklü mesleki derneği olan Türk Kütüphaneciler Derneği 65 yıldır, bilgi ve belge yönetimi alanındaki hizmetlerin ve bu alanda çalışan personelin nitelik ve nicelik olarak gelişimini desteklemektir. Çok önemli mesleki ve tarihsel birikime sahip olan Türk Kütüphaneciler Derneği mesleki gelişim ve geleneklerimiz açısından önemini artarak sürdürmektedir.
Derneğimiz 19 Kasım 1949 tarihinde, Adnan Ötüken öncülüğünde kütüphanecileri bir meslek örgütünün çatısı altında toplamak, seslerini duyurabilecekleri, sorunlarını tartışabilecekleri, onlara çözüm yolları arayabilecekleri, dostluk ve dayanışma topluluğu oluşturacakları bir ortam yaratmak amacıyla kurulmuştur. Kuruluşundan kısa bir süre sonra -1951 yılında- IFLA’ ya üye olmuş, 1961’de yapılan ana tüzük değişikliğiyle yurt çapındaki il ve ilçelerde de şube açma olanağı bulmuştur.
Kuruluşundan 26 yıl sonra, 26 Şubat 1975 tarihinde kamu yararına çalışan dernek statüsünü kazanmıştır.
1996 yılında Mesleki Ahlak İlkeleri kabul edilerek üyelere duyurulmuştur. 2007 yılında TKD, düşünce özgürlüğü konusundaki duyarlılığının bir göstergesi olarak Düşünce Özgürlüğü Sürekli Çalışma Grubu’nu (DÖG) kurmuş ve ilk iş olarak katılımcı bir anlayışla Düşünce Özgürlüğü Bildirgesi’ni hazırlayarak 44. Kütüphane Haftasında kamuoyu ile paylaşmıştır. Derneğimiz kuruluşu sırasında ortaya konulan “kütüphanecilik, bilgi bilim ve arşivcilik alanlarında bilimsel ve mesleki yayınlar” yapmak amacına 1952 yılında ulaşmış ve Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni’ni (TKDB) yayımlamaya başlamıştır. Bülten’in adı 1987 yılında Türk Kütüphaneciliği olarak değiştirilmiş ve bu değişimle akademik niteliği ağırlık kazanarak “dergi” ye dönüşmüştür. Geçen bu uzun süreçte 18 genel başkanı olan derneğimizin 53 mesleki yayını ve 20 şubesi bulunmaktadır. 65 yıllık zaman zarfında mesleğin farklı konularında etkinlikler yapan TKD, 1964 yılından itibaren de düzenli olarak bu yıl 50.si kutlanan kütüphane haftalarıdır.
Özlük hakları açısından ise kırk yıllık bir rüya olarak tabir edilen kütüphanecilerin Teknik Hizmetler Sınıfı’na geçmeleri sağlanmıştır.
Aşılacak çok fazla mesafe olduğu ancak mevcut sorunların bütün meslektaşlarımızın yanı sıra ülkemizin bilgi ve kültür politikaları ile birebir ilişkisi olduğu da bir gerçektir. O halde TKD, gelecek on yılların sonunda nasıl bir meslek örgütü olacaktır? Meslektaşların birliğini nasıl temsil edecektir? Ulusal bilgi politikası oluşumu ve işleyişinde nasıl baskı grubu oluşturacaktır?
Bu ve benzeri sorulara hep birlikte cevap aramak için tek taraflı olarak derneği eleştirmek yerine, üye olarak derneğin değişik kurul ve gruplarında görev alarak çalışmak ve derneğe dolayısıyla mesleğe sahip çıkmak gerekmektedir.
TÜRK KÜTÜPHANECİLER DERNEĞİ’NİN DEĞERLİ ÜYELERİ
Derneğimize sahip çıkılması yönünde bir çağrıda bulunmak istiyoruz.
Tüzüğümüz gereği, Mayıs ayında Türk Kütüphaneciler Derneği’nin Şube Olağan Genel Kurulları gerçekleştirilecektir. Genel Kuruldan önce üyelik aidatlarımızı ödeyerek, kendimize ve mesleğimize karşı olan sorumluluklarımızdan birincisini yerine getirerek başlayabiliriz.
Şube Genel Kurullarında yapılacak seçimlerde, Şube Yönetim Kurulları ve Şube Denetleme Kurulları ile Ekim ayında yapılacak Genel Merkez Seçimlerine katılacak Şube Delegeleri belirlenecektir. Şubelerde görevli arkadaşlarımız seçimlerin düzenli ve başarılı bir biçimde gerçekleşmesi için gerekli hazırlıkları sürdürmektedirler.
Bütün üyelerimizi Mayıs ayında geçekleştirilecek olan seçimlere aktif katılıma davet ediyoruz.
Yönetim Kurullarına aday olun, Denetleme Kurullarına aday olun, Genel Merkez Seçimleri için Delege olmaya aday olun.
Türk Kütüphaneciler Derneği’nin sadece bireysel ihtiyaçlarımız karşılandığı müddetçe gündeme gelmemelidir. Unutmayın! Mesleki dayanışmanın ve mesleki algının somutlaşmış biçimi olan Türk Kütüphaneciler Derneği sadece üyelerine değil, bilgi ve belge yönetimi alanındaki herkese ancak yine herkesin desteği ile katkı sunabilir.
Saygılarımla,
Ali Fuat Kartal
Türk Kütüphaneciler Derneği
Genel Başkanı
Yorum gönder