Yazma Eserler Dünyanın Her Yerinden İncelenebilecek

Yazma Eserler Dünyanın Her Yerinden İncelenebilecek

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yazma ve Nadir Eserler Dairesi Başkanı Hüseyin Kutan, kurum başkanlığınca yazma eserler için uygulanacak otomasyon programı sayesinde dünyanın her yerinden istenilen bilgi ve esere dijital ortamda ulaşılabileceğini belirterek, “Vatandaşlarımız istedikleri eseri ve bilgiyi bu otomasyon sistemiyle görüp araştırmalarını yapabilecek” dedi.

Kutan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının kütüphanelerinde 165 bin yazma eser, yaklaşık 250 bin de matbu eser bulunduğunu söyledi.

Kitapların iklimlendirilmiş ortamlarda muhafaza edilmesi için çalışma yaptıklarını ifade eden Kutan, “Bunun en büyük göstergesi, yeni nesil depolama sistemleriyle dünyadaki en son teknolojiye sahip tek kütüphane olan başkanlığımıza bağlı İstanbul Bölge Müdürlüğü Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesidir” diye konuştu.

Kutan, yazma eserlerin tamamının dijital ortama aktarıldığını bildirdi. Bu çalışmayla, eserlerin, araştırma yapmak isteyenlerin hizmetine sunulduğunu dile getiren Kutan, şöyle devam etti:

“Başkanlığımız Yazma ve Nadir Eserler Daire Başkanlığı bünyesinde, 2014’ün ilk aylarında hizmete girecek bir otomasyon programı hazırlandı. Araştırmacılarımız, Bursa Kütüphanesinin mevcut koleksiyonlarını sadece Bursa’da çalışabiliyor, Diyarbakır’ın dijitalleştirilmiş kitaplarını sadece Diyarbakır’da okuyabiliyordu. Yazma eserlerin hepsi bir merkezde toplanmış değil. Bu program sayesinde dünyanın neresinde olursa olsun isteyen herkes, başkanlığımızın tüm koleksiyonlarına http://www.yek.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek. Vatandaşlarımız istedikleri eseri ve bilgiyi bu otomasyon sistemiyle görüp araştırmalarını yapabilecek.”

Başkanlığa bağlı kütüphanelerde İbn-i Sina’nın tıp kitaplarından Evliya Çelebi’nin “Seyahatname”sine kadar çaşitli alanlarda binlerce eserin olduğuna dikkati çeken Kutan, koleksiyonlarında hicri 4. yüzyıla ait yazma eserlerin de bulunduğunu anlattı. Kutan, nadir eserleri muhafaza ederek, insanlığın hizmetine açmayı hedeflediklerini aktardı.

5 yıl içinde kütüphanelerin sıkıntısı kalmayacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in projelerin hayata geçirilmesinde büyük desteği olduğunu vurgulayan Kutan, şunları kaydetti:

“Ümit ediyoruz ki 5 yıl içerisinde Türkiye’de yazma eserler kütüphanelerinin hiçbirinin depolama, dijitalleştirme ve restorasyonla ilgili sıkıntısı kalmayacak. Yazma Eserler Kurumu Başkanlığında bulunan eserleri, Arapça, Farsça, Osmanlıca ve Türkçe olarak vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Çünkü eserler, bu şekilde yazılmış. Bu nedenle Osmanlıca kurslarına önem veriyoruz. Bu, sadece bizim değil, Cumhurbaşkanımızın da bizzat ilgilendiği bir proje. Bu kitapların ilim dünyasına sunulması gerekiyor. Biz bunu tüm dünyaya açacağız. Bunların hepsi ayrı bir ilim ve insanların bu ilimden faydalanması gerekiyor. Amacımız, hedefimiz bu.

Kaynak: http://www.haberler.com/