Cumhurbaşkanı emanetinin kapısına kilit!-Bursa

Cumhurbaşkanı emanetinin kapısına kilit!-Bursa

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce Türkiye’nin üçüncü cumhurbaşkanı seçilen Celal Bayar’ın doğduğu Gemlik Umurbey’de bizzat kendisi tarafından açılan kütüphanenin kapısına kilit vuruldu. 1970 yılında Bayar’ın çabalarıyla kurulan vakfın kaynaklarıyla ayakta duran Celal Bayar Vakfı Kütüphanesi, bakımsızlıktan aylardır hizmet veremiyor. Aşırı yağışlar nedeniyle tavanı akan kütüphanede başlatılan tadilat, kaynak yetersizliği nedeniyle tamamlanamadı. 

TAVANI AKIYOR

Müze ve kütüphanenin müdürü Mustafa Özdamar, Celal Bayar Vakfı tarafından giderleri karşılanan kütüphanenin kaynak yetersizliği nedeniyle tadilatının tamamlanamadığını söyledi. Kütüphanenin bakımsızlıktan döküldüğünü, bir türlü tamamlanamayan tadilat nedeniyle kapısına kilit vurduklarını belirten Özdamar, kaynak yetersizliği nedeniyle isyan etti.

TÜRKİYE’NİN EN ZENGİN KÜTÜPHANESİ

Tavanı su sızdıran, yer döşemeleri kalkan kütüphanede 9 bini Celal Bayar’a ait olmak üzere 25 bin kitap bulunuyor.  Yazma eser, gazete, süreli yayın ve çok zengin fotoğraf koleksiyonundan oluşan kütüphane; 20. Yüzyıl Türk tarihini ve siyasi yaşamını içine alan, Türkiye’deki en zengin vakıf kütüphanelerinden birisi olma özelliğini taşıyor.

HÜZÜNLENDİREN DETAY

Kütüphanede ayrıca dönemin gazete arşivleri de bulunuyor. Arşivler arasında ise bir ayrıntı dikkat çekiyor. Atatürk’ün yaşamını yitirdiği 10 Kasım’ın ertesi günü 11 Kasım 1938’de çıkarılan Akşam Gazetesi de kütüphanenin en özel eseri… Akşam Gazetesi’nin manşetinde “Türk Milleti! Kurtarıcını ve en büyük evladını kaybettin. Sen sağ ol! Mukaddes vazifen onun eserini yaşatmak ve devam ettirmektir” ifadeleri yer alıyor.

ATATÜRK’ÜN HATIRASINI CANLI TUTMAK İSTEDİ

Türkiye’nin üçüncü cumhurbaşkanı Celal Bayar, Umurbey’de kurduğu vakıf ile (1967), doğmuş olduğu köye bir kütüphane ve müze inşa etmek, nadide bir koleksiyon olan kitaplarını araştırmacılara ve okuyucuya sunmak ayrıca kendisine verilen hediyeleri sergilemek istedi. Bayar, bu kütüphane ve müzede kendisinin de katıldığı ve hatta Bursa civarı ve Ege Bölgesi’nde öncülük ettiği Kuvvayı Milliye hareketinin ve Kurtuluş Savaşı döneminin anılmasını; gönülden bağlı olduğu Atatürk’ün aziz hatırasının canlı tutulmasını arzu etti. Umurbey’de ayrıca kütüphanenin yanında bulunan müzede Celal Bayar’a siyasi yasamı boyunca sunulan hediyeler, aile yadigarları, madalyalar, resimler, Kurtuluş Savaşı hatıraları, silahlar ve mobilyalar sergileniyor. Vakfın başında Celal Bayar’ın kızı Nilüfer Gürsoy bulunuyor.

Kaynak: http://www.bursadabugun.com/