Çukurova 7.Kitap Fuarı

Çukurova 7.Kitap Fuarı

TÜYAP Adana Fuarcılık tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen Çukurova 7. Kitap Fuarı, 14-19 Ocak’ta TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde kitapseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Fuar kapsamında, Türk edebiyatının en üretken yazarlarından biri olarak kabul edilen Orhan Kemal’in doğumunun 100. yılı dolayısıyla bir dizi söyleşi, panel ve sergi ile ”Orhan Kemal 100 Yaşında Sempozyumu” düzenlenecek.

TÜYAP Kültür Fuarları Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder, düzenlediği basın toplantısında, bu yıl 235 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleştirilecek kitap fuarında söyleşi, şiir dinletisi, panel ve çocuk etkinlikleri yapılacağını imza günlerinde 300 yazarın okurlarıyla bir araya geleceğini duyurdu.

Sempozyumun açılışının yarın Doğan Hızlan ve Işık Öğütçü tarafından yapılacağını bildiren Öder, şunları kaydetti:

”Açılış konuşmalarının ardından senaristliğini ve yönetmenliğini Nebil Özgentürk’ün üstlendiği ve kendisinin de konuşmacı olarak katılacağı ‘Sanatımızın hatıra defteri belgeseli/Orhan Kemal bölümü gösterimi’ gerçekleştirilecek. Sempozyum kapsamında ‘Yaşamı ve eserleri ile Orhan Kemal’, ‘Türk edebiyatında Orhan Kemal ve izleri’, ‘Edebiyattan sinemaya Orhan Kemal’, ‘Türkiye Yazarlar Sendikası’nın anıt yazarı Orhan Kemal 100 Yaşında’, ‘Bursa Cezaevi’nde bir Çukurovalı: Orhan Kemal’ ve ‘Çukurova’dan bir Orhan Kemal geçti’ başlıkları altında paneller düzenlenecek.”

Öder, Çukurova Kitap Fuarı’na, 6 gün boyunca Doğan Hızlan, Ayşe Kulin, Canan Tan, Mustafa Balbay, Can Dündar, Gülten Dayıoğlu, Ahmet Ümit, İpek Ongun, Yekta Kopan, Haydar Ergülen, Ercan Kesal, Nebil Özgentürk gibi pek çok yazar ve şairin konuk olacağını kaydetti.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, kişi başına düşen kitap sayısında son yıllarda artış görüldüğünü, bunda korsan kitapla mücadelenin de önemli rol oynadığını söyledi.

Çukurova Kitap Fuarı’nın Türkiye’de en çok takip edilen kitap fuarlarından biri olduğunu ifade eden Zeynioğlu, Türkiye’nin yayınlanan kitap sayısında dünyada 13. sırada bulunduğunu fakat yayınlanan bu kitapların çok önemli bir bölümünün Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bastırıldığını aktardı.

Adana Fuarı Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise geçen yıl kitap, eğitim, inşaat, reklamcılık, kent, gıda gibi konularda düzenlenen fuarlarda kente yaklaşık 200 milyon dolarlık iş hacmi sağladıklarını bildirdi.

Fuarlar nedeniyle 800’e yakın firmanın Adana’da buluştuğunu anlatan Ersözlü, geçen yıl yüzde 19’luk bir büyümeyle, bin 300’ü yabancı 520 bin ziyaretçinin etkinlikleri gezdiğini dile getirdi.

TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavuncuoğlu da fuarın başarılı geçeceğine inandığını, Adana’da düzenlenen fuarlarda her zaman başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.