Kayseri İl Halk Kütüphanesi Yenilendi
Kütüphanecilik hizmet ve şartlarına uygun olmayan Kayseri İl Halk Kütüphanesi, Müdire Aslıhan Uygun ve ekip arkadaşlarının özverili çalışmaları ile bir dizi tadilattan geçirilerek, Avrupa standartlarında bir kütüphaneye dönüştürüldü. Kayseri İl Halk Kütüphanesi 2 yıl süren tadilatların ardından yeniden hizmete açıldı. Baştan sona yenilenen kütüphane Avrupa standartlarında bir görünüme ve hizmet binasına dönüştürüldü.
Kütüphane binasının ilk önce mevzuat gereği depreme dayanıklı hale getirme amacıyla yenileme çalışmaları başladığını belirten Kayseri İl Halk Kütüphanesi Müdiresi Aslıhan Uygun kütüphanede yapınan yenileme çalışmalarına ilişkin şunları kaydetti. Uygun, ‘Yapılan ölçüm ve incelemelerde eski Kütüphane binamız 5 şiddetinde bir depreme dahi dayanamayacak durumda çıktı. Yapılan çalışmalarla bir depreme dayanaklılık projesi hazırlandı ve ihaleye çıkıldı. Yapı olarak depreme güçlendirildikten sonra, bina planı olarak kütüphaneye uygun olmayan içyapıyı taşıyıcı kolonlar zarar görmeyecek şekilde duvarlar yıkılarak kullanıma uygun hale getirildi. Daha önce kütüphanecilere sorulmadan yapılan ve bir sağlık ocağını andıran yapıyı baştan sona yenileyerek hizmetlerimizi engellemeyecek bir dizayna kavuşturduk’ dedi.
Yeni binada hiçbir ayrıntı atlanmadı
İki yıl süren tadilat çalışmalarının sonunda bütün birimleri yenileyerek Avrupa standartlarında bir kütüphaneyi Kayseri’ye kazandırdıklarını ifade eden Uygun, ‘Yapmış olduğumuz revize çalışmalarını anlatacak olursak eki kütüphanelerde olduğu gibi bizim kütüphanemizde de olan depoya sıkıştırılmış kitapları çıkararak açık raf sistemine geçtik. Çok güzel bir konferans salonu ve sergi salonu yaptık. Engelli okuyucu, ziyaretçiler için bina genelinde çalışan bir engelli asansörü ve görme engelli okuyucularımız için görme engelli bilişim odası dizayn ettik. Yeni bir kent arşivi oluşturduk 1930 yılının gazetelerinden ve Kayseri hakkında yazılmış kitaplardan oluşan. Salonlarımıza özel isimler verdik bu sayede otomasyonda okuyucuyu yönlendirerek zamandan tasarruf edeceğiz. En üst katımıza sessiz okuma salonu yaptık. Sınava hazırlanan gençlerimiz bu yeni salonumuzda ders çalışabilecekler. Akşam 19.00’ye kadar açık olan kütüphanemizde isteyen herkes gelip araştırmasını yapabilecek kitap okuyabilecek. Bunların yanında bir internet salonu oluşturduk. Kütüphaneyi ziyaret eden herkes binamızın istediği yerinden internet ağımızı kullanabilecek. Giriş katımızda bir çocuk okuma salonu oluşturduk ve orası buna uygun şekilde tasarlandı’ diye konuştu.
Epey bir zorluk çektik ama…
Binayı bu hale getirene kadar ekip ve çalışanlar olarak epey bir zorluk çektiklerini söyleyen Uygun ‘Gelen okuyucuların yüzlerindeki o şaşkınlığı mutluluğu ve memnuniyeti görmek çektiğimiz zorlulukların mükâfatı oldu bizlere. Gelen her ziyaretçinin duasını almak hayli mutlu ediyor bizleri. Bu binayı bu haline getirirken bizlerden desteğini esirgemeyen bakanlığımıza ve Genel müdürlüğümüze canı gönülden teşekkür ediyoruz’ dedi.
‘60 bin kitaplı spesifik bir kitap koleksiyonumuz var’
Depolara sıkıştırılmış kitapları çıkararak okuyuculara kazandırdıklarını belirten Kayseri İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Fikret Özüberk, ‘Şuanda 60 bin kitaplık çok spesifik bir kitap koleksiyonumuz var. Ama bazı ziyaretçiler geliyor ‘ Sanki bu kadar okuyan var mı?
Neden bu kadar zahmete girdiniz’ gibi bir takım yorumlarda bulunuyorlar. Herkesin bildiğinin aksine Türkiye’de ve Kayseri’de okuma oranı hayli yüksek. Kimse kitapçıların satış oranlarına bakarak böyle bir yargıya varmasın’ ifadelerinde bulundu.
Şuanda hizmete açık olan kütüphaneye Kayserili vatandaşlar istedikleri zaman ziyaret edebilirler. İlerleyen günlerde ise resmi bir açılış töreni düzenlenecek.
Kaynak: http://www.kayserigundem.com
Yorum gönder