Sosyal Medya Sansürü-ÜNAK
Bilgi teknolojileri ve bu teknolojilerin en önemli yansımalarından biri olan Internet erişimi, 16 Mayıs 2011 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan raporla birlikte insan hakları kapsamında yer almıştır. Söz konusu rapor, internet erişiminin engellenmesinin uluslararası yasalara aykırılık taşıdığı ve insan haklarına yönelik ihlal içerdiğini vurgulaması açısından önem taşımaktadır. İlgili rapora buraya tıklayarak ulaşılabilir.
Sosyal Medya ile birlikte daha etkileşimli ve hızlı bilgi erişim platformları birçok amaca yönelik olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Demokratik toplumların temel hakkı olan ifade özgürlüğü bu platformlar aracılığıyla yeni bir boyut kazanmaktadır. Yeni nesil bilgi kaynakları olarak da nitelendirilen sosyal medya platformları oldukça yoğun kullanıcı kitlelerince tercih edilmektedir. Bu platformlardan biri olan Twitter’a erişimin ülkemizde engellenmesi, Avrupa Birliği Temel Haklar Sözleşmesinde sınırlara bakılmaksızın ve müdahale edilmeksizin çoğulcu ve özgür bir medya ile haber/fikir almak ya da vermek şeklinde tanımlanan (EU Charter of Fundamental Rights, 2000) düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması anlamına gelmektedir. Bu kısıtlamaya yönelik olarak Avrupa Komisyonunda yayınlanan açıklamalar da Türkiye’nin Avrupa değerleri ve standartlarına yönelik vermiş olduğu taahhüte ilişkin tereddüt ve endişeler üzerinde durmaktadır (Statement of Commissioner, 2014).
Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği olarak ülkemizde son zamanlarda yaşanan sosyal medya sansüründen ve buna bağlı oluşabilecek sonuçlardan kaygı duymaktayız. Bilgi çağını yaşadığımız günümüzde, bilimin ışığında özgür bir Türkiye’yi yaşayabilmek umuduyla, saygılarımızı sunarız.
Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği Yönetim Kurulu
Kaynak: http://www.unak.org.tr
Yorum gönder