Devekuşu Yumurtasıyla Korunan Kütüphane
Amasya’da Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi’nin başodası ile 5 bine yakın yazma eser, devekuşu yumurtasının kullanıldığı karışımla korunuyor.6 bine yakın basma eserin de bulunduğu kütüphanedeki yazma eserlerin hepsinin sayfalarına deve kuşu yumurtası akının da kullanıldığı ‘ahar’ adlı karşımın sürülmesiyle günümüze kadar gelirken, ahar sürülmeyen kitapların ağaç kurdu ver diğer haşereler tarafından tahrip edildiğini gösteren Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Yunis Kahraman, “Taşlıcalı Yahya’nın şiirlerinin yer aldığı kitap. En önemlileri arasında Hazreti Osman hattıyla yazılmış olan Kuran-ı Kerim var. Bin 350 yıldır zarar görmemiştir. Yazısıyla aynen orijinal halde durmaktadır. 2 tane de bin 300 yılık Kuran cüzümüz var. Hepsinin korunmasındaki en önemli faktör deve kuşu yumurtası, şap ve diğer karışımlar. Haşerelerin gelmesini engelliyor. Kağıdın yıpranmasını engelliyor ve uzun ömürlü olmasını sağlıyor” dedi.
Sultan II. Bayezid Külliyesi’nin içinde eskiden medrese şimdiyse bir bölümü halk kütüphanesi olarak da kullanılan binada yazma eserlerin sergilendiği özel korumalı ve klimalı bölümün duvarlarının yapımında deve kuşu yumurtasının akının kullanıldığının söylendiğini anlatan Yunis Kahraman, “Rivayetlere göre bu binanın yapılışında da özellikle de başoda dediğimiz müderris odasında aynı şekilde devekuşu yumurtasının akının kullanıldığı söylenmektedir. Asla örümcek ağı olmuyor. Bizim odalarımızda oluyor. Duvar yüzleri sonradan sıvandığı, orijinal halini kaybettiği için bizim odalarımızda örümcek ağı oluyor ama bu odada olmuyor” diye konuştu.
Kahraman yakında 26 bin kitabın daha getirilip daha da zenginleşeceğini söylediği kütüphanenin çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildiğini kaydetti.
Kaynak:http://www.olay53.com/
Yorum gönder